VİDEO HABER - ‘Doğalgaz fiyatları Ağrı'da aşağı çekilmeli’

VİDEO HABER - ‘Doğalgaz fiyatları Ağrı'da aşağı çekilmeli’
https://www.youtube.com/watch?v=tvI47WMNaSk   Türkiye'de doğalgazın metreküp fiyatının en yüksek Ağrı ili olmasına tepki gösteren STK'lar,...

Türkiye'de doğalgazın metreküp fiyatının en yüksek Ağrı ili olmasına tepki gösteren STK'lar, doğalgazın Ağrı'dan verilmesine rağmen diğer illere göre 50-70 kuruş daha pahalıya kullanmasının kabul edilir olmadığını belirtti.

DİYARBAKIR YENİGÜN - 2-3 yıldır Ağrı ilinde doğalgaz kullanıldığını dile getiren HAKSİAD Ağrı Temsilcisi Burhan Aslan, yaklaşık 20 yıldır İran doğalgazı hattı Ağrı'dan geçerek Türkiye'nin illerine verildiğine dikkat çekti. Aslan, bir nimet olan doğalgazın istifadeye sunulmasının güzel bir gelişme olduğunu, Ağrı'dan geçen gazın kentte çok pahalıya kullanıldığının, diğer iller ile Ağrı arasında fiyat olarak yaklaşık 50 ila 70 kuruş fark olduğunun altını çizdi. Türkiye'de doğalgazın metreküpünü en pahalıya kullanan il olan Ağrı'nın, devlet tarafından ayrıcalık tanınarak fiyatların düşürülmesi gerektiğini belirten STK temsilcileri, ilin hava şartlarının olumsuz olması tüketimi arttırdığını, bundan dolayı da faturaların gereğinden fazla kabardığına vurgu yaptı.

"Doğalgaz bir nimettir"

HAKSİAD Ağrı Temsilcisi Aslan, "Cenab-ı Allah bazı nimetleri insanların hizmetine sunmuş. Bu nimetlerden biride doğalgazdır. Çok şükür doğalgaz, bölgemizden yaklaşık 20 yıldır geçiyor ama Ağrı olarak geç faydalandık. 2-3 yıldır Ağrı'da faaliyete kondu doğalgaz, biz de yaklaşık 2 yıldır kendi ev ve işyerlerimizde kullanıyoruz. Doğalgaz gerçekten büyük bir nimettir. Daha önce kömür temin etmemiz, yakmamız, hava kirliliğine sebep olması gibi birçok zahmeti vardı." dedi.

"Faturalar çok kabarık geliyor"

Soğuk hava şartlarından dolayı tüketimin fazla olduğuna dikkat çeken Aslan, "Doğalgaz kullanıyoruz, yalnız basından öğrendiğimiz kadarıyla diğer illere göre 50 kuruş, 70 kuruş gibi daha pahalı kullanıyoruz. Memleketimizde eksi 25-30'ları görüyoruz. Soğuk bir memlekette tam tersine fiyatlar düşürmeleri lazım. Çünkü tüketim olarak yüksek oranda doğalgaz kullanmak zorundayız. İşyerimiz iki bölümdür. Bir bölümün faturası bin 300 TL, diğer bölümün ise faturası bin 100 TL olarak geldi. Evlerimizde ise 700 TL'ye yakın bir fatura geldi. Elbette bu bir külfet oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

"Devlet KDV'yi almasa bile metreküp fiyatları yaklaşık 60 kuruş düşer"

Fiyatın çok anormal olduğunu belirten Aslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletin bu konuda halkına yardımcı olması lazım. Eğer eşitlik ilkesine uyulacaksa, Türkiye'nin her yerinde doğalgaz fiyatları aynı olması lazım. İran'dan gelen doğalgaz hattı Ağrı'dan geçiyor. Bu nimetten ilk etapta bizim faydalanmamız lazım ama hat Konya iline kadar gidiyor. Oradaki vatandaşlar daha ucuz fiyata kullanıyor. Ağrı'ya gelince bu fiyat biraz anormaldir. Yetkililerin bir an önce el atması ve fiyatları düşürmeleri lazım. Bu nimetten halkımızın faydalanması lazım. Bir iş adamı olarak bunun hesabını yapabiliyoruz. Devlet yüzde 18 KDV'sini bile almazsa, o fiyatları 56-60 kuruş düşürür. O zaman diğer iller ile fiyatları aynı olur. Bundan halk faydalanır. Devletin bunu gözetmesi lazım.”

"Ağrı'ya pozitif ayrımcılık yapılmalı"

Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şube Başkanı Arif Yılmaz ise, "Bildiğiniz gibi yıllarca doğalgaz hattı Ağrı'dan geçiyordu ama kullanamıyorduk. Neredeyse 3 yıl oldu doğalgaz kullanmaya başlamışız. Yeteri derecede kullanılıyor mu, hizmet veriliyor mu? Tabi bu tartışılır. Cemiyet olarak Devletin, ilimize pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini söylüyoruz. Maalesef en geri kalmış iller arasındayız. Aynı zamanda milli gelirin en düşük olduğu il. Aynı zamanda havanın en soğuk olduğu illerden. Baktığımızda birçok olumsuz durum memleketimizde toplanmış durumda. Doğalgaz İstanbul'da metreküpü 1.50 kuruşa kullanılıyorsa, Erzurum'da 1.80 kuruş kullanılıyorsa veya farklı illerde farklı fiyatlara kullanılıyorsa Ağrı'nın şartları göz önüne alınarak fiyatlandırmaya gidilmeli. Hem Ağrı'nın ikliminin soğuk olması hem milli gelirin düşük olması hem halkımızın diğer illere göre ısınmaya daha fazla ihtiyacının olması nedeni ile fiyatlarda uygunluğa gidilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Yılmaz, "Bu noktada doğalgaz şirketinin de tabi ki zarar etmesini istemiyoruz, sonuçta bize hizmet vermektedir. Devlet şu zamana kadar pozitif ayrımcılığı maalesef negatif anlamda kullanmıştır. Bugünden sonrada pozitif ayrımcılığı artı olarak bizlere sağlasın. İnşallah yetkililer, konu ile ilgili seslerimizi duyarlarsa seviniriz." sözleri ile konuşmasına son verdi. Konu hakkında ise doğalgaz şirketi ise yazılı bir açıklama yaptı. Şirket yaptığı açıklamada özetle, "Satış fiyatlarının belirlenmesi EPDK tarafından yapılmakta olup, hesaplamada BOTAŞ’tan alınan doğalgaz alım fiyatları ile birlikte tüm şirketlere ait fiyatlandırma metodolojisi kullanılarak yapılmaktadır." ifadesine yer verildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.