‘Çocuklar için rehabilitasyon destek birimi oluşturulmalı’
Doğu Pediatri Derneği, düzenledikleri toplantıyla depremde çocukların yoğun bulunduğu yerlerde ‘Çocuk Rehabilitasyon Destek Birimleri’nin oluşturulmasını talep etti.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Velat Şen, Diyarbakır’da ve diğer deprem bölgelerinde yürüttükleri çalışmalara dair bilgiler verdi. Şen, “İlk 48 saatlik süreç sonrası temizlik, kişisel bakım, ısınma ve kıyafet ihtiyaçları gibi diğer acil ihtiyaçların karşılanması için en hızlı şekilde bölgeye ulaşacak toplamda 27 adet tır ve kamyonları yola çıkardık. Adıyaman ilimize 3 defa ziyaret gerçekleştirip sorunları ve ihtiyaçları yerinde tespit edip ihtiyaçlara yetişmeye çalıştık. Adıyaman ve Diyarbakır da çadır kentlerimizi ziyaret edip çocuklarımızın bir nebze olsun mutlu olması için çaba sarf ettik” dedi.
6 Şubat tarihinden bugüne kadar 20 bin bebeğin yaşama gözlerini açtığını ifade eden Şen, pediatri derneği olarak çocuklara yönelik hizmetler konusunda önerilerde bulundu, şunları söyledi;
11 maddelik çözüm önerisi açıklandı
Depremden etkilenen ve tedavisi sürmekte olan çocuklarla ilgili önerilerde bulunan Şen, önerilerini şöyle sıraladı:
*Her çocuk için olduğu gibi, depremden etkilenen ve tedavileri devam etmekte olan çocuklarımıza ‘çocukluğuna ve onuruna’ saygı ilkesine özenle uyulmalıdır.
*Depremde çocukların yoğun bulunduğu ortamlarda çocuk hekimi, psikolog, çocuk psikyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanının bulunduğu ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ oluşturulmalıdır.
*Tedavi süresince çocukların yanında kalan yakınlarına veya yakını yoksa refakatçilerine mutlaka davranış psikolojisi açısından eğitim ve psikolojik destek verilmelidir.
*Hastane ve yurt gibi ortamlarda depremzede çocuklara protokol vb. ziyaretler kısıtlanmalıdır.
*Çocuklara hediye seçimi konusunda uzman görüşleri alınarak kısıtlamalar getirilmelidir.
*Çocukların hastaneden taburculuğu sonrasında psikolojik destek önem arz etmektedir. Bu konuda yeterli psikolog istihdamı sağlanmalıdır.
*Depremden etkilenmeyen çocuklarımız ile ilgili acil olarak gözlem ve ön inceleme çalışması yapılmalıdır.
*Okulda depremzede çocuklarla iletişimde bulunacak depremden etkilenmeyen çocuklara ‘davranış eğitimleri’ verilmelidir
*Çocukların medya ve sosyal medya teşhirini önleyici tedbirler alınmalıdır.
*Yaşanan tecrübeler göz önüne alınarak bundan sonraki afetlerde kullanılmak üzere ‘acil destek yol haritası’ oluşturulmalıdır.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.