6 yılda 70’ten fazla husumetli aileyi barıştırdı

6 yılda 70’ten fazla husumetli aileyi barıştırdı
Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’da binlerce üyesi bulunan, 2017’de dernekleşen Metina Aşireti, 6 yılda 70’ten fazla husumetli aileyi barıştırdı. Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, aşiret olarak eğitime çok önem verdiklerini ifade ederek, “Diyarbakır'dan, Karacadağ bölgesinden tutun, Mardin'e, Ceylanpınar'a kadar onlarca davayı barışla sonuçlandırdık” dedi.

Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’da binlerce mensubu olan Metina Aşireti, 2017’de ‘Metina Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği’ adıyla dernekleşti. Dernekleşmenin ardından bir barış heyeti kuruldu. Heyet son 6 yılda kan davası, arazi anlaşmazlığı, kız kaçırma gibi nedenlerle aralarında husumet olan 70’ten fazla aileyi ikna ederek, barıştırdı. Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, eğitimli bir nesil yetiştirmeyi ve bölgede yer yer devam eden kan davalarını barışla sonuçlandırarak barış ve huzur ortamını arttırmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Biz değerli büyüklerimizle birlikte 2017'de derneğimizi kurduk. Bölgede çok iyi hizmetler yapmaktayız. 70'in üzerinde husumetli olayın barışla sonuçlanmasına vesile olduk. Bunların içerisinde ölümlü, yaralamalı olaylar, kız kaçırma davaları vardı. Diyarbakır'dan, Karacadağ bölgesinden tutun, Mardin'e kadar, Ceylanpınar'a kadar onlarca davayı barışla sonuçlandırdık. Bizim tek isteğimiz bölgede insanların gözyaşı, çocukların, annelerin böyle bir olayla karşılaşmaması için biz canla başla çalışıyoruz. Profesör arkadaşlarımız var, akademisyenlerimiz var, milli atletlerimiz var. Öyle bir çatı oluşturduk ki gerçekten bölgede herkesin dikkatini çeken bir dernek olduk. Bizim derneğin isminden de anlaşılacağı üzere içeriğindeki konulardan biri de eğitimdir. Çocuklarımızı eğitmek için köylerimizde muhtarlarımızla birlik beraberlik içindeyiz. Öğrencilerimizin sorunları varsa onları da çözüyoruz” diye konuştu.

‘METİNA DENİNCE ERDEMLİLER ANLAŞMASI AKLIMA GELİYOR’
Aşiret üyelerinden ve Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tekin ise, şunları söyledi:
“Aşiret içinde bir dernekleşme denince, özellikle Metina Derneği denince, Efendimiz Hazreti Muhammed döneminde Mekke'de daha risale gelmemiş ve peygamberlik vazifesini almamışken, orada ‘Erdemliler Anlaşması’ diye bir anlaşma yapılıyor. Bu anlaşmanın maddeleri özet olarak, haklının yanında haksızın karşısında durmaktı. Metina Aşireti denince ve bu aşiretin kurmuş olduğu dernek denince, şahsen benim aklıma o ‘Erdemliler Anlaşması’ geliyor. Bizim derneğin özetle yapmış olduğu hizmetler de bu şekildedir.”

‘AĞALIK SİSTEMİNE DEĞİL EĞİTİME ÖNEM VEREN BİR AŞİRET’
Derneğin kurucu başkanı Esat Güngörür de eğitimin önemini vurgulayarak, “Metina Aşireti, ‘ağalık sistemi’ne değil, eğitime önem veren bir aşirettir. Türkiye genelinde sayısız profesörleri de var, avukatları da var doktorları da var. Bütün branşlarda Türkiye'nin her tarafından her kurumda Metinalı kardeşlerimiz var. Biz davalarımızı çözerken diyalog yoluyla çözüyoruz. Yargıya intikal eden davalar, bayağı süre alıyor. Sonra da olay uzadıkça uzuyor. O yüzden millet yargı sonucunu beklemeden biz devreye giriyoruz. Barıştıktan sonra da yargının verdiği karara herkes saygı duyuyor” diye konuştu.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.