Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı UNESCO listesinde

Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı UNESCO listesinde
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve dünyadaki en iyi korunmuş Roma Sınır Garnizonu olan Zerzevan Kalesi ve Mithraeum UNESCO Dünya Mirası Geçici...

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve dünyadaki en iyi korunmuş Roma Sınır Garnizonu olan Zerzevan Kalesi ve Mithraeum UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Zerzevan Kalesi Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nca, Zerzevan Kalesi ile Mithras Tapınağı’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için yapılan başvuru sonuçlandı. UNESCO, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan ve Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını koruyan garnizonun konuşlu bulunduğu Zerzevan Kalesi ile kalede bulunan gizemli Mithras Tapınağı’nın, Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasına karar verdi. Zerzevan Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yapılan başvuru ile geçici listeye alınan Zerzevan Kalesi’nin, kalıcı listeye alınması için de çalışmalar önümüzdeki günlerde başlatılacak.

“Dünyadaki görünürlüğü artacak”

 

Ortadoğu News’e açıklamalarda bulunan Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan ve Mithras Tapınağı’nın UNESCO listesine girmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Coşkun, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmek, hem çalışmaların daha hızlı ilerlemesi, hem Diyarbakır’ın tanıtımı için ayrı öneme sahip. Bölge ve Diyarbakır turizmi açısından, aynı zamanda Zerzevan’ın bütün dünyada görünürlüğünün artırılması için bu önemli bir aşamaydı. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür ederim. Emeği geçen Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Dicle Üniversitesi ve emeği geçen kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim” dedi. Koronavirüs salgınının atlatılmasından sonra kazı ve restorasyon çalışmalarına yeniden başlayacaklarını ifade eden Coşkun, hızlı bir şekilde UNESCO’nun kalıcı listesine girilebilmesi için çalışmaların başlatılacağını ifade etti. Coşkun, koronavirüs salgınının bitmesinden sonra ziyaretçi sayısında da önemli bir artış beklediklerini ifade etti.

Dünyada ortaya çıkarılan son Mithras Tapınağı

Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan Zerzevan Kalesi’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Dicle Üniversitesi’nden Doç.Dr. Aytaç Coşkun’un başkanlığında 2014 yılında başladı. Roma’nın sınır garnizonu olan ve tarihi Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar uzanan Zerzevan Kalesi, 639 yılında İslam ordularının Diyarbakır’ı fethetmesine kadar kesintisiz olarak kullanıldı. Kazı sırasında keşfedilen gizemli Mithras Tapınağı ise ulusal ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı ve bölgeyi yerli ve yabancı turistlerin yoğun ziyaret ettiği bir ören yeri haline getirdi. Kazı çalışmaları sırasında askeri yerleşimde dünyada bulunmuş son Mithras Tapınağı ortaya çıkarılırken, Mithras Tapınağı’nın gizemi yoğun ziyaretin önemli nedenlerinden biri haline geldi. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapının dünyada ortaya çıkarılmış son Mithras Tapınağı ve Roma’nın doğu sınırındaki ilk tapınak olduğu tespit edildi.

2019 yılında 500 bin kişi ziyaret etti

1200 metre uzunluğunda surlarla çevrelenmiş askeri yerleşimde, kamu yapılarının bulunduğu güney alanda, gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, arsenal, kaya sunağı gibi mimari kalıntılar yer alırken, kuzeyinde ise cadde - sokaklar ve konutlar takip edilebiliyor. Konutların bulunduğu alanda aynı zamanda su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yeraltı sığınağı, dünyada bulunmuş son Mithras Tapınağı ortaya çıkarıldı. Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları; nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar bulunuyor.  Dünyanın en iyi korunmuş Roma sınır garnizonu olan Zerzevan Kalesi içerisinde barındırdığı dünyadaki son Mithras Tapınağı ile turistlerin yoğun ilgisini de çekiyor. Zerzevan Kalesi’ni 2019 yılında yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık 500 bin turist ziyaret etti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.