Türkiye'de halkın en önemli sorunları işsizlik ve hayat pahalılığı

Türkiye'de halkın en önemli sorunları işsizlik ve hayat pahalılığı
Türkiye Eğilimleri araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de halk, ülkenin en önemli sorunları olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işsizlik...

Türkiye Eğilimleri araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de halk, ülkenin en önemli sorunları olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işsizlik ve hayat pahalılığını görüyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri 1000 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de halk, ülkenin en önemli sorunları olarak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da işsizlik ve hayat pahalılığını görüyor. Araştırma sonuçlarına göre, en az güvenilen kurum, yüzde 35,2 ile medya oldu. Türkiye’de siyasal kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 50,8, olmadığını düşünenlerin oranı ise 49,2 olarak tespit edildi. Yargının siyasallaştığını düşünenlerin oranı 2018 yılında yüzde 30,8 iken, 2019’da 38,7’ye yükseldi.

İşsizlik ve hayat pahalılığı…

Araştırma sonuçlarına göre, toplumun yüzde 46,5’i ekonominin daha kötüye gittiğini belirtirken, yüzde 19,4’ü hiç etkilenmediği şeklinde cevap verdi. Halk 2019 yılında işsizlik, hayat pahalılığı ve FETÖ tehdidini Türkiye’nin en önemli sorunları olarak görüyor. Ülkenin en büyük sorunu olarak hayat pahalılığı yüzde 18,1, işsizlik ise yüzde 16,8 olarak belirtildi. Ekonomi ile ilişkilenen sorunlar bir arada değerlendirildiğinde işsizlik, hayat pahalılığı ve ekonomik durgunluk toplamda yüzde 46,1 oranla birinci sıraya yerleşiyor. Buna göre hükümetin dış politikalarını “başarılı” bulanların oranı 2018 yılında yüzde 32,2 iken 2019’da bu oran yüzde 28,5’e geriledi. Farklı ülkelerin Türkiye’ye tehdit olarak algılanıp algılanmadıkları sorgulandığında, ABD yüzde 64,5 ile ilk sırayı alırken, yüzde 55,6 ile İsrail ikinci, yüzde 49,2 ile İngiltere üçüncü sırada yer aldı.

Kitap okumayanların sayısı arttı

Araştırma, halkın sosyoekonomik durumunun yanı sıra sosyal ve kültürel durumuna yönelik de önemli veriler içeriyor. Araştırmaya göre Türkiye’de en prestijli meslek olarak 2018’de olduğu gibi Tıp Doktorluğu ilk sırada yer aldı. Doktoru, Üniversite Profesörü ve Hâkim takip etti. Her gün gazete okuyanların sayısı yüzde 10,5’ten 9,6’ya gerilerken, gazeteyi internetten okuyanların oranı yüzde 42’ye yükseldi. 2019 yılında hiç kitap okumayanların sayısı yüzde 60,9’dan yüzde 50,9’a gerileyerek azaldı. Buna karşın her gün kitap okuyanların sayısı artış göstererek yüzde 2,6’dan 4,3’e yükseldi. Türkiye’de iyiye giden değişimler başlığı altında ilk sırayı ekonomi, askeri güç ve sağlık hizmetleri aldı. Kötüye giden değişimler ise yine ekonomi, işsizliğin artması ve hayat pahalılığı olarak gösterildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.