Borçlanarak başladığı işini büyüttü; Hiçbir kadın pes etmesin

Borçlanarak başladığı işini büyüttü; Hiçbir kadın pes etmesin
Diyarbakır’da açtığı terzide yöresel kıyafet diken Müzeyyen Baran, borçlanarak başladığı işini daha sonra büyüttüğünü belirterek, “Hiçbir...
Diyarbakır’da açtığı terzide yöresel kıyafet diken Müzeyyen Baran, borçlanarak başladığı işini daha sonra büyüttüğünü belirterek, “Hiçbir kadın pes etmesin” çağrısı yaptı.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 7 yıldır terzi işleten Müzeyyen Baran (43), kendisine ait işyerinde yöresel kıyafet dikimi yapıyor. Çocuk yaşta evlendirilen Baran, evlendikten bir süre sonra kendi ekonomik özgürlüğünü kazanmak için kendi evini üretim atölyesine çevirerek, çivili kasnak yöntemi ile el işi yapmaya başladı. Yaklaşık 10 yıl bu yöntemle üretimini sürdüren Baran, farklı yerlerde dikiş nakış kurslarına giderek, kendisini geliştirmeye çalıştı. Ancak gittiği kurslarda verim alamadığını söyleyen Baran, daha sonra ablasının da yardımıyla şu an çalıştırdığı terziyi işletiyor.

Kadın istihdamının çok az olduğu Türkiye’de kendi çabasıyla terzi açan Müzeyyen Baran, hiçbir kadının pes etmemesi gerektiğini belirterek, çalışma yaşamını anlattı.

İşe borçla başladı

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Baran, terzi açtığı zaman elinde avucunda hiçbir şeyin olmadığını, bir arkadaşından aldığı 300 liralık borçla işe başladığını söyledi. Bomboş işyerinin her tarafına çivi çakarak, ürettiklerini astığını kaydeden Baran, “Daha sonra üretim için gerekli tüm malzemeleri de borçla alarak, işime başladım. Aslında terzilik sevdiğim bir işti. Ancak mecbur kaldığım için yapmaya başladım. İşimi geliştirdikçe, artık tek hayalim iyi bir terzi olmaktı” dedi.

Tepkileri kabul etmedi

Kadın bir işletmeci olarak zorlu süreçler yaşamasına rağmen ısrarla işini yapmaya devam ettiğini ve toplumdan kendisine yöneltilen “Sen çalışma, otur sana baksınlar” şeklindeki tepkileri kabul etmediğini belirten Baran, “Kimseyi dinlemedim. Elimden geldikçe çalıştım. Çalıştıkça çocuklarımı okuttum ve onlara daha iyi baktım. Kimseye muhtaç olmadan kendi ayaklarım üzerinde durabildim” ifadelerini kullandı.

‘Ekonomik kriz herkesi etkiledi’

Türkiye’de her kesim üzerinde ağır etkileri olan ekonomik krizin kendi işini de etkilediğini söyleyen Baran, “Kriz işimi olumsuz etkiliyor. Geçimimi zorluyor. Kumaşların fiyatları çok fazla arttığı için bazı işlerimi iptal ediyorum. Çünkü artık gelir gideri karşılayamıyor. Geçtiğimiz metresini 12 TL’ye aldığım kumaşın metresi bu yıl 40 TL’ye çıktı. Türk lirası çöp olmuş” şeklinde konuştu.

‘Hiçbir kadın pes etmesin’

Kadınlara çağrıda bulunan Baran, şunları söyledi: “Tüm kadınlara çağrım şudur; asla yapamam demesinler. Hiç kimse pes etmesin. Erkekler yapabiliyor da kadınlar neden yapamasın. Erkeklerin de iki eli var, kadınların da iki eli var. Hiçbir şey kadınların çalışmasına, kendi ayakları üzerinde durmasına engel değil.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.