DEDAŞ protestoları devam ediyor: 20'den fazla gözaltı
Urfa'da elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarını sulayamadıklarını ve ürünlerinin zarar gördüğünü belirten çiftçilerin protestoları sürüyor. Bugün ilk eylem sabah saatlerinde Siverek-Viranşehir karayolunda kırsal Kandil Mahallesi mevkiinde yapıldı. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ni (DEDAŞ) protesto eden çiftçiler, lastik yakıp taşlarla yolu trafiğe kapattı. İkinci eylem ise Urfa-Mardin karayolunun Viranşehir kavşağında yapıldı. Yol kapatma eylemi yapanlara jandarma sert müdahale etti. 20'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Müdahale sırasında çiftçilerin traktörleri ile bazı araçlar da zarar gördü.
TANAL: JANDARMA ORANTISIZ VE SERT MÜDAHALE ETTİ
Sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, "Jandarmanın çiftçilere yönelik ölçüsüz, orantısız ve sert müdahalesini fotoğraflayan ve görüntüleri çeken kişiler dahi apar topar gözaltına alındı. Hukuksuz eylemde bulunmayın, vatandaş da çekmesin Ölçüsüz ve orantısız müdahaleyi nasıl kanıtlayacak vatandaş fotoğraf ve video çekmeden?" dedi.
'ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNE EL KOYUP GÖTÜREMEZSİNİZ'
Çiftçilerin yol kenarındaki traktörlerine de el konulduğuna dikkat çeken Tanal, şöyle devam etti:
"Çiftçinin traktörüne el koyup götüremezsiniz. Traktörle hangi suç işlendi? Traktörle esrar mı taşındı, eroin mi taşındı? Ceza hukukumuzda eşyaya, yalnızca işlenen suçla ilişkisi varsa el konabilir. Bu durum TCK'nın 54. maddesine aykırıdır. Anayasamıza göre mülkiyet hakkı yalnızca kanunla, kamu yararı amacıyla sınırlandırılabilir. DEDAŞ’ı protesto eden çiftçilerin, protestoyla hiçbir ilgisi olmayan traktörlerine el konulması hiçbir kamu yararı amacını karşılamamaktadır. Bu yapılanlar Anayasamızın 'Mülkiyet hakkı' başlıklı 35. maddesine aykırıdır. Araçlara, traktörlere el konulması ayrı bir suçtur. Bu talimatı kim vermişse, bu bir kanunsuz emirdir. Viranşehirli çiftçinin traktörüne el konulması, ülke tarihimizde bir ilktir!Bu ilki AKP iktidarı bize yaşattı. Bile bile suç işleniyor. Traktörlere el konulacağına dair hangi mahkeme kararı var? Viranşehir’de DEDAŞ’ı, elektrik kesintilerini protesto ettikleri gerekçesiyle bugün gözaltına alınan vatandaşların derhal serbest bırakılmasını, çiftçilerin el konulup götürülen traktörlerinin geri verilmesini bekliyoruz."
'BAZI BÖLGELERDE 6-7 GÜNDÜR ELEKTRİKLER KESİK'
Viranşehir ilçesine bağlı kırsal Yukarı Dilimli Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Altundağ, kesintiler nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Artı Gerçek' konuşan Altundağ, “Bizim köyde kısmi kesintiler yapılıyor ama bazen elektrik olması gereken saatte de kesinti oluyor. Bazı bölgelerde 6-7 gündür elektrikler kesik. Bazı bölgelerde günde 12 saati bulan kesintiler oluyor" diye konuştu.
'100 DÖNÜM TARLA EKİYORSUN, 500-600 BİN TL FATURA ÇIKIYOR'
Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin maliyetinin çok yüksek olduğunu ve çiftçilerin bunun altından kalkamadığını vurgulayan Altundağ, şöyle devam etti:
"Milleti zorla borç ödememeye, kaçak kullanmaya teşvik ediyorlar. Bugün Harran ve Akçakale’de olduğu gibi su verilen bölgelere cüzi bir şekilde devletin desteğiyle ödemeler yapılsa kimse farklı bir yola başvurmak zorunda kalmaz. Ama 100 dönüm tarla ekiyorsun, bir yıl içinde 500 ile 600 bin TL civarında elektrik borcu geliyor. Çiftçi, 100 dönümden 500 bin TL kazanıyor mu? Hayır kazanamaz. Tabii bu maliyet sadece elektrik için geçerli. Tohum, gübre ve mazot maliyetleri de var."
Çiftçi Mehmet Altundağ
'İNSANLAR İÇME SUYU BULAMIYOR'
Sadece tarlaların sulandığı kuyularda değil, evlerde de elektrik kesintisi yapıldığına dikkat çeken Altundağ, "Bütün köyün elektriği kesiliyor ve insanlar temel ihtiyaç olan suya ulaşamıyor. İnsanların içecek suyu yok. 100 köyden bahsediyorum. Bu köylerde hasta var, inek ve koyunlar var. Elektrik olmadığı için bu sıcaklarda buz bulamıyoruz" dedi.
URFA BAROSU: EPDK SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRSİN
Urfa Barosu da akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı. Elektrik hizmetine erişim hakkının ulusal ve uluslararası yasalarla koruma altına alındığı ve yaşam hakkının bir parçası olarak kabul edildiği hatırlatıldı.
DEDAŞ'ın 2013'te özelleştirilmesinin ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesinin adeta karanlığa mahkum edildiği belirtilerek, "Bölgedeki elektrik enerjisi sorunların çözümü de kâr politikalarının insafına terk edilmiştir. Şirket tarafından bölge genelinde dağıtım şebekelerinde sorunları gidermek adına altyapı yatırımı yapmak yerine, kayıp ve kaçak kullanımı gerekçe göstererek planlı ve sürekli elektrik kesintileri uygulanmıştır" denildi.
Elektrik borcu nedeniyle çiftçilere ödenen desteklemelere DEDAŞ tarafından bloke konulduğu hatırlatılarak, bunun medeni ve insani bir yöntem olmadığı dile getirildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çağrı yapılan açıklamada şöyle denildi:
"EPDK’yı mevzuatlara göre yüklendiği görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye, yaşanmakta olan elektrik sorununa ilişkin DEDAŞ’ın mevzuata aykırı işlemleri nedeniyle denetlemesini ve yaptırım uygulamasını, halkımızı ikna edecek şeffaf, adil ve tarafsız bir soruşturma yapılmasını ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyor ve fiili olarak devam eden mağduriyetlerin de en kısa sürede sonlandırılmasını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.