Lastikçilerde yaz lastiği yoğunluğu
Kış lastiği uygulamasının sona ermesiyle birlikte vatandaşlar, araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu
DİYARBAKIR YENİGÜN - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, 1 Aralık'ta başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan'da sona erdi. Yasa gereği zorunlu hale getirilen kış lastiği dönemi sona ermesiyle lastikçilerde yoğun mesai başladı. Vatandaşların yaz lastiklerini taktırmak için oto lastikçilere akın etmesi esnafın yüzünü güldürdü. Araç sahiplerinin kış lastiklerini değiştirdiğini ve bundan kaynaklı yoğunluğun olduğunu belirten oto lastikçi Abdullah Özbek, kış lastiğinin çıkarılmadığı zaman aracın balansının bozulmasına neden olacağını ve kış lastiğinin erken eriyeceğini söyledi. Özbek, "Malumunuz; 1 Aralık'ta başlayan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan'da sona ermiştir. Kış lastiği ile yaz lastiği arasında fark çoktur. Kış lastiği, havanın eksi 6 derecenin altına düşmesiyle fren mesafenin daha iyi olması, sürekli değişen hava ve yol koşullarında emniyetli bir sürüş ve can güvenliği için tavsiye edilmektedir. Havaların ısınmasıyla beraber kış lastiğinin sökülmesi gerekir. Sıcak havada kış lastiğinin kullanması durumunda bazı olumsuzluklar yaşanabilir. Kış lastiği özelliğini yitirdiği için aşırı erime görülür, bu da beraberinde birçok olumsuzluğu beraberinde getirir. Kış lastiği takan sürücüler, bir an önce gelip yaz lastiklerini takmaları gerekir” dedi.
1 Nisan'dan bu yana bir yoğunluğun olduğunu ve havaların daha ısınmasıyla bu yoğunluğun daha da artacağını kaydeden Özbek, şunları söyledi:
"Aracın en önemli parçası lastiktir, çünkü aracın yer ile bağlı olduğu tek parça lastiktir. Lastikler belirli bir milimin altına düştü mü aracın kontrolü zorlaşır ve hayati riskler ortaya çıkar. Bu konuda sürücüleri uyarıyoruz: lütfen lastiklerini sürekli kontrol edin. Özellikle araç motorunun ön tarafta olması ön lastiklerinin 20 bin kilometrede aşılmasına neden oluyor. Bu yüzden her 6-7 bin kilometrede lastiklerin kontrol edilmesi gerekir. Rot balans ayarlarının da yapılması lazım, bu sebepten ötürü sürücülerimizi oto lastik şubelerine bekliyoruz."
Özbek, ayrıca yaz lastiklerini söküp kış lastiklerini taktıran veya tam tersi olarak kış lastiklerini söktürüp yaz lastiği taktıran sürücüler ellerinde kalan lastikleri koyacak yer bulmakta sıkıntı yaşayan araç sürücülerin lastiklerini kayıt altına alıp "lastik otel" ismini verdikleri depolarında sezon sonuna kadar 10 TL karşılığında emanet alıyor.
Lastikçilerde yoğunluk oluşturan sürücüler de bahar gelmesiyle birlikte kış lastiklerini çıkartıp, yaz lastiklerini taktırdıklarını aktardı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.