BES: Kararlar yasaya aykırı

BES: Kararlar yasaya aykırı
Diyarbakır’da ihraç edilenlerin OHAL Komisyonu’na yaptığı bazı başvurular, “kurum kanaati” ve “kurum değerlendirme” yazıları esas alınarak...

Diyarbakır’da ihraç edilenlerin OHAL Komisyonu’na yaptığı bazı başvurular, “kurum kanaati” ve “kurum değerlendirme” yazıları esas alınarak reddedildiği iddia edilirken, BES Şubesi, kararların yasalara aykırı olduğunu hatırlattı.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kamu görevlerinden ihraç edilenlerin Olağanüstü Hal (OHAL) İşleri İnceleme Komisyonu'na işlerine dönmek için yaptığı başvurular “kurum kanaati” denilerek reddedildiği ileri sürüldü. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, konuya ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan BES Şube Sekreteri Suphi İzol, komisyonun verdiği kararın yasalara aykırı olduğunu savunu.

“Dosyaların yüzde 90 reddedilmiştir”

KHK mağdurlarının yargı yoluyla hak arama girişimleri engellendiğini ileri süren İzol, AİHM’e taşınan kimi başvuruların da reddedildiğini söyledi. İktidarın kurduğu Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun1 yıl sonra başvuru almaya başladığını aktaran İzol, "Komisyon, iki yıllık sürede karara bağladığı 50 binin üzerindeki dosyanın yüzde 90’ınından fazlasını reddetmiştir. Bu durum göstermektedir ki komisyon mağduriyetleri yargıya taşımanın önünde bir barikat olarak işlev görmektedir" diye belirtti.  OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun Türkiye’nin hukuk sistemi içinde yargı mercii olmadığını kaydeden İzol, "Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır. İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı tamamen muğlâktır. Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır" diye konuştu.

“Sadece 5 üye görevine başladı”

Bugüne kadar şubelerinde 85 üyelerinin ihraç edildiğini ve ihraç edilen üyelerinden sadece 5’inin OHAL Komisyonu’nun kararıyla görevlerine başladığını kaydeden İzol, "Ancak 9 üyemizin talebi reddedilmiştir. Reddedilme gerekçeleri ise kimi için ‘kurum kanaati’, ‘kurum değerlendirme’ yazıları kimine de geçmiş zamanda sendikal eylemler nedeniyle açılan soruşturmalar ve davalardan takipsizlik ve beraat kararlarına rağmen OHAL Komisyonu ret kararı vermiştir. Başvurusu reddedilen üyelerimizle ilgili Ankara İdare Mahkemesinde davaları açılmıştır ve hukuki süreçler sonuna kadar takip edilecektir” dedi.  İzol, kurumlar tarafından komisyona  “düşünceler”  ve “kurum değerlendirme yazısı” başlığı altında, kamu emekçilerinin yasadışı örgütlerle iltisaklı olduğu gibi değerlendirmelerin istihbari nitelik taşımaları nedeniyle kabul edilmelerinin hukuken mümkün olmadığını kaydetti. Komisyon kararı sonrasında açılan davalarla ilgili açılan mahkemelere değinen İzol, mahkemelere aynı kamu kurumları tarafından gönderilen personel bilgi dosyalarında ise ihraç edilen kişilerle ilgili yasadışı örgütler ile iltisakî, irtibatı ve mensubiyeti olduğu yönünde somut herhangi bir bilgi yer almadığına dikkat çekti.

“Bu tutumdan vazgeçin”

OHAL Komisyonu’nun aldığı kararların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğunu sözlerine ekleyen İzol, “Bu tutumdan bir an önce vazgeçilmelidir. KHK’yle hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin biran evvel görevlerine iade edilmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.