Video Haber: Pamuk üreticisi çözüm bekliyor!

Video Haber: Pamuk üreticisi çözüm bekliyor!
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde pamuk hasadına devam eden çiftçiler, artan maliyetlerden dolayı zor günler yaşıyor DİYARBAKIR YENİGÜN - Şanlıurfa’nın...

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde pamuk hasadına devam eden çiftçiler, artan maliyetlerden dolayı zor günler yaşıyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde pamuk hasadına devam eden çiftçiler, artan maliyetler karşısında çaresiz kaldıklarını belirterek, yetkililerden çözüm beklediklerini ifade ediyorlar. Türkiye’nin büyük oranda pamuk ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa GAP Bölgesindeki çiftçiler, pamuk ekiminden vazgeçme noktasına geldiklerini belirtiyorlar. Ayrıca çiftçiler, Türkiye’nin ancak tarımla kalkınabileceğini vurguluyorlar. İlçeye bağlı Akçaören Köyü’nde çiftçilik yapan Hasan Taştan, “Yaklaşık 70 dönüm pamuk ektim, hasada başladık, hatta yarısını topladık bile. Ama gelin görün ki, fiyatlar düşük olduğundan dolayı memnun değiliz. Bu sene masraflar da çok olduğundan dolayı, daha bir zor durumda kaldık. Sadece pamuğu toplayan işçilerin ücreti ton başı 750 liradır. Ayrıca bunun ilacı, mazotu, gübresi ve işçiliğini de eklediğimizde masraflar katlanıyor. Devlet’ten beklentimiz, destekleme fiyatlarının artırılmasıdır. Eskiye oranla her şeyin fiyatı yüzde 150 oranında artmış durumda. Eksek bir türlü, ekmesek bir türlü. Sonuçta biz köyde oturuyoruz, muhakkak bir işle uğraşacağız. Bizim de uğraşımız budur.” Dedi.

“PAMUĞA MUTLAKA BİR TABAN FİYAT KONULMALI”

Nasrettin Köyünde çiftçi olan Âdem Oruç, pamuğa mutlaka bir taban fiyatının konulması gerektiğini belirterek, “Geçen seneye göre ilaçlamasını güzel yaptık. 70 dönüm pamuk ektim, mühendis tutarak 17 bin liraya ilaç kullandım. Geçen sene tonunu 2 bin 700 liraya sattık, bu sene 2 bin 400 diyorlar. Mazot ve ilaç fiyatları arttı, ama nedense pamuk fiyatları yerinde sayıyor. Yetkililerimizden ve hatta Cumhurbaşkanımızdan, pamuğa bir taban fiyat bırakmalarını istiyoruz. Ton başına en azından 3 bin liradan fiyatın düşmemesi gerekiyor. Böyle olursa belki çiftçimizin yüzü güler. Yoksa şimdi fabrikaya götürüyoruz fiyat yok diyorlar, fiyat ne zaman belli olacak? Pamuk iki ay fabrikada bekliyor. Ne yapmamız lazım, pamuk ekimini bırakalım mı? Eğer tarım olmazsa, ne devlet ne de milletin ayakta kalamaz. Bu şekilde Türkiye nasıl kalkınacak ve nasıl güçlü olacak. Biz kazanıp harcayacağız ki, esnaf da kazansın. Çünkü şu anda herkes çiftçiyi bekliyor” diye konuştu.

“BÖYLE OLURSA ARTIK BIRAKACAĞIZ NE YAPALIM?”

18 senedir Akçaören Köyü’nde çiftçilik yapan İbrahim Taştan, “18 senedir çiftçilikle uğraşıyorum. Geçen seneye göre bu sene biraz daha erken pamuk hasadına başladık. Geçen sene pamukta kurt böceği olduğu için verim alamadık, bir dönümden 200 kilo pamuk elde ettik. Yine kurtlanma olur korkusuyla, bu sene daha fazla ilaç kullandım.  50 dönümlük toprağa, 14 bin liralık ilaç kullandım. Bunun tohumu ve gübresi hariç. Geçen sene bir kutu ilacı, 20 liraya aldık, bu sene 50 liradan alıyoruz. Hayvancılık yapıyoruz zarar ediyoruz, pamuk ekiyoruz yine zarar ediyoruz. İlk başladığımız zaman 1 kilo pamuk ile 3 litre mazot alabiliyorduk. Bugün 3 kilo pamuk ile 1 kilo mazot alamıyoruz. Böyle olursa artık bırakacağız ne yapalım?” ifadelerini kullandı. Pamuğa bu sene çok iyi baktıklarını, ama yine de fiyatlardan dolayı mağdur olduklarını ve bu şekilde giderse bu işi bırakmak zorunda kalacaklarını söyleyen Mehmet Beyret de, “Geçen sene yeşil kurt zararlısından, bu sene de fiyatlardan dolayı zarar ediyoruz. Bu sene çok ilaç attığımız için ürünlerimiz iyi. Şu anda pamuğu satmaya götürdüğümüzde fiyat olarak ton başına en az 5 bin lira olması gerekirken 2 bin 100 liradan satılıyor. Gübre, mazot, ilaç ve işçilik derken masraflar artıyor. Şu anda zarardayız. 400 dönüm ektim, ton başına 3 bin liradan gitse idare eder, kilo başına 500 kuruş kalsa yine razıyız. En başta masrafları kurtarmak için fiyatların iyi olması lazım. Kim ne iş yapıyorsa, sonuçta kar amaçlı yapıyor. Biz yaptığımızda zarar ediyoruz, bu şekilde de bir anlamı kalmıyor. Başta Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerimizden bu iş üzerinde durmalarını istiyoruz. Fiyat belirleniyor, fakat bunu kimse takip etmiyor. Çünkü denetleme yapılmıyor. Denetleme yapılsa, bu sorunlar yaşanmaz.” dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.