VİDEO HABER - Diyarbakırlılar ‘evde kal’mayı unuttu

VİDEO HABER - Diyarbakırlılar ‘evde kal’mayı unuttu
Covid-19 virüs tehlikesi etkisini günden güne sürdürürken havaların ısınması ile birlikte Diyarbakırlılar, yetkililerin temastan ve sosyal mesafeden...

Covid-19 virüs tehlikesi etkisini günden güne sürdürürken havaların ısınması ile birlikte Diyarbakırlılar, yetkililerin temastan ve sosyal mesafeden dolayı sürekli olarak yinelediği ‘evde kal’ çağrılarına uymayarak dışarıya çıktığı görüldü

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır şehrin merkezinde insan kalabalığı oluşurken caddelerde de araç yoğunluğu yaşanıyor. Banka ve PTT gibi açık olan resmî kurumların önünde oluşan kalabalıklar, kuyruklarda sosyal mesafe kuralına uyulmaması Coronavirüsün bulaşmasına davetiye çıkarıyor. Havaların ısınmasıyla kendilerini dışarıya attıklarını belirten vatandaşlar, temel ihtiyaçlarını giderip evlerine tekrardan geri gideceklerini söyledi. Hafta sonu uygulanacak yasak öncesi evin ihtiyaçlarını gidermeye de çalıştıklarını belirten Diyarbakırlılar, bunları gerçekleştirirken sosyal mesafe ve temasa dikkat ettiklerini vurguladı.

‘İçin ihtiyaçlarımı karşılamak için çıktım’

Hafta sonu uygulanacak yasak öncesi ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya çıktığını belirten Serhat Bey, “Lokantada çalışıyorum. Covid-19 salgınından dolayı işyerimiz kapalıdır. Bundan dolayı evimizde elimizden geldiği kadarıyla yasaklara uymaya çalışıyoruz. 3 günlük yasağın başlamasına bir gün kaldı. İhtiyaçlarımı karşılamak için dışarıya çıktım. Ayrıca e-devlet şifremi almak için PTT’ye geldim. Vatandaşlarımıza da bir çağrım var: Ölüm oranları ve vakalar düştüğü için tekrardan yükselmesine zemin hazırlamayalım. Dışarıya çıkmamız gerekli ise de sosyal mesafeyi koruyalım. Hatta elimizden geldiği kadarıyla dışarıya çıkmamaya özen gösterelim. Havalar da güzelleşiyor. Bahar güneşi insanı cezbediyor. İnsanlar evlerinde sıcaktan dolayı ister istemez bir sıkıntıya giriyor. Bu şekilde kendilerini dışarıya ve parklara atıyor. Bunu kontrollü yapmaları daha iyi olacak. Sosyal mesafeyi koruyup ve maskelerini takmaları gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklara eşya almak için dışarıya çıktım”

Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için dışarıya çıktığını belirten Mehmet Çiçek, “Çocukları alıp çarşıya getirdim. Onlara eşya alacağım. Önümüzde 3 günlük sokağa çıkma yasağı var. Bundan dolayı evin ihtiyaçlarını karşılamak için mecbur çıkmak zorundaydım. Ayrıca hükümet tarafından son günlerde yapılan açıklamalardan dolayı vatandaşlarda bir gevşeme olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde insanların daha çok dışarıya çıkmasına sebep oluyor diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Güneşin faydasını bildiğimiz için de dışarıya çıktım bugün”

Havanın güneşli olmasından dolayı can sıkıntısından kendini dışarıya attığını söyleyen Mehmet Sürer, “Salgın süresince evde sürekli kaldığım için canım sıkılıyor. Ayrıca salgından dolayı işten çıkarıldım. İş-güç olmayınca da evde sürekli kalıyorum. Bir ihtiyacımız olunca veya canım sıkılınca dışarıya çıkıp bir hava alıyorum. Güneşin faydasını bildiğimiz için de dışarıya çıktım bugün. Hatta doktorlar bile güneşin vücuduna iyi geldiğini söylüyorlar. Bunun için de dışarıya çıktım.” dedi.

“Müşterilerimize aramıza en az 2 metre mesafe kurmalarını söylüyorum”

Evin ihtiyaçlarını gidermek için mecburiyetten çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Ömer Boyacı, Covid-19 salgınından korunmak içinde müşteriler arasında sosyal mesafe kuralını uyguladığını söyledi. Boyacı, “Covid-19 sürecinde dışarıya çıkmamın sebebi. Ekmeğimi kazanmak, çoluk-çocuğumu geçindirmek ve evin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için mecburi çıkmak zorundayım. Herhangi bir gelirim olmadığı için mecburi çalışmak zorundayım. Dışarda önlemleri ihmal etmiyoruz. Ellerimizi su buldukça yıkıyoruz. Gördüğünüz gibi maskemizi takıyoruz. Yine gelen müşterilerimize aramıza en az 2 metre mesafe kurmalarını söylüyorum. Bu şekilde sosyal mesafeyi de korumuş oluyorum.” ifadelerini kullandı.  Market alışverişini yapmak için dışarıya çıktığını belirten Ramazan Sevim, “15 dakika hava almak için dışarıya çıktım. Marketten alışverişimi yaptıktan sonra tekrardan evime geri gideceğim. Bizim insanlarımız anlayışsızdır. Yasak bittikten sonra herkes iç içe giriyor. Sosyal mesafeyi korumuyorlar. Ne yazık ki tedbirsizliği ve kalabalığı çok seviyorlar. Bu hastalık ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Canım sıkıldıkça hava almak için parka gelip beş dakika oturuyorum”

İş yapamadığı için mağdur olduğunu belirten Mansur Şahin, evde sürekli oturup canının sıkıldığını söyleyerek arada hava almak için parka gittiğini söyledi. Şahin, sözlerine şöyle devam etti: “Virüsten dolayı iş yapamıyoruz. Sürekli evde oturuyoruz. Bir tarafa gidemiyoruz. Arada bir dışarıya nefes almak için çıkıyoruz. Covid-19 salgınından dolayı 1,5 aydır iş yerim kapalıdır. Bundan dolayı çok mağdurum. İş-güç olmadığı için de sürekli evde oturuyorum. Canım sıkıldıkça hava almak için parka gelip beş dakika oturuyorum.” dedi. Havanın güzel olmasıyla insanların kendini dışarıya attığını belirten Azad Kaya, bu durumun düşüşte olan vaka ve ölüm oranlarını artıracağını söyledi. Kaya, “Hafa sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağında gıda ve gerekli malzemeleri karşılamak için dışardayım. Havaların güzel olmasıyla herkes kendini dışarıya atmış durumda. Ölüm ve vaka oranları düştüğünü gören vatandaşlar kendini dışarıya atıyor. Bu durum daha da kötü bir sonuca neden olur.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.