VİDEO HABER - ‘Önlem alınmazsa TOKİ binaları yıkılacak’

VİDEO HABER - ‘Önlem alınmazsa TOKİ binaları yıkılacak’
https://www.youtube.com/watch?v=FZghi2axq9M&feature=emb_title Geçtiğimiz gün mahallenin DİSKİ'nin duyarsızlığı yüzünden sular altında kaldığını...

Geçtiğimiz gün mahallenin DİSKİ'nin duyarsızlığı yüzünden sular altında kaldığını belirten mahalle muhtarı Mehmet Emin Gül, Diyarbakır Memur-Sen TOKİ binalarının çökme tehlikesi altında olduğunu söyledi ve uyarılarda bulundu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi Üç Kuyu TOKİ konutları, yağan yağmurdan dolayı sular altında kaldı. Alt yapı yetersizliğinden kaynaklandığı belirtilen su baskınları, özellikle bodrum katlarını kullanamaz hale getirdi.  Mahallenin sıkıntılarını anlatan merkez Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe Mahalle Muhtarı Mehmet Emin Gül, yaşanan selden dolayı DİSKİ'yi aradıklarını fakat muhatap olacak kimseye ulaşmadıklarını söyledi. Selden dolayı yaklaşık 4-5 milyon TL değerinde zararlarının olduğunu ifade eden Gül, “Burada yağmur yağınca yukarı taraftan gelen sular Memur-Sen TOKİ binalarına akıyor. Avlunun altından ve üstünden gelen sular kapıcıların evlerine ve kazan dairelerine aktı. Burada yaklaşık 4-5 milyon TL zarar oldu. Mahalle sakinleri sürekli muhtarlığa gelip burası için bir çözüm bulunmasını söylüyor” dedi.

‘Acilen bir çözüm bulunmalı’

Mağduriyetlerini anlatacak bir yetkili bulamamanın sıkıntısını yaşadıklarını vurgulayan Gül, "DİSKİ'yi arıyoruz ama muhatap olacak kimseye ulaşamıyoruz. Onları aradığımızda muhatap olacak birini istiyoruz. Önümüzde nisan yağmurları var. Bu vatandaş nereye veya kime derdini anlatacak. Burada 8 kapıcının dairesi büyük ölçüde zarar gördü. Evlerinde bir şey kalmadıkları için bazıları babaların evlerine bazıları da yakınlarına gitmiş. Buna bir çözüm bulmak istiyoruz” diye konuştu. Mahallenin sıkıntısının DİSKİ'ye ait olduğunun altını çizen Gül, DİSKİ'nin yapması gereken işi kendilerinin yaptığını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

Bu konuyla ilgili DİSKİ sorumludur ama DİSKİ' bize; 'Şu anda hiçbir şey yapamayız.' diyor. Bir şey yapmazlarsa TOKİ binalarının kolonları zayıflayacak ve yıkılacak. Buradaki yolu biz iki defa kazıp suyu tahliye etmişiz ama bu da çözüm değil. Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi yolu tıkandı ve orada yaklaşık 10 tane araba da zarar gördü. Ambulans ve diğer araçlar gidip gelemiyordu. O tarafta bulunanların evi sular altında kaldı. Bu konuda DİSKİ'nin bir önlem alması gerek. Kayapınar Belediyesini aradık muhatap insan bulduk ama DİSKİ'yi arıyoruz muhatap kimse bulamıyoruz. 3 gün boyunca bu yollar kapalıydı. TOKİ'lere giriş çıkış yoktu. Burada hastası, çocuğu ve yaşlısı olan var. Sabah belediyeyi aradık ve geldi yolu düzeltti. Şu anda 2 bloğa doğalgaz veremiyoruz ve blok sakinleri gelip bize 'Çocuklarımız evde donacak yardım edin' diyor. Valiliğe gidiyoruz bize DİSKİ diyor, belediye gidiyoruz DİSKİ diyor. DİSKİ'nin acilen buraya çözüm bulması gerekiyor.”

‘Yaşananlara yetkililer duyarsız kaldı’

Üç Kuyu TOKİ 720 konutlarında ikamet eden site sakinlerinden Mehmet Akif Abdukaya ise, her yağmur yağışında aynı sıkıntıları yaşadıklarını, yaşanan bu sıkıntılara yetkililerin duyarsız kaldığını söyledi. Abdukaya, “2-3 gün önce yağan yağmurdan dolayı bir mağduriyet yaşadık. Burada bulunan 8 bloğun tüm bodrum katlarını su bastı. Bina sakinleri olarak kendi imkanlarımızla belediye ve itfaiyeden temin ettiğimiz borularla suyu tahliye ettik. Aynı şekilde kazan dairesini de su bastı, trafolar zedelendi ve bundan dolayı elektriklerimiz kesildi. Bu durum karşısında yüklenici firma ve site yönetimine yardım talebimizi ilettiğimizde bize yardımcı olmadılar” dedi.

‘7-8 aydır burada mağduriyet yaşıyoruz’

Bina içerisindeki sıkıntılara dikkat çeken Mahmut Varan da, TOKİ'ye yerleştikleri 8 aydan beri farklı sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, eksiklikleri dile getirmelerine rağmen bir türlü çözüm bulunmadığını belirterek, şunları söyledi:

“3 ay önce eşimle beraber asansörden çıktığımızda, asansör çevresindeki mermerler bebeğin üzerine düştü. Eşimin kendini çocuğa kalkan edinmesiyle çok şükür bir şey olmadı ama eli zedelendi. Yetkililerden herhangi bir kimse gelip 'geçmiş olsun' dahi demedi. Aynı zamanda hâlen mermeri bile tamir etmiş değiller. Rutubetli evden geldik, burada rahat edelim derken, 7-8 aydır burada mağduriyet yaşıyoruz. Bina sakinleri olarak sıkıntılarımızın bir an önce giderilmesini istiyoruz.” Son yağan yağmur sonrası bodrum katlarını su basmasından kaynaklı olarak tüm sistemlerin çalışmadığını dile getiren Mehmet Mehdi Baran, “Yaklaşık 7 ay önce TOKİ'nin yapmış olduğu konutlara taşındık ve geldiğimiz günden beri çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Her yağmur yağdığında bodrum katlarımız suyla doluyor ve bundan dolayı da sürekli elektriklerimiz kesintiye uğruyor. Merkezi TV sistemimiz çalışmıyor, internet bağlantısı yok ve yaklaşık 20 günden beri peteklerimiz çalışmıyor. Ev içinde ısınamadığımızdan çocuklarımızı yakınlarımızın yanına gönderiyoruz.” diye konuştu.

‘Evde kalıyoruz mağdur oluyoruz’

Karşılaştıkları sıkıntıları yetkililere bildirdikleri halde sorunlarına kayıtsız kalındığını dile getiren Baran, devletin “Evde Kal” çağrısına uydukları ve evde kaldıkça da mağdur olduklarını söyledi. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin atık suyundan kaynaklı olarak içme sularından kötü kokular geldiğini iddia eden Baran, şunları söyledi:

“Muhtemelen hastaneden gelen atık su, bu borulardan geçtiği için hem içme suyumuzdan hem de bodrum katından çok kötü kokular geliyor. Ayrıca bu hastanede Coronavirus hastalarının yatmakta olduğunu düşünüyoruz. Bu sıkıntılı süreçte gelen atık sular tıkanınca koku direkt bodrum katlarına veriyor. Bizim bu sudan hastalık kapma olasılığımız da var. Sağlığımızı da düşünerek yetkililerden ricamız, sorunlarımızla ilgilensinler ve çözüm bulsunlar.”  Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz DİSKİ yetkilileri ise olaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.