“Teknoloji tarıma uyarlanmalı”

“Teknoloji tarıma uyarlanmalı”
Diyarbakır’da 10.’su düzenlenen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık ve Süt ürünleri Fuarı başladı. Fuarda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu,...

Diyarbakır’da 10.’su düzenlenen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık ve Süt ürünleri Fuarı başladı. Fuarda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, teknolojinin tarıma uyarlanması gerektiğine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya ise “Tarımı, bilgi ve teknolojiyle donatmayan ülkeler ne kendi nüfusunun gıda güvenliğini sağlayabilmekte ve ne de küresel rekabette söz konusu haline gelmektedirler” dedi

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bu yıl 10.’su düzenlenen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık ve Süt ürünleri Fuarı, Diyarbakır’da kapılarını açtı. Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzelğlu’nun yanı sıra birçok kamu kurumu temsilcisi ve sivil toplum örgütünün katılım sağladığı fuarda, kamu sivil toplum işbirliği ve fuarların kent için önemi vurgulandı. Fuarda konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, teknolojinin tarıma uyarlanması gerektiğini söyledi.

“Tarımı yeniden yorumlamak zorundayız”

Güzeloğlu, "Tarım, bugün insanoğlu için en stratejik ve özellikli bir alandır. İnsan neslinin devamı için olmazsa olmazdır. Bu açıdan, dünyanın bilimsel ve teknolojik açıdan gelişimi, üretimin faktör ilişkisi ve buna bağlı olarak planlama ölçekleri nasıl değişirse değişsin vazgeçilmeyecek olan beslenme ve yaşama kavramı içerisindeki tarımsal üretim ve ürün sürecinin devam ettirilmesidir. Bitkisel ve hayvansal başlıklarında topladığımız bu faaliyetler, bugün teknolojinin en çok kullanıldığı alanlar haline gelmiştir. Geçmişten bugüne sadece üretimi emek-yoğun bir anlayış, çok uzun zamandır alanda teknoloji yoğununa dönüşmüş ve bugün teknolojik gelişmeler tohum, fide ve verim perspektifinde çok iddialı bir alan haline gelmiştir. Bugün nasıl dünyada teknoparklar teknolojinin gelişimine öncülük yapıyorsa tarım parklar da bunu gerçekleştiren alan ve modeller haline gelmiştir. Dünü bilerek, ama dünde kalmayarak, teknolojiyi tarıma uyarlayarak, verimi en fazla ideal ve bazda elde etmeyi amaçlayarak, tarımı yeniden yorumlamak zorundayız. Bunu sadece bir gelir eldesi anlamında değil, neslin devam etmesi ve insanoğlunun yaşayabilmesi açısından düşünmek zorundayız” dedi.

“Geleceğe kararlı adımlarla yürüyoruz”

Güzeloğlu, "Küresel ısınma tehdidi altındaki, özellikle su ve su kayıpları karşısında Diyarbakır, mevcut su ve Silvan projesiyle yepyeni bir geleceğe doğru emin ve kararlı adımlarla yürüyor. Bugün ki tarım yapılabilir ve su kullanılabilir alanlarıyla Diyarbakır, Türkiye'de bitkisel ve hayvansal ürünlerin varlığında ilk üçte yer alan belirleyici bir şehirdir. Diyarbakır, sadece üreten değil, ürettiği alanlarda piyasayı belirleyen bir şehir kimliğiyle bugün bu potansiyelini yakın gelecekte teknolojiyi kullanarak, verimliliğin üzerine yoğunlaşarak, eğitim kavramını olmazsa olmaz çiftçiden başlatarak, her alana taşıyarak ve bunun üzerine de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyon projelerinden biri olan 2023 Türkiye'sinin yıldız projelerinden biri olan Silvan Projesi'ni bitirerek, artık sadece Türkiye'nin değil, dünyanın bir tarımsal üretim merkezi haline gelecektir” diye konuştu.

“Tarım fuarlarını çok önemli buluyoruz”

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı İsa Sertkaya ise teknoloji ve tarım ilişkine dikkati çekti. Sertkaya, “Tarım alanları artan nüfusa oranla aynı kalmaktadır. Dünyada ve ülkemizde nüfus artışı yaşanmakta, ancak tarım alanları aynı kalmaktadır. Dolayısıyla bunu köklü bir değişimle gündeme taşımak zorundayız. Bu çözüm önerisi de teknoloji ve bilgiyi tarım arazilerine uygulamamız, tarımsal teknik ve teknolojiyi üretimde hayata geçirmemiz gerekiyor. Tarımı, bilgi ve teknolojiyle donatmayan ülkeler ne kendi nüfusunun gıda güvenliğini sağlayabilmekte ve ne de küresel rekabette söz konusu haline gelmektedirler. Bu açıdan tarım fuarlarını çok önemli buluyor ve bakanlık olarak fuarlara her türlü desteği veriyoruz. Bu fuarlar, teknolojiyi üretenlerle o teknolojiyi üretimde uygulamak isteyenleri bir araya getiren ticaret ve bir köprüdür. Üreticileri, tarımsal teknoloji ve bilgiyle buluşturan, firmalara ise pazarlama ve tanıtım açısından büyük imkânlar veren fuarlar, ülke ekonomisine, bölge ekonomisine ve tarım sektörünün gelişimine büyük bir ivme kazandırır” diye belirtti.

 “Fuar büyük ilgi görüyor”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da, Tarım ve Hayvancılık Fuarını ilk olarak 2007 yılında organize ettiklerini belirterek, artık her yıl düzenli olarak tarım fuarlarını düzenlendiklerini ve bölge illerinden komşu ülkelerden büyük ilgi gördüğünü belirtti. Kaya, sivil toplum ve kamu işbirliğinde yerel kalkınmanın sağlanabileceğini ve Diyarbakır’da bu işbirliğinin bu dönemde sağlandığını belirtti. Tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu da kaydeden Kaya, tarımın sürdürülebilir hale gelmesi ve ekonomiye katkısının sağlanması gerektiğini belirtti.

Kaya: Fuar 22 ilden ziyaretçi alacak

Kaya, Diyarbakır’da Silvan projesi ile tarımsal arazilerin %70’inin sulamaya açılacağını, bu proje ile Diyarbakır’ın sahip olduğu sulanabilir araziler açısından öne çıkacağını dile söyledi. Tarım fuarının artık marka bir fuar haline geldiğine değinen Kaya, TÜYAP ile birlikte sadece Diyarbakır’da değil komşu ülkelerde de fuar organizasyonları organize etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 22 ilden ziyaretçi alacağını ifade eden Kaya, fuara yurtdışından Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Kamerun, Ürdün, Gürcistan’dan ziyaretçiler geleceğini vurguladı. Kaya, fuar kapsamında yurtdışından gelen firmalar ile yerel firmalar arasında ikili görüşmeler de organize ettiklerini sözlerine ekledi.

“Diyarbakır için tarım yaşamsal bir faaliyet alanıdır”

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil de, dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır’ın, yerleştiği coğrafi konum itibariyle tarihin her döneminde bölgenin siyaset, yönetim, ticaret, tarım ve sanat merkezi olduğunu söyledi.  Yeşil, “İnsanların temel gıda maddesi olan buğdayın ilk tohumlarının filizlendiği Diyarbakır için tarım yaşamsal bir faaliyet alanıdır. Bunun içidir ki gıdanın temel mücadele alanı olarak küresel gündemin ön sıralarında yer aldığı ve tarım anlayışının yeni boyutlar kazandığı günümüzde bölgenin stratejik önemi ve artan nüfusuna paralel, tarımsal potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi kalkınmanın olmazsa olmazlarından biridir. Diyarbakır’ın verimli arazilerinde hem tarım ve hayvancılık açısından, hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük potansiyel mevcuttur” diye konuştu.

“Kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor”

Kamu, özel sektör ve toplum işbirliği içinde çalışarak bu potansiyelin üretime dönüştürülebileceğini kaydeden Yeşil,  “Bu amaçla gerek büyük bir hızla yapılan sulama alt yapı projeleri, kalkınma programları gerek organize sanayi bölgemiz Diyarbakır’ın çehresini değiştirecek çok önemli yatırımlardır. Bu yatırımlar bölgeyi özel sektör için cazip hale getirerek Diyarbakır’ın ve tüm çevresinin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu anlamda 10.’su gerçekleşen Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın şehrin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına ve tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacağına inancımız tamdır” ifadelerini kullandı. Fuar 02-06 Nisan 2019 tarihleri arasında 5 gün süreyle ziyaretçilere ve alım heyetlerine açık olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.