Yasaklı mahalleler Çevre ve Şehirciliğe devredildi

Yasaklı mahalleler Çevre ve Şehirciliğe devredildi
Diyarbakır Sur’da HDP Belediye eş başkanları göreve başladı. İlk Meclis toplantısında Uğur Kaymaz Anıtının yeniden yerine konulma kararı alındı....

Diyarbakır Sur’da HDP Belediye eş başkanları göreve başladı. İlk Meclis toplantısında Uğur Kaymaz Anıtının yeniden yerine konulma kararı alındı. Sur’un yasaklı 6 mahallesinde ise inşa edilen yapıların denetimi, ruhsatı ve izin işlemleri ile ilgili tüm yetkilerin belediyeden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildi tespit edildi

DİYARBAKIR YENİGÜN - 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçilen Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir mazbatalarını almasının ardından çalışmalarına başladı. 6 mahallesi hala yasaklı olan Sur, yıkımdan en çok etkilenen ilçeydi. Sur’da yaklaşık 30 bin kişi kentin farklı mahallerine göç etmek zorunda kalmıştı. Sur Belediyesi Eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, geçtiğimiz günlerde ilk meclis toplantılarını yaparak bazı kararlar aldı. Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’e konuşan Eşbaşkanlar, ilçenin mevcut durumunu, kayyım icraatlarını ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uğur Kaymaz anıtı yeniden dikiliyor

Sur Belediyesi Eş Başkanı Cemal Özdemir, ilk meclis toplantısında aldıkları kararlar hakkında bilgi vererek, “Seçimden hemen sonra kayyım meclis toplantısı yapmış. O toplantıda, belediyeye ait olan iki yerden birini müftülüğe, diğerini kaymakamlığa tahsis etmiş. İlk etapta o tahsisleri kaldırdık. Uğur Kaymaz Çocuk Yaşam Anıtı’mız vardı. O anıt kayyım tarafından kaldırılmıştı. Meclis toplantısında Uğur Kaymaz Çocuk Yaşam Anıtı’nın tekrar yerine konuşması ile ilgili karar aldık. Kayyım tarafından bizim belediyenin logosu değiştirilmişti. Sur’u, Diyarbakır’ı temsil etmeyen bir logoya dönüştürülmüştü. Onunla ilgili bir karar aldık” dedi.

Ruhsat ve izinler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmiş

Sur’da yasağın devam ettiği Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Savaş, Hasırlı ve Cemal Yılmaz mahallesi ile ilgili belediyenin neler yapacağı da merak konusu. Bu mahallerde inşa edilen yapıların Diyarbakır’ın tarihi mimarisine uygun olmaması tepkilere neden olmuştu. Sur Belediyesi Eş Başkanları göreve başladıklarında, yasağın sürdüğü 6 mahallenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne devredildiğini tespit etti. 2018 tarihli kararla söz konusu 6 mahallede inşa edilen yapıların denetimi, ruhsatı ve izin işlemleri ile ilgili tüm yetkiler belediyeden alındığı ortaya çıktı. Bu karar nedeni ile belediye yasağın devam ettiği mahallelerde inşa edilen yapılarla ilgili karar alamıyor.

“O mahallelerde bizim bir tasarrufumuz yok”

Söz konusu 6 mahallede yasağın Kasım 2015’ten beri devam ettiğini hatırlatan Özdemir, alınan karar ve kararın nedeni ile ilgili şunları söyledi:

“Dabanoğlu ve Cevatpaşa mahallelerinde yasak kısmi olarak kaldırılmış. Diğer mahallelerde yasak devam ediyor. Alınan bu kararla bizim bu 6 mahallenin, üçü komple, diğer üç mahallenin kısmi yüzde 40, yüzde 50 civarında bütün yetki belediyeden alınarak Çevre ve Şehirciliğe verilmiş. Biz bu yerlerde yapılan yapıların Diyarbakır mimari yapısına uygun olmadığını dile getiriyorduk. Belediyeye geldikten sonra şunu gördük ki, bunu yasal çerçeveye almışlar. Bu mahallelerimiz belediyeden alınarak Çevre ve Şehircilik bünyesine alınmış. Alınan bu kararla bizim o mahallelerde herhangi bir tasarrufumuz yok. Bunu, orada yapılan yapıların Sur’un tarihi dokusuna uygun olmamasından kaynaklı yaptılar. Yarın öbür gün belediyeler başa geldiğinde yapıların durdurulması ile ilgili girişimde bulunacağını düşünerek böyle bir karar alınmış. Ruhsatları her şeyi bütünüyle yetkileri Çevre ve Şehirciliğe verilmiş durumda. O yapılar da Çevre Şehircilik tarafından yapılıyor. Yapılar kesinlikle Diyarbakır’ın tarihi yapısı, sokak yapısına uygun değil. Böyle bir karar almış olmaları bizi durdurmayacak. Bununla ilgili hukuki itirazlarımızı yapacağız.”

“Pencereler ve duvarlar zırhlı”

Kayyum döneminde Sur Belediyesi’nin önü güvenlik güçlerinin kapısında nöbet tuttuğu bir belediyeydi. Seçilmişlerin gelmesi ile bu görüntü son buldu. Diğer belediyelerde olduğu gibi Sur Belediyesi’nde de kayyumun odasında özel bir banyo mevcut ve odanın camları zırhlı… Sur Belediyesi Eş Başkanı Filiz Buluttekin bu durumu “Kiralık bir kasa içerisinde var olan bir sistemi gördük. Personel ile girişler ayrıştırılmıştı. Otomatik şifreli kapılar, kapıda korumalar, asansörün tek bir katta durdurulması için kartla geçişi olan bir belediyeyle karşılaştık” sözleri ile anlatıyor.

“Yapılmamış işler yapılmış gibi gösterilmiş”

Belediyeye geldiklerinde 3 yıllık gasp ve talanla karşılaştıklarını ifade eden Buluttekin, “Seçimlerle birlikte alelacele bir şekilde yaptıkları uygulamalar var. Hiçbir şekilde yapılmamış ama geçirilen faaliyet raporları var. Örneğin Bağıvar’da, Çarıklı’da yapılmış gibi gösterilen 22-30 bin metrekare parke taşı çalışması var. Gidip baktığımızda tek bir metre kare taş döşemesinin olmadığını gördük. Kadın Politikalar Müdürlüğünü ortadan kaldırmışlar. Kadın kurumları Diyanet’e tahsis edilmiş bir durumda. Bir de kazanmış olduğumuz belediyede 4 Nisan’da 145 kişi işçi alımı yapılmış. Hukuk dışı ne varsa, giderayak yapalım, talan edelim, belediyeyi iş yapamaz hale getirelim tarzında ne varsa yapmışlar. Dolayısıyla ellerinden gelen her şeyi alelacele yapmışlar. Yangından mal kaçırır gibi” diyerek kayyumun faaliyetlerini anlattı.

84 milyon borç

Merak edilen bir başka konu ise belediyeye bırakılan borç miktarı. Bu konuda çalışmalarının hala devam ettiğini belirten Buluttekin, “Kayyımın bıraktığı borç ilk tespitimiz 84 milyon civarında…Daha bunun faizleri hesaplanmadı. Bunların hepsini billboardlarla halka açıklayacağız. Borç, harç ne varsa dokümanlar şeklinde halka sunacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.