VİDEO HABER - Berberler hijyene dikkat ediyor!

VİDEO HABER - Berberler hijyene dikkat ediyor!
https://www.youtube.com/watch?v=qDRUPpMxVlM&feature=emb_title Corona virüs salgının yayılımında temasın çok etkili olduğunu belirten Diyarbakırlı...

Corona virüs salgının yayılımında temasın çok etkili olduğunu belirten Diyarbakırlı berberler, virüsün bulaşmaması için tıraş esnasında kullandıkları malzemelerin temizlenmesinde hijyen kurallarına çok dikkat ettiklerini söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılarak dünyayı etkisi altına alan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Corona virüs salgının yayılma-bulaşma riski, birçok önlemin alınmasına neden oluyor. Corona virüs salgının bulaşmasına zemin hazırlayan birçok sektör bulunuyor. Bu sektörler içerisinde en önde gelen mesleklerden biri de berberlik mesleği. Corona virüs salgının yayılımında temasın çok etkili olduğunu belirten Diyarbakırlı berberler, virüsün bulaşmaması için tıraş esnasında kullandıkları malzemelerin temizlenmesinde hijyen kurallarına çok dikkat ettiklerini söyledi. Tıraş malzemelerini geceden etil alkolün içinde beklettiklerini belirten Diyarbakırlı berberler, hijyen açısından günlük havlu ve günlük ustura kullandıklarını söyledi. Corona virüs riskinden dolayı hijyene çok daha fazla önem verdiklerini belirten Berber Hamza Bakışkan, "Sekiz yıldır berberlik mesleğini yapıyorum. Corona virüsü nedeniyle şimdilerde her zamankinden biraz daha fazla hijyen açısından dikkat gösteriyoruz. Özellikle insanlarla yakın temaslardan kaçınıyoruz. Corona virüsü salgınını önlemek adına müşterilerimizi tıraş etmeden önce geceden jiletleri, tarakları ve usturaları etil alkolde bekletip öylece kullanıyoruz. Bunun dışında müşterililerimiz ile yakın temastan kaçınıyoruz. Eldiven ve maske kullanıyoruz. Temizlikte çok hassas davranıp hijyene çok dikkat ediyoruz. Dükkanımızda insan elinin değdiği her yeri sürekli yıkayıp siliyoruz." ifadelerini kullandı. Corona virüs salgınından dolayı işlerinde azalma olduğunu belirten Bakışkan, "Corona virüsü salgını baş göstermeye başlayınca insanların berbere gelme yoğunluğu azaldı. Halk eskiye nazaran berbere artık fazla gelmiyor. Çünkü insanlar doğal olarak kapalı ortamlardan kaçınıyor. Bizim berber dükkanları da kapalı bir alana sahip olduğu için insanlar artık gelmemeye başladı. Ayrıca mesleğimiz, temas noktasında maalesef kaçınılmaz bir durum olduğu için de vatandaşlar gelmemeye başladı. Bütün bunlardan dolayı işlerimizde ciddi bir azalma görülüyor." şeklinde konuştu.

‘Bol bol kolonya kullanıyoruz’

Geceden tıraş malzemelerini etil alkolde bekletip hijyeni sağlamaya çalıştıklarını belirten Şeyhmus Sırtlan, "24 senedir bu meslekteyim. Corona virüs için önlemimizi genelde akşamları kapatmadan önce malzemelerimizi etil alkolün içine bırakıp sabaha kadar bekletiyoruz. Bol bol kolonya kullanıp günlük ustura ve havlularla hijyenimizi sağlıyoruz. Ayrıca bir müşteri için kullandığımız malzemeyi diğer müşteriler için kullanmamaya dikkat ediyoruz." dedi. Birçok sektör gibi berberlik sektörünün de ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini belirten Sırtlan, "Corona virüs nedeniyle piyasadaki diğer sektörler gibi bizim berberlik sektörü de olumsuz yönde etkilendi. Berberlik sektörünün durumu inanın çok kötü. Devletimiz bu konuda yanımızda olurlarsa çok mutlu oluruz. Birçok yer devlet tarafından kapandı. Bizim sektör için de maddi destek çıkacak şekilde bir gelişme sağlarlarsa çok güzel olur. Çünkü Corona virüs salgınından etkilenme adına riskli bir meslek icra ediyoruz. Nitekim insanlarımızla sürekli temas halindeyiz." ifadelerini kullandı. Berberde kullandıkları malzemelerin çoğunun tek kullanımlık olduğunu belirten Abdusselam Candan, "Otuz beş senedir berberlik yapıyorum. Corona virüs için önlemimizi şu şekilde alıyoruz: Bizim malzemelerimizin çoğu zaten tek kullanımlıktır. Bir müşterimiz için kullandığımız malzemeleri başkaları için kullanmıyoruz. Müşteriler için kullandığımız malzemeleri etil alkol içinde dezenfekte ediyoruz. Birebir temastan kaçınmak adına bu süreçte maske ve eldiven kullanıyoruz." şeklinde konuştu. Corona virüs salgınından dolayı iş yoğunluğunun azaldığını belirten Candan, "Bu son bir haftadır virüsten dolayı işlerimiz kötüye gidiyor. Daha doğrusu esnafın geneli kapalı. Sadece bizim gibi küçük işletmeciler açıktır. Yani esnafın yüzde sekseni kapalı olunca ister istemez bizi de etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"Havlularımızı günlük kullanıyoruz"

Corona virüs salgınından kendileri ve müşterilerinin etkilenmemesi için tıraş malzemelerinin temizliğine önem verdiklerini belirten Rıfat Temiz, "Corona virüs bizi çok etkiledi. Corona virüs salgınından hem kendimizi hem de müşterilerimizi korumak için tüm tıraş malzemelerini dezenfekte ediyoruz. Havlularımızı günlük kullanıyoruz. Berberin içini sürekli havalandırıp temizliyoruz. Tıraş malzemeleri için dezenfekte olarak da etil alkolü kullanıyoruz. Normal günlük müşterilerimizin sayısı bir ikiye düştü. Esnafların birçoğu kapanmış. Malumunuz bu meslek insanlarla teması gerektiriyor." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.