Bakanlıktan Ceylan Önkol kararına itiraz: Kusurumuz yok

Bakanlıktan Ceylan Önkol kararına itiraz: Kusurumuz yok
Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada yüzde 90 kusurlu bulunan İçişleri Bakanlığı, Danıştay'a yaptığı temyiz başvurusunda, olayda "kusurlarının"...

Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili açılan davada yüzde 90 kusurlu bulunan İçişleri Bakanlığı, Danıştay'a yaptığı temyiz başvurusunda, olayda "kusurlarının" bulunmadığını iddia etti

YENİGÜN HABER - Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 28 Eylül 2009'da koyunlarını otlattığı sırada karakoldan atıldığı belirtilen havan mermisiyle yaşamını yitiren 12 yaşındaki Ceylan Önkol için maddi ve manevi tazminat istemiyle açılan davada İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edilmişti. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Diyarbakır 2’nci İdare Mahkemesi, Önkol'un ailesine 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vererek, olayda Önkol’un yüzde 10, idarenin ise yüzde 90 kusurlu olduğu kararlaştırılmıştı.  Bunun üzerine hem Önkol'un ailesine hukuki destek sunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi avukatları hem de Jandarma Genel Komutanlığı avukatları Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu.

Yüzde 10 kusur

Önkol ailesi avukatlarının yaptığı başvuruda, yerel mahkemenin eksik inceleme ve değerlendirme sonucunda karar verdiği belirtildi. Başvuruda, mahkemenin gerekçeli kararında Önkol'un "patlamamış bomba atar mermisinin patlaması sonucu" yaşamını yitirdiğine işaret edilerek, "Maktul atılan bir patlayıcının vücuduna isabet etmesi sonucunda yaşamını yitirmiştir. Bu durum dosyaya sunulan uzman görüşü ile de ispatlanmıştır" denildi.  Önkol'un yüzde 10 kusurlu olduğu iddiasına karşı çıkılan başvuruda, "...Prf. Dr. Ümit Biçer tarafından düzenlenen uzman mütalaasındaki tespitler bir arada değerlendirildiğinde maktulün vücuduna atılan bir mühimmatın patlaması sonucunda yaşamını yitirdiği anlaşılmaktadır. Bir an olsun müteveffanın gerekçeli kararda belirtildiği şekilde yaşamını yitirmiş olduğu kabul edilse bile bu durum kendisine veya ailesine kusur yüklenilecek bir durum değildir. Ailesiyle birlikte bu alanda yaşayan müteveffa çocuğun bir anlamda oyun bölgesi olan mekanda yaşanan patlama nedeniyle kusurlu sayılması hukuki değerlendirmeden uzak bir yorumdur" ifadelerine yer verildi. Başvuruda, maddi ve manevi verilen tazminat miktarının da kabul edilebilir olmadığı vurgulandı.

Jandarma: Hukuki değil

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan temyiz başvurusunda ise, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğünce dosyaya sunulan ve "...olayın, atılan bir havan mühimmatının isabet etmesi sonucu değil, yerde bulunan patlamayan bir bombaatar mühimmata maktulün elindeki tahra denilen demirden üretilen bir cisimle çömelerek vurması sonucu olabileceği değerlendirilmiştir" ifadelerinin yer aldığı rapora yer verildi. Başvuruda, Lice Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmada verilen "daimi arama kararına" işaret edilerek, "Dolayısıyla somut olay bu şekildeyken, davalı idareye % 90 oranında kusur atfedilerek verilen mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır" denildi.

‘İdare kusursuz’

Önkol'un yaşamını yitirmesinin "son derece üzücü" olduğu kaydedilen başvuruda, "(...) meydana gelen bu üzücü hadisenin kusurlu ve kusursuz sorumluluk kuram ve ilkesi uyarınca idaremize atfı mümkün bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. İdarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları ödemekle yükümlü olduğu belirtilen başvuruda, "(...) İdare, kural olarak yürüttüğü hizmetin sonucu olan, nedensellik bağı kurulabilen zararları tazminle yükümlüdür. Zarar gören veyahut üçüncü kişinin eyleminin, zararın doğmasında başlıca etken olduğu hallerde ise, zararla idari faaliyet arasında nedensellik (illiyet) bağı kalmaz ve idare sorumluluktan kurtulur" diye kaydedildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.