‘DEDAŞ neden cemevine elektrik vermiyor?’

‘DEDAŞ neden cemevine elektrik vermiyor?’
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi’nin 2018’den bu yana elektriğinin kesik olmasını Meclis’e...

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi’nin 2018’den bu yana elektriğinin kesik olmasını Meclis’e taşıdı. 

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 2011 yılında açılan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi’nin elektriği “ödenmeyen borç” gerekçesiyle Dicle Elektrik A.Ş. tarafından 2018’in Ekim ayında kesildi. Dernek yönetimi, Diyarbakır Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “İhtiyati tedbir talebiyle” dava açtı. 2018 yılından bu yana elektriksiz olan cemevinin sorunu Meclis gündemine taşındı.   Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu ve komisyonda yer alan 10 milletvekili, 2 yıldır devam eden kesintiyi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu.

İbadethane statüsünde

Cemevinin ibadethane statüsünde olması nedeniyle elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulması gerektiğine dikkat çekilen önergede, Bakırköy 5’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2017 tarihinde, cemevlerinin ibadethane statüsünde sayıldığından, elektrik sarfiyat bedellerinden muaf tutulduğuna dair alınan kararları hatırlatıldı. Cemevinin DEDAŞ’a yaptığı itiraza verilen yanıtta DEDAŞ’ın ücretsiz elektrik hizmeti vermesi gibi bir mevzuatın söz konusu olmadığının belirtildiği önergede, abonelik sözleşmesinde “ticarethane” olarak gözüken cemevinin 214 bin TL elektrik borcunun olduğu bilgisine yer verildi.  Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi: “Hukuken ibadethane olan yerlerin elektrik sarfiyatından muaf tutulması gerekirken, DEDAŞ tarafından 100 binlerce liralık borç çıkarılmakta, Müftülüğe başvurularak borcun ödenmesi şartları ileri sürülerek hukuken verilmesi gereken hak gasp edilmektedir. Diyarbakır Bağlar İlçesinde Bağcılar Mahallesinde bulunan Alevilerin İbadethanesi olan Cemevi binası, morg, cenaze yıkama yeri, taziye yeri, yönetim odası ve Cem salonu olarak geçen bölümlerden oluşmaktadır. Binada inanç hizmetlerinin yerine getirildiği Alevilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmekte, cami ve kiliselerle eşit hakka sahip olması ve elektrik abone düzenlemesi yapılarak ücretsiz elektrik hizmetinden yararlanması sağlanmalıdır.”

Sorular

Önergede şu sorulara yer verildi:

“* Yukarıda sayılan mahkeme kararları ve Yargıtay’ın onama kararı olmasına rağmen DEDAŞ neden/nasıl Diyarbakır Pir Sultan Abdal Derneği Cemevi’nin elektrik aboneliği konusunda hukuk dışı bir tutum sergileyebilmektedir?

*Cemevlerinin elektrik aboneliği, DEDAŞ’ın verdiği cevaba istinaden; ilgili mezvuata göre Müftülüğe müracaat ile mi yapılmaktadır? Bu durumda Kiliseler de elektrik abonelikleri için önce Müftülüğe mi başvuru yapmaktadır?

* Yüzbinlerce liralık elektrik borcu çıkartıp, hukuka/verilen tüm mahkeme kararlarına rağmen, bu borç ödenmeden abonelik yapılamayacağını iletmek Alevilere özel geliştirilen bir tutum mudur? Eşit yurttaşlık hakkı gereğince bu durumu düzeltmek adına Bakanlığınızca girişimleriniz olacak mıdır?

*Cemevine ‘ticarethane’ aboneliği yapılmış olması mevzuata uygun mudur? Cemevleri gibi ticarethane olarak kategorize edilen başka ibadethaneler var mıdır?

*Cemevlerinin elektrik abonelikleri konusunda DEDAŞ dışında diğer Elektrik Dağıtım Şirketleri tarafından da aynı tutum sergilenmekte midir?

*Diyarbakır PSAKD Cemevinin elektrik aboneliğinin ibadethane olarak düzenlenmesi ve elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulması için adım atılacak mıdır?

*Bu konuda Bakanlığınıza gelen başka itirazlar var mıdır? Varsa hangi ibadethanelerden gelmiştir ve itirazların süreçleri nelerdir?” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.