VİDEO HABER - Balık ölümleri neden oluyor?

VİDEO HABER - Balık ölümleri neden oluyor?
https://www.youtube.com/watch?v=yhtQBxAlSPs&feature=youtu.be Son günlerde Diyarbakır ve Batman’da balık ölümleri yaşandı. Dicle Nehri ve Batman Baraj...
Son günlerde Diyarbakır ve Batman’da balık ölümleri yaşandı. Dicle Nehri ve Batman Baraj Göleti’nde oksijensiz kalan binlerce ölü balık olarak kıyıya vurdu. Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Veysi Bozyıl, balık ölümlerini su seviyesinin azalmasına bağlarken, Dicle nehirlerine atık sular dökülmesinin de buna neden olduğunu söyledi.

YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde Dicle Nehri’ndeki su seviyesinin düşmesiyle balık ölümleri yaşandı.  Yeterli suyun olamaması sonucu oksijensiz kalan binlerce balık, özellikle kentin simgelerinden olan tarihi Sur İlçesi’ndeki On Gözlü Köprü çevresinde çok sayıda kıyıya vurdu.

Vatandaşların bu duruma tepkisi sürerken, bir balık ölüm haberi de Batman’dan geldi. Batman Zilek Köprüsü yakınlarında Ilısu Baraj Göleti’nde binlerce balık ölümü yaşandı.   Su seviyesinin düşmesi nedeniyle kuruyan göletlerde havasız kalan yüzbinlerce yavru balık telef olurken, çevre sakinleri bu duruma biran önce müdahale edilmesini istedi.

Bunun üzerine Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü harekete geçti.  İLKHA’ya konuşan İl Müdürü Mehmet Gün, Batman genelinde belli aralıklarla balık ölümlerine ilişkin çok sayıda ihbar aldıklarını belirterek, ölen balıklardan numune aldıklarını, çıkan sonuca göre gerekli işlemleri yapacaklarını ifade etti.

Peki, sürekli yaşanan bu balık ölümlerine ilişkin neden gerekli önlemler alınmıyor.

Su seviyesinin azalması zehirlenmelere neden oluyor

Yenigün Haber olarak balık ölümlerini 30 yıldır Dicle Nehri’nde balıkçılık yaparak yaşamını sürdüren Veysi Bozyıl ile konuştuk.  Bozyıl, “Yaklaşık yedi gün süre suyun seviyesi kesik olması suyun içindeki oksijen oranını azaltıyor. Birde artık sular Dicle nehrine karışınca suyun içindeki oksijen oranı azaldığı için balık ölümleri gerçekleşiyor. Son günlerde balıkların aşırı olması ve uzun süre suyun kesik olmasından dolayı bir seferde suyun seviyesini bıraktıklarından suyun içersinde oksijen oranı olmadığı için balıklarda zehirlenme oluyor. Bunun önüne geçilmesi için suyun bir seviyede kalması lazım. Aşırı derecede az olmaması lazım çoktan zarar gelmez çok olması sıkıntı olmaz ama suyun az olması balıkölümlerine neden oluyor” dedi.

Nehre dökülen atıklar da ölüm sebebi

Dicle nehirlerine atık sular döküldüğünü de belirten Bozyıl,“Atık sularda kimyasal sudur. Yani suyun seviyesi düşük olduğundan zeminde bir katman oluşuyor. Bu da bir  7-15 gün  uzun süreli suyun kesik olmasından dolayı suyun seviyesinden bir seferde bıraktıklarından dolayı o katman suyla beraber karışım sağlıyor . Suyun içerisindeki balık ölümlerinin bir sebebi de budur. Onun dışında pek fazla balık ölümü olmaz sudan kaynaklı değildir. Atık suların Dicle nehirlerin üzerine dökülmesinden kaynaklıdır” diye konuştu.

Nehire yeni balık çeşitleri bırakılmalı

Bu işle ilgilenen arkadaşlardan Dicle Nehir’ine balık kazandırılmalarını istediklerinin altını çizen Veysi Bozyıl, “Batı İlerimizde vardır. Bu bölgelerde de olmasını da istiyoruz. Nesli tükenen balık çeşitlerimiz Şabutvardır,Sazan bırakılmasını istiyoruz çünkü ülke ekonomisine katkısı olacaktır. İnsanların geçim kaynağıdır balıkçılık. Bu şekilde bir çalışma olursa bizde sevineceğiz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.