Tunceli’de önlem alınmazsa dünyaya kapanır

Tunceli’de önlem alınmazsa dünyaya kapanır
Tunceli’de uzmanlar 7 ve üzeri deprem bekliyor. Böyle bir durumda yolların kaya düşmesi sonucu kapanabileceğini söyleyen uzmanlar, alternatif yollar yapılması gerektiğini söylüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı bir yılı geride bırakmışken jeologların sıkça uyarı yaptığı illerin başında Tunceli geliyor. Uzmanlar 7 ve üzeri deprem riski için uyarıda bulunurken, olası bir depremde Tunceli merkezin ilçeler ve diğer şehirlerle olan bağlantı yolları heyelan ve kaya düşmesi sebebiyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

İki fay hattının bulunduğu kentte, yetkililer Pülümür ilçesine ulaşacak herhangi bir yardımın muhtemel bir kaya düşme riski ile engelleneceğine dikkat çekerek alternatif yolların oluşturulması gerektiğini söylüyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Munzur Vadisi’nde kaya düşmesi sonucu yolda bir kişi yaşamını yitirmişti. Öte yandan şehrin diğer girişi olan Elazığ-Tunceli bağlantısında da viyadüklü geçiş dışında herhangi bir bağlantı yolu bulunmamakta. Yetkililerle, kenti diğer illere bağlayan yolların durumunu ve hazırlıkları konuştuk.

‘KENT MERKEZİDEKİ YAPILARIN YÜZDE 60’I YÜKSEK RİSKLİ DURUMDA’

Tunceli Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü İl Merkezi'nde yaklaşık 2 bin 500 yapı olduğunu ve bu yapıların yüzde 60'ının yüksek riskli olarak görüldüğünü belirtiyor. Sorumluluk sahasındaki yapıların gözlemsel taramasını tamamladıklarını belirten Afet Müdürlüğü risk gözlemlerini şu şekilde paylaşıyor:

“Kent merkezimizde Yeni Mahalle, Alibaba, Esentepe ve Moğultay mahalleleri afete maruz bölgeler olarak ciddi risk altında. Afete maruz olan bu bölgelerde özellikle 2000 yılı öncesi yapı stoğunun çokluğu, kullanılan demirlerin nervürsüz olması ve birçoğunun mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olması risk seviyesini arttırıyor. Kamu kurumlarının, günübirlik ticaret ve turizm yapılarının olduğu ve yoğun yaya-araç trafiği yaşanan merkez Moğultay Mahallesi’nde yüksek riskli yapı oranı %80’lere kadar çıkmakta. Konu ile ilgili Yeni Mahalle, Moğultay ve Alibaba mahallelerinin bir kısmını kapsayan alanda bütünlüklü bir dönüşüm için meclise sunulan önerge ne yazık ki oy çokluğu ile reddedildi. Ayrıca afete maruz alandaki 250 civarındaki yapının Valilik eliyle önümüzdeki aylarda yıkılması planlanıyor. Belediye afet müdürlüğümüz olarak çalışmalarımızı yaptık. Deprem bu kentin gerçeği ve tek başına yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan bir konu değil. Bütün ülkede olduğu gibi mülki idare, ilgili kamu kurum kuruluşları ve yönetimlerin ortaklaşarak süreci koordine etmesi lazım. Bu konuda yerel yönetim üzerine düşen görevi yapacaktır. Bununla ilgili gerekli çalışmalara devam etmekteyiz.”

TUNCELİ VALİLİĞİ VE AFAD: DEPREME KARŞI ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Erzincan-Tunceli merkez arasında 29 çığ tüneli bulunuyor. Bu haliyle dahi risk barındıran Munzur ve Pülümür vadilerinin dik yamaçlardan oluşması herhangi bir afet için ciddi risk oluşturmakta. Valilik yetkilileri bu riske dair sorumuza ilgili bölgelerde taş düşecek noktaların belirlenerek iyileştirme çalışmalarının yapılması için bakanlık ile irtibat sağlandığını belirtti. Deprem riskine karşı hazırlıklara devam edildiğini belirten Valilik şu bilgileri paylaştı:

“İl merkezinde 3, ilçelerimizde 9 olmak üzere 12 ayrı konteyner kentin inşaatı devam etmekte olup, toplam 1122 konteyner yerleştirilmesi planlanmaktadır. Bir deprem veya afet anında ilçelerimize ulaşımın aksamaması için Tunceli-Pülümür ve Tunceli-Ovacık yollarında risk teşkil eden alanlarla ilgili tespitlerin yapılıp iyileştirme çalışmalarının başlatılması için gerekli girişimler Karayolları Genel Müdürlüğü nezdinde yürütülmektedir. Maraş depremleri kapsamında ilimiz merkez ve köylerinde ağır hasarlı tespiti yapılan konutlara ilaveten, il merkezinde yapı stokunun kötü olması, kiralık ev bulunamaması gibi hususlarla ihalesi yapılacak konut sayısının 500’e tamamlanması talebi TOKİ’ye iletilmiş ve talebimiz kabul görmüştür. Tunceli ilinin afet direncini artırmak için bir taraftan yapı stoğunun geliştirilmesi ve konteyner kent çalışmaları sürerken diğer taraftan olası bir depremde şehrin kuzey ve güneyden olan iki ana bağlantısından birinin üzerinde bulunan Mutu Köprüsü’nün proje çalışmalarına başlanmıştır.”

Tunceli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cem Erdoğan ise Valilik tarafından alınan önlemlere ek olarak arama kurtarma eğitimleri hakkında şu bilgileri verdi: “Afet anına yönelik 1200 jandarma personeli ile 400 polis ve özel harekat arama kurtarma ekibimize eğitimler şu an devam ediyor. İl merkezinde Kanoğlu’nda bulunan konteyner kentimizin yanına arama kurtarma eğitimi parkuru yapacağız. Ayrıca tüm ilçelerimize toplamda 4 bin adet 16 m2 çadır dağıtımı yaptık.“

Kaynak:Gazete Duvar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.