Video Haber-‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10.Yıl’

Video Haber-‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10.Yıl’
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ‘‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10.Yıl’ ana temasıyla 10’uncu Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi...

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından ‘‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10.Yıl’ ana temasıyla 10’uncu Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi düzenlenecek.  19 - 20 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kongreye ilişkin Yenigün Haber’e konuşan DÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Kavak, geniş katımlı yapmayı planladıkları kongreyi pandemiden dolayı video konferans yöntemiyle gerçekleştireceklerini söyledi

Nurullah Ergün/Şirvan Oktay Görer

YENİGÜN HABER - Ziraat Fakültesi öğrencilerinin bilimsel çalışmalarını ve projelerini sunma imkânı bulduğu Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’nin 10’uncusu Koronavirüs pandemisi nedeniyle online olarak gerçekleştirilecek.  Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılacak olan kongrede, Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, Bitki Hastalık ve Zararlıları, Bitki Beslemesi ve Toprak Bilimi, Gıda Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Biyoteknoloji, Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri, Biyosistem Mühendisliği, Tarım Ekonomisi ve Tarımda İnovasyon gibi ana başlıklarda sözlü ve poster sunumlar yer alacak.

Kongre video konferans yöntemiyle yapılacak

19 - 20 Aralık 2020 tarihleri arasında ‘‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10.Yıl’ ana temasıyla düzenlenecek olan kongrede, Ziraat Fakültesi lisans ve lisansüstü öğrencileri, bilimsel çalışmalarını sözlü veya posterli bildiri ile sunma imkânı bulacak. Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne ilişkin Yenigün Haber’e konuşan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Kavak, geniş katımlı yapmayı planladıkları kongreyi koronavirüs pandemisi video konferans yöntemiyle gerçekleştireceklerini kaydetti. Kongrenin öğrenciler açısından büyük önem arz ettiğini ifade eden Kavak şunları söyledi;

“Öğrencilerimiz 4 yıllık bir Eğitim sürecine tabidir. Bu bir çeşit uzmanlık alanlarıdır her fakültenin kendine öz uzmanlık alanı vardır. Öğrencilerimiz becerili eğitim öğretim kazanıyor bu süre içerisinde. Bundan sonrada hayata atılacaklardır. Yapmış oldukları kısa çalışmaları olur, bir fikirleri olur, bir düşünceleri olur bu kongreler sayesinde kendilerini iyi şekilde ifade etme becerisi kazanıyorlar. Duygularını, düşüncelerini özgürce ifade ediyorlar, bu açıdan önem arz ediyoruz. Gelecekleri için gelecekteki çalışacakları birimler ve kurumlar açısından onlar bir tecrübe kazanmış oluyorlar. Bu kongrenin amacı fiili olarak yapılaması düşünülüyordu. Dolayısıyla Haziran ayında yapılacaktı ve çok geniş katılımlar olacaktı. Bu açıdan da birçok kurum fiili olarak maddi açıdan destek verdi.

‘Diyarbakır’ın tanıtımı için önemliydi’

İl Valimiz, Emniyet Müdürümüz ve rektörümüz özel olarak bize izin ve gerekli olanaklar sağladılar. Yeterli sayıda güvenlik güçlerini ve organizasyonları vardı bu işin içinde ve otellerde yer ayrımı ve teknik geziler vardı. Bu çok iyi olacaktı Diyarbakır açısından. Yani şehrimizin tanınması ve diğer Kültür varlıkların tanınması açısından ama bu olmadı. Kovid-19 pandemisi sürecinden dolayalı bu kapandı ve biz bu kongreyi çok sınırlı katılımlı video konferans yöntemiyle tamamlanmaya yöneldik.”

‘Amacımız Diyarbakır’ı tüm Türkiye’ye tanıtmaktı’

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ali Murat Tatar ise konrenin temel amaçlarından birisini Diyarbakır’ı tanıtmak olduğunu söyledi.  Pandemi nedeniyle bu amaçlarını gerçekleştiremediklerini ifade eden Tatar,  “10’uncu Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi daha önce bizden farklı üniversitelerde gerçekleşen bir kongre ve devamı olacak bir kongre. Özelikle öğrencilerimiz için hem günümüzdeki tarım ile ilgili kendi çalıştıkları alandaki konulardaki gelişmeleri  ve yenilikleri takip etmek  hem yapılacak yeniliklere katkı sağlamak temel amaç. Bunun için bizim mümkün olduğu kadar bizim buradaki amacımız nisan ayında yapılmış olsaydı. Tüm Diyarbakır’ı tüm Türkiye ye tanıtmaktı baştaki temel amacımız. Bine yakın öğrenci gelecekti ama bu sağlanamadı. İleriki tarihlerde ileriki kongrelerde gerçekleşebilir. Özelikle emeği geçen öğrenci arkadaşlarımız bu konularda özverili çalıştılar. Öncesinde de diğer katıldıkları kongrelerde kendi hazırladıkları sunumlarla sunum yaparak katıldılar ve 10’uncu Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ni bu özveriyle Dicle Üniversitemize kazandırmış oldular” dedi.

‘Öğrenciler birçok kazanım elde edecek’

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünden bu yıl mezun olan Berat Erdoğmuş da  “Kongremize Ziraat Fakültesi lisans ve yüksek lisans yapan öğrencilerin bilimsel çalınmalarını sunduğu bir kongre. Ayrıca özel sektör temsilcilerinin katıldığı, Tarım ve Orman Bakanlığının değerli temsilcilerinin katıldığı, Dünya Gıda ve Tarım Örgütünden üretici birliklerinden katıldığı özel oturumlarda

gerçekleştireceğiz kongremizi. 19-20 Aralıkta gerçekleştireceğimiz kongrede Ziraat Fakültesi öğrencilerinin birçok kazanım elde edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü öğrencilerinden Rozerin Ceylan, “Geçtiğimiz nisan ayıda kongremizi yüz yüze yapmayı planlıyorduk ama malum pandemiden dolayı bunu ertelemek durumunda kaldık. Geçtiğimiz Nisan ayında yaklaşık bine yakın kişilik katılım bekleniyordu ve kayıtlarda o yöndeydi şu anda da kayıtlarımız iyi” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.