‘Ayrım yapılmadan tahliyeler başlamalı’

‘Ayrım yapılmadan tahliyeler başlamalı’
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Kovid-19 salgınına karşı cezaevlerinde ayrım yapılmadan tahliyelerin başlaması gerektiğini belirtti DİYARBAKIR...

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Kovid-19 salgınına karşı cezaevlerinde ayrım yapılmadan tahliyelerin başlaması gerektiğini belirtti

DİYARBAKIR YENİGÜN - Koronavirüs (Kovid-19) salgını gün gün yayılırken, en riskli alanlardan biri olan cezaevleri için henüz bir düzenleme yapılmadı. Bu duruma tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, siyasi tutukluların bir an önce tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti. Tosun, Türkiye cezaevlerinde yaklaşık 300 bine yakın tutuklunun bulunduğunu ve dünyada bir salgın haline gelen koronavirüse karşı Türkiye’deki cezaevlerinde henüz gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.

‘Cezaevindeki tutuklular risk altında

Tosun, şunları söyledi: “Yaşamak için tüm dünyanın seferber olduğu bu günlerde, birçok ülke ayrım gözetmeksizin cezaevlerini boşalttı. Türkiye’de ise cezaevlerinde 300 bin tutsak bulunmakta. Bunun yanında cezaevlerinde çalışan kamu görevlileri var. Cezaevindeki tutuklular risk altında.  AKP iktidarının infaz yasası tacizci, tecavüzcü gibi topluma zarar veren suçları kapsıyor iken, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında cezaevinde tutulan binlerce tutukluyu kapsamıyor. Bu kabul edilemez. Binlerce hasta, kadın, çocuklu kadın, gazeteci, öğrenci, akademisyen cezaevinin sağlıksız koşullarında kalmaya devam edecek. Cezaevlerindeki sağlıksız koşullara bir de koronavirüs salgının eklenmesi tehlikeyi daha da artırdı. Mevcut hükümet yaşam hakkını gözardı ediyor. Cezaevlerinde ayrım yapılmadan tedbir alınmalı ve tahliyeler gerçekleşmeli.”

‘Bağımsız heyetler ziyaret etmeli’

Türkiye’deki cezaevlerinde 600’e yakın bebeğin koronavirüs tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısını yapan Tosun, “Adalet Bakanlığı’nın mutlaka bir açıklama yapması gerekiyor. Cezaevlerinde bugüne kadar herhangi bir test yapılmamışsa, bir an önce testlerin yapılması gerekiyor. Cezaevinde çalışan personeller dışarı ile temas halinde. Öncelikle cezaevlerinde çalışan personelin testlerinin yapılması gerekiyor. Cezaevi personelinin mahpuslarla temas ederken özel kıyafet, eldiven, maske kullanmaları gerekiyor. Cezaevlerine ilişkin ailelerin kaygıları var. Bu kaygının giderilmesi için bağımsız heyetlerin cezaevlerini ziyaret etmesi, hijyenik şartların sağlanıp sağlanmadığı, önlemlerin alınıp alınmadığı konusunda inceleme yapması ve kamuoyunun aydınlatması gerekiyor” şeklinde konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.