Ekonomik kriz Tunceli’yi vurdu: Kent turizmi darbe aldı
Son yıllarda Munzur ve Pülümür vadisiyle bozulmamış doğası ve yaban hayatı ile ön plana çıkararak Türkiye ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda turist tarafından yoğun ilgi gören Tunceli, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bu yıl yeterli turist sayısına ulaşamadı.
Rudaw’da yer alan haberde, işsizliğin her gün arttığı, genç nüfusun başta Avrupa olmak üzere Kanada'ya göç ettiği kent, turizm ile ayakta kalmaya çalışıyor. Türkiye ekonomisinde yaşanan kriz nedeniyle başta küçük esnafın olumsuz etkilendiği kentte, turist akının durmasıyla birlikte ekonomik alanında yaşanan sorunlar derinleşmeye devam ediyor.
Son beş yıl içinde 7 bin genç nüfusun kenti terk ederek Avrupa'ya göç ettiği Tunceli’de esnaf ve vatandaşlar, zor günler geçirdiklerini belirterek yetkililerin çözüm üretmesini bekliyor.
Munzur ve Pülümür vadisi olmak üzere iki vadi üzerinde yer alan tesisler yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yeterli ilgiyi görmüyor.
“Altyapı ve konaklama sorununun çözülmesi gerekiyor”
Kentteki sivil toplum örgütleri ve turizm işletmeleri ise yaşanan ekonomik sorunun, altyapı ve konaklama sorunun giderilmesi ile çözüleceğini düşünüyor. Tunceli’de konaklama noktasında en büyük kapasiteye sahip olan Otel Müdürü Hüseyin Kılınç, Tunceli’ye gelen turist sayısında yaşanan düşüsün sebebini ekonomik kriz ve altyapı sorununun çözülmesinden kaynaklandığını söylüyor.
Kılınç, “Bunun sebebini ülkemizdeki ekonomik gidişata bağlıyorum. Ülkemizde ekonomik istikrarsızlık olduğu sürece turizm faaliyetleri de azalmaya devam edecektir. Gözlemlediğim kadarıyla sadece ilimizde değil batıda aynı şekilde turizm faaliyetlerinde yaşanan azalma söz konusudur. Görüştüğüm acentalardan edindiğim bilgiler de bu doğrultuda. Otelimize bakacak olursak ilimizin turizm yükünü büyük oranda karşılayan otelimizde de bir azalma söz konusu, önceki yıllara baktığımızda yüzde 40 oranında bir düşüş diyebilirim. Sadece otelimizde değil Dersim’in turistik yerlerini gezen insanlarda maalesef bir azalma görüyoruz. İlimizde kısa süreli de olsa turizm faaliyetleri sergilenmektedir ama maalesef turizmi yukarıya çıkaracak bir seviyede değildir” dedi.
“Bu zor süreç kolektif hareket ederek aşılır”
Tunceli’nin geçmiş yıllara göre yeterli ziyaretçi sayısına ulaşmadığını ifade eden Dersim Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun, turist sayısında yaşanan azalışın ancak kurumların kolektif hareket edilmesi halinde aşılacağını düşünüyor.
Coşkun, “Geçmiş dönemlerde yaz aylarında ilimize yönelik yüksek olan turizm potansiyeli bu yıl fazla göremedi, bunun nedeni ise ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte ilimizde konaklama sorunlarımız var. Turizm potansiyelimizin yüksek olması eksiklerimizin olmadığı anlamına gelmiyor. Esnaf arkadaşlarımızın özellikle turizm sektöründe hizmet veren arkadaşlarımızın personel sıkıntıları var. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu sorunları gidermek için, gerek biz meslek odaları, gerek yerel yönetimler gerek ise kamu kurumlarının bu konuyla ile ilgili kolektif bir akıl ortaya koyması gerekiyor. Buraya gelip doğamızı görmek isteyen insanlara karşı bütün sorumlulukları ve eksiklerimizi gidermek için ortak bir ortaya koymamız gerekiyor” diye konuştu.
Dersim’de uzun yıllardır esnaflık yapan vatandaşlar da ekonomik alanda yaşanan krizin turistleri derinden etkilediğini düşünüyor.
“Esnaf olarak zor günler geçiriyoruz”
Tunceli’de esnaflık yapan Mehmet Yıldız, “57 yıldır esnaflık yapıyorum ve sürekli alışveriş olurdu. Ancak şimdilerde kimse alışveriş yapmıyor. Kimse ne yurt içinden ne de yurt dışından geliyor. Ekonomi ölmüş, kimse alışveriş yapmıyor. Ekonomi kalmamış” ifadesini kullandı.
Süleyman Ateş, “Geçen yıl kalabalıktı ama bu yıl gurbetçilerden kimse gelmedi işsizlik de var burada. Biz burada esnafız, sabah geliyoruz akşam çıkıp gidiyoruz. Emekliyiz, paramız da olmadığı içim köye yerleşemiyorum o yüzden durumumuz sorunlu” dedi.
Esnaf Hasan Ek, “Eskiden buraya insanlar geliyordu, yurt dışından gelenler akrabalarına hediyeler alıyorlardı bu yüzden işlerimiz yaz mevsiminde üç ay iyiydi ama bu aralar paraları yoksa hediye almıyorlar bu yüzden de bizim durumumuz sıkıntılı” ifadesine yer verdi.
“Her şey pahalı o yüzden insanlar gelmiyor”
Hayat pahalılığından ötürü istediği gibi alışveriş yapamadığını ifade eden Hakkı Aygün, “Hayat pahalılığı çok fazla, artık bir şey alamıyoruz. Pahalılık olduğu için insanlar artık buraya gelmiyorlar. Geçen yıl da böyleydi ama bu yıl daha pahalı” diye konuştu.
Uzun yıllardır Tunceli’de yaşayan Mehmet Mükan isimli vatandaş ise Dersim’de yaşanan göç nedeniyle tanıdık kimsenin kalmadığını ifade ediyor.
Mükan, “Biz kışın Dersim merkezdeyiz yaz mevsiminde ise köydeyim, bazen haftada bir geliyorum şehre ama bir bakıyorum tanıdık kimse kalmamış, kimseyi tanımıyorum. Biraz geziyorum, Seyit Rıza parkına gidiyorum, kahve alışkanlığım yok. Yani bu şehirde kimse kalmamış kimse yok” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.