Ciğer Kebabı ile birlikte Diyarbakır’ın tescilli ürün sayısı 48 oldu

Ciğer Kebabı ile birlikte Diyarbakır’ın tescilli ürün sayısı 48 oldu
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ciğer Kebabı’nın coğrafi işaretli ürün olarak Diyarbakır’a ait olduğu tescillendi. Ciğer Kebabı ve Perdeli...

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ciğer Kebabı’nın coğrafi işaretli ürün olarak Diyarbakır’a ait olduğu tescillendi. Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer’in de eklenmesiyle Diyarbakır’a ait tescilli ürün sayısı 48 oldu.

DTSO tarafından Coğrafi İşaret Tescili yapılan Ciğer Kebabı’nın lansmanı On Gözlü Köprüde, basın mensupları, siyasi partiler, STK ve iş dünyası temsilcileri katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyarbakır’ın tescilli ürün sayısı 48 oldu

Etkinlikte konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ciğer Kebabı’nın Diyarbakır’a ait olduğunun tescillendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Sanayi Odası olarak 2020 yılının ortasından itibaren ürünlerimizin tescil edilmesi için çalışmalarımızı başlattık ve ilk için 64 tane başvuru da bulunduk. Son olarak aldığımız Diyarbakır Ciğer Kebabı ve Diyarbakır Perdeli ciğer Kebabı ile tescilli ürün sayımız 48 oldu. Önümüzdeki dönemde yeni ürünlerimiz için de başvurularımız olacak. Birkaç yıl içinde tescilli ürün sayımızı 100’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Oda olarak ürünlerimizin tescilini yaparken aynı zamanda ürünlerimizin ticarileşmesi yönünde de çalışmalarımız ve projelerimiz devam ediyor. Eski tarihi hizmet binamızı gastronomi merkezi olarak projelendirdik. Gastronomi İnovasyon Merkezinde Coğrafi İşaretli ürünlerimiz yer alacak ve yakın zamanda hizmete açılacaktır. Odamız, her yıl Tarım ve Gıda fuarları yapmaktadır, bu kapsamda birkaç yıldır tescilli ürünlerimiz sürekli tanıtılmakta ve ulusal fuarlarda da sergilenmektedir. Bu ve buna benzer projeler ile Diyarbakır coğrafi işaretli ürünler kapsamında tam anlamıyla büyüyecek ekonomiye yeni sektör ve iş kolları ile katkı sunacak.”

‘AB tescil süreçleri devam ediyor’

Tescilli ürünlerin Avrupa Birliği (AB) tescilleri için de çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir başka önemli konuda ulusal düzeyde yapılan bu tescillerin AB tescillerinin yapılmasıdır. Bu kapsamda ilk etapta belirlediğimiz Karacadağ Pirinci ve Boğazkere üzümü için ise teknik düzenlemeler ve çevriler tamamlandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TPE üzerinden yapılan ön değerlendirmeler neticesinde müracatlar yapılacaktır. Önümüzdeki dönemde AB tescil süreçleri tamamlanmış olacaktır. Coğrafi işaretli ürünlerimiz için Odamız sürecin tamamı için bir strateji kurmuş ve aşama aşama süreci yürütmektedir. Bu çalışmalarımıza yerel aktörleri de aktif bir şekilde katarak yolumuza devam ediyoruz.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.