VİDEO HABER - Dengbêj Seyîtxanê Boyaxçî yaşamını yitirdi

VİDEO HABER - Dengbêj Seyîtxanê Boyaxçî yaşamını yitirdi
Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî bugün Diyarbakır'daki evinde vefat etti. Suriçi'nde 25 yıl ayakkabı boyacalığı yapan Seyda Şimşek halk arasında “Xalê...

Dengbêj Seyidxanê Boyaxçî bugün Diyarbakır'daki evinde vefat etti. Suriçi'nde 25 yıl ayakkabı boyacalığı yapan Seyda Şimşek halk arasında “Xalê Seyîtxanê Boyaxçî” olarak tanınıyordu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Seyidxanê Boyaxcî olarak seslendirdiği kilamlar ile tanınan dengbêj Seyda Şimşek dün sabah Diyarbakır’da vefat etti. ‘Diyarbakır’ın bülbülü’ diye de anılan Boyaxçî özellikle ünlü “Têlî” ve “Emro” kilamları nedeniyle dikkat çekmişti.

“Xalê Seyîtxanê Boyaxçî” olarak tanınıyordu. Dengbêj Seyda Şimşek, vücudunun tamamının enfeksiyon kapmasının ardından felç geçirmişti.

Diyarbakır’daki evinde vefat eden Boyaxçî, merkez Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’nda defnedilecek.

Seyidxanê Boyaxçî  kimdir?

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Lexerî köyünde 1933 yılında dünyaya gelen Boyaxcî, 2 yaşında iken annesini, 4 yaşında iken babasını kaybetti. Çocukluğu çobanlıkla geçen Boyaxcî, Suriçi’nde 25 yıl ayakkabı boyacılığı yaptı. Uzun yıllar Sur’da bulunan Dengbêj Evi’nde bütün gününü biriktirdiği kilamlarını seslendirmekle geçiren Boyaxcî, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine bir süre önce hastaneye kaldırılmıştı.

Yedi çocuğunu kaybetti

Boyaxçî, yaşamını yitirmeden önce Mezopotamya Ajansı’na (MA) verdiği röportajda, gençlik hayatında yaşadığı sıkıntılara değinmiş ve gençliğini şu sözler ile anlatmıştı: “Meyan kökü sattım yıllarca, sepet hamallığı yaptım. Amelelik yaptım, çöpçülük yaptım. Ama Diyarbakır’ı çok sevdim. Çok çalıştım, biraz para biriktirerek evlendim. Evlendikten sonra doğan 7 çocuğumu kaybettim. Doğan her çocuğum hastalıktan öldü. Peş peşe 7 çocuk. Başkası olsaydı her halde dayanamazdı.”

‘Dengbêjlik aşktır’

“Bana bildiklerini yaz dediler, yazamadım, sadece söyledim” diyen Boyaxçî, kilam söylemekten keyif olduğunu belirterek, “Dengbêjlik aşktır. Geçirdiğim onca zorlukta beni ayakta tutan söylediğim kilamlardır. Diyarbakır’da yaşanan birçok olayı insanlar bizim kilamlarımızdan öğrendi. Ben duyduğumu söyledim. Her seferinde yine söylememi istediler” ifadelerini kullanmıştı.

Kocakaya: Yaşayan en büyük dengbej olduğunu düşündüm hep

Müzisyen Server Kocakaya, Boyaxcî’nin yaşayan en büyük dengbej olduğunu düşündüğünü söyledi. Kocakaya, Sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu;

“Seyidxane Boyaxçi bugün vefat etti. Ben yaşayan en büyük dengbej olduğunu düşündüm hep. Bu dünyaya ve bizlere kattığı lezzetler için kendisine müteşekkirim. Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.