Amed İhraçlar Platformu kuruluşunu deklare etti

Amed İhraçlar Platformu kuruluşunu deklare etti
KHK'lı ihraçlar için oluşturulan Amed İhraçlar Platformu düzenlediği basın açıklaması ile kuruluşunu deklare etti. Diyarbakır’da yaşanan ihraçları...

KHK'lı ihraçlar için oluşturulan Amed İhraçlar Platformu düzenlediği basın açıklaması ile kuruluşunu deklare etti. Diyarbakır’da yaşanan ihraçları bir çatı altında toplamayı amaç edinen Platform, OHAL komisyonunun lağvedilmesi gerektiğine dikkat çekti

Mehmet Uğur ÇAKIL/Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR- KHK ile ihraç edilenleri bir çatı altında toplayarak, hukuki bir mücadele sürdürmeyi amaçlayan Amed İhraçlar Platformu, gerçekleştirilen basın açıklaması ile kuruluşunu ilan etti. AZC Plaza önünde yapılması planlanan açıklamaya polisin izin vermemesinin ardından kitle Ofis Sanat Sokağı’nda düzenlenen basın açıklaması ile Platformun kuruluşunu duyurdu.

“135 bin 144 kamu emekçisi hukuksuz bir şekilde ihraç edildi”

“OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksal sorunları ortadan kaldırmak için kurulan OHAL komisyonu kendisi bugün sorun haline gelmiştir” diyen Eğitim Sen 3 Nolu Şube Eş Başkanı Gülben Bilgen sözlerini şöyle sürdürdü; “ 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi bahane edilerek Türkiye genelinde ilan edilen OHAL gerekçe gösterilerek çıkarılan 36 KHK ile toplam 135 bin 144 kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde ihraç edilmiştir. Bizler haklı ve demokratik taleplerimizi dile getirdiğimiz için, siyasal iktidarın önünde diz çöküp teslim olmadığımız için ihraç edildik. Belirtmek isteriz ki, dün olduğu gibi bugün de uğruna ihraç olduğumuz taleplerimizin arkasındayız. Anti demokratik uygulamalardan dün korkmadığımız gibi bugün de korkmuyoruz ve korkmayacağız. Hiçbir zaman önceliğimiz ekonomi olmadı bugün de olmayacaktır. Önceliğimiz bu topraklarda bütün renklerin kardeşçe bir arada birlikte yaşama arzusunun gerçekleşmesidir. Önceliğimiz Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara Gar meydanında katledilen arkadaşlarımız, yoldaşlarımız katilleri başta olmak üzere halkların birlikte yaşama arzusuna karşı suç işleyenlerden hesap sormanın gerçekleşmesidir. Önceliğimiz 81 milyon insanın, insanca yaşama arzusunun gerçekleşmesidir.

“OHAL komisyonu sorun haline gelmiştir”

OHAL işlemlerini İnceleme Komisyonu’nun görev süresi Cumhurbaşkanı kararı ile 1 yıl uzatıldı. Bu uzatma kararı, özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşananların idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl katledildiği, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının bile ‘suç’ kapsamına alınarak, doğrudan cezalandırma yöntemlerinin hayata geçirildiğini açık bir şekilde bize göstermektedir. Sözüm ona OHAL işlemlerini incelemek ve yaşanan hukuksal sorunları ortadan kaldırmak için kurulan OHAL komisyonu kendisi bugün sorun haline gelmiştir. Komisyonun kendisi en büyük hukuksuzlukların kaynağı haline gelmiştir. Hukuken varlığı tartışmalı olan OHAL Komisyonu’nun kendisini mahkemelerin yerine koyarak karar vermesi hukuksuzdur ve bu şekilde verilen kararların kabul edilmesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal kurumları olan mahkemeleri yok sayarak karar vermesi açık bir Anayasa ihlalidir ve suçtur. Hakkında suça ulaştığı iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili tüm hukuki işlemler, kendisinin mahkemelerin yerine koyan OHAL Komisyonunca değil, mevcut hukuk sistemi içerisinde yer alan mahkemeler aracılığıyla yürütülmelidir.  Bizler ihraç olmamızı hukuksuz ve siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle OHAL İnceleme Komisyonu lağvedilerek demokratik sürece dönülmeli ve hukuk işletilmelidir. Hukuksuz bir şekilde ihraç edilerek aileleri ile birlikte açlığa mahkûm edilen on binlerce OHAL mağduru derhal görevine iade edilmelidir.”

Amaç, Diyarbakır’daki ihraçları bir çatı altında toplamak

İhraç edilen emekli öğretmen Mehmet Şahin, Amed İhraçlar Platformu’nu deklare ederken, şu ifadelere yer verdi; “ Darbe girişiminden bu yana 2,5 yıl geçmesine rağmen hala antidemokratik ve hukuk dışı uygulamalar devam etmekte olup ihraçlarla ilgili yaşanan olumsuz süreç devam etmektedir. Ülke genelinde yüz bin insan aileleriyle beraber, bütün yasal hakları elinden alınarak, açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmişlerdir. Bu amaçla hukuk ve demokrasi mücadelesi için ilimizde ihraç edilen tüm kesimleri bir araya getirilmesini sağlayacak bir ihraçlar platformunun oluşumuna ihtiyaç duyulmuştur. Amaç, ilimizdeki bütün ihraçları platform çatısı altında bir araya gelmesini sağlamak ve bu konuda ortak tutum geliştirmek ve demokratik mücadele yoluyla sesimizi yükseltmektir. OHAL ve idari komisyonların hukuksuz ve keyfi uygulamalarını gözler önüne sermek ve bertaraf etmektir. İhraçlarla ilgili yaşanan mağduriyetlere karşı toplumsal hassasiyetin oluşmasını sağlamaktır.

“OHAL komisyonu lağvedilmeli”

İhraç edilen kamu görevlileri ile ilgili tüm hukuki işlemler, OHAL komisyonu ile değil mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler tarafından yürütülmelidir. Bizler ihraç edilişimizi hukuki ve siyasi olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle OHAL inceleme komisyonu lağvedilmeli ve hukuksal süreç başlatılmalıdır. Dün olduğu gibi bugün de taleplerimizin arkasındayız. Korkmadık, korkmayacağız. Önceliğimiz bu topraklarda 80 milyon insanın insanca ve kardeşçe bir arada birlikte yaşama arzusudur. Ülkedeki demokrasi ve hukuk işlevsel hale gelinceye kadar platform olarak fiili meşru mücadelemizi sürdüreceğimizi deklare ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.