Doğal afetler Şanlıurfa'nın turizmini geriletti

Doğal afetler Şanlıurfa'nın turizmini geriletti
Urfa'da bu turizm sezonu iyi geçmiyor. Sektör temsilcileri deprem ve selin yanı sıra mayıs ayında yapılan iki seçimin kentteki turizmi olumsuz etkilediğini; söyledi.

Deprem, sel, seçim: Urfa'da turizm eski günlerini arıyor

Urfa'da bu turizm sezonu iyi geçmiyor. Sektör temsilcileri deprem ve selin yanı sıra mayıs ayında yapılan iki seçimin kentteki turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

Göbeklitepe’nin UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından 2019 yılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmişti. Bu durum kentte turizmi canlandırmıştı. Bu yıl ise İslam İş birliği Teşkilatı, Urfa'yı "2023 Turizm Başkenti" seçti.

Ancak bayram tatiline rağmen Urfa'da turizm sezonu durgun. 9 günlük tatilde turist ağırlamayı bekleyen kentte, sıra gecelerinin yapıldığı konukevlerinin odaları boş kaldı, otellere rezervasyon yapılmadı. İşletmeciler kendilerini arayan müşterilerin, otelin kat sayısını, depremde hasar alıp almadığını sorduğunu söylüyor.

Sektör temsilcileri bölgede turizmin normale dönmesinin zaman alacağını belirtiyor.

Yüzde yüzden, yüzde 30’lara çekildi

Yaşanan deprem nedeniyle afet bölgesindeki illerin bir kısmında turizmin başlamasının biraz zaman alacağını ifade eden Urfa Konukevleri Dernek Genel Sekreteri ve butik otel işletmecisi Zeki Kılınç, "1997 yılı Selçuk Üniversitesi Turizm Otelcilik mezunuyum. O yıldan beri Urfa'da turizm camiasında aktif olarak bulunmaktayım. Bu yıl 6 Şubat'ta yaşanan talihsiz depremin ardından ciddi bir ivme kaybetti şehrimiz. Geçen sene aynı dönemdeki doluluk oranımız yüzde 100 iken bu sene oran yüzde 30'lara geriledi. Tabii ardından gelen sel felaketinin de büyük ölçüde etkisi oldu. Ardından seçim olması, seçimin 2 tura kalması yine bizi ciddi şekilde etkiledi. Tam sezon açılmışken insanlar seçim nedeniyle bulundukları yerleri terk edemediler. İkinci tura kalınca süreç daha da uzadı. Bu da bizim için kötü oldu" diyor.

Şu anda turist çekemiyoruz

Kılınç, 28 Şubat'tan sonra sektörün toparlanacağı beklentisinde olduklarını ancak umdukları rakamlara ulaşamadıklarını anlatıyor. Göbeklitepe, Karahantepe, Balıklıgöl, Halfeti gibi değerlerimiz var ve maalesef şu an boş, turist çekemiyoruz; diye ekliyor.

15 Temmuz ile ağustos sonunu kapsayan dönem için umutlu olduklarını ifade eden Kılınç, Bu dönemde yurt dışından gelen gurbetçi kardeşlerimizi bekliyoruz. İnşallah bu süreçte bir yoğunluk yaşarız. Ardından eylül sezonumuz başlayacak; ifadelerini kullanıyor.

Kalıntıların bir an önce toplanması gerekiyor

Kentteki bazı sorunların turizm sektörü üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirten Kılınç, sokakların ve çevrenin yeterince temiz olmadığını, bakımsız bırakıldığını söylüyor. Kılınç görülen soruları şöyle aktarıyor: "Yetkililerimiz temizlik bakımından halletmesi gereken sorunlar var, sokaklarımıza el atılması gerekiyor. Depremde hasar görmüş taş yapıların, kalıntıların bir an önce toplanması gerekiyor. Bu gibi problemlerimiz var."

Kentteki turizm potansiyelini arttıran gelişmeleri anımsatan Kılınç, Ancak neredeyse 2023 yılı bitmek üzereyken şehrimizin bu potansiyelden hâlâ yararlanamadığını düşünüyoruz; diyor.

Deprem ve sel etkiledi şehrimizi

Yıllardır turistlerin uğrak noktası olan Urfa Paşa Sarayı'nın müdürü Mehmet Çekeç, geçen yıl sıra gecelerine gelen turistlerin olduğunu ancak bu sene sıra gecelerini yapamadıklarını aktarıyor. Çekeç, “Neden olmadı derseniz deprem ve sel etkiledi şehrimizi. Daha önceki yıllarda, özellikle 2019’da Göbeklitepe Yılı ilan edildiğinde çok büyük bir patlama yaşanmıştı. Hatta 4-5 yıl da yabancı turistlerimizi ağırladık. Geçen yıla kadar sıra gecelerimiz dolu oluyordu. Ama şu anda durgunluk çok büyük" diye konuşuyor. Çekeç, yaşanan afetler nedeni ile hazırlık yapamadıklarını da sözlerine ekliyor.

Bu sene o kalabalık, o yoğunluk kesinlikle yok

Çekeç, bayramdan sonrası için umutları olduklarını belirterek, Bayramdan sonra turizmde bu patlama inşallah gerçekleşir, herkes faydalanır; diyor.

Geçen sene ile bu yılın farkına örnek veren Çekeç, Urfa'ya geçen yıl günde 50-60 otobüs gelirken şu anda 10 otobüs ancak geliyor. Onlar belli yerlere dağıldıktan sonra doğal olarak herkeste durgunluk oluyor. Oysaki geçen sene her gece mekanımızda 250-300 kişi ağırlardık. Ama bu sene o kalabalık, o yoğunluk kesinlikle yok; ifadelerini kullanıyor.

Gelen turistler çöp yığınlarından şikayetçi

Urfa Konukevleri Dernek Başkanı Osman Karakaş da depremin Urfa dahil bölgede turizm acısından büyük etki yarattığını söylüyor. Karakaş, Ramazan'ın girmesi, seçimlerin olması, afetlerin yaşanması, İslam şehri olduğumuz halde şu anda şehrimizin turizmi kan kaybediyor. Bütün otellerimiz, konukevlerimiz birer oda ile günü kapatıyorlar. Bütün ümitlerimiz gurbetçilerimizin Urfa'ya gelmesine bağlı; diye konuşuyor.

Deprem sonrası hasara dikkat çeken Karakaş, Tarihi konuk evlerimiz maalesef onarılmadı. Bir kısmı hâlâ duruyor. Gelen turistler çöp yığınlarından şikayetçi, belediyelerimizin çöpleri bir an önce toparlaması lazım. Ayrıca özellikle ara sokaklarda aydınlatma problemimiz var. 2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinden dört yıl sonra Urfa'da turizm ilk defa kan kaybediyor" diyor.

Ödeyemiyoruz

Sezonun durgun geçmesinin kendilerine büyük zarar verdiğini kaydeden Karakaş, Elektrik, su faturalarımız birikmiş durumda. Ödeyemiyoruz. Ben işlettiğim iş yerini bu olumsuzluklardan dolayı kapattım; diyerek sözlerini noktalıyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.