Sur’da satılığa çıkarılan arsaların ihalesi için iptal davası açıldı

Sur’da satılığa çıkarılan arsaların ihalesi için iptal davası açıldı
Sur Belediyesi’nin, belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarması nedeni ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Eş Başkanı...

Sur Belediyesi’nin, belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarması nedeni ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, kamu yararı doğrultusunda kullanılması gereken parsellerin ticari amaçla satışa çıkarıldığını savunarak, taşınmazların yasal boşluklardan yararlanılarak rantsal alana dönüştürüldüğünü söyledi. Aydın, arsaların satış ihalesinin iptali için dava açtıklarını kaydetti

Mehmet Uğur ÇAKIL

DİYARBAKIR- Geçtiğimiz günlerde Sur Belediyesi tarafından kentin bazı noktalarına asılan ve Sur ilçesinde 14 adet arsanın satışa çıkarıldığını duyuran pankartlar kentte tepki ile karşılandı. Yerel seçimlere üç ay kala belediyeye ait taşınmazların satışı için ihale yapılması dikkat çekerken, TMMOB ve Sur Platformu, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, belediyeye ait arsaların seçim arifesinde satışa çıkarılmasını “hem yasal hem de ahlaki yönden tartışmalıdır” sözleriyle eleştirdi.

“Belediyeye ait arsalar ticari amaçla satışa sunuluyor”

Sur Belediyesi tarafından yerel seçim öncesi satışa çıkarılan arsaların ticari amaçla satışa çıkarıldığını savunan Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, “Bilindiği üzere Sur Belediyesi 2 yıldır kayyım tarafından yönetilmekte ve üç ay sonra da ülke yerel seçime girmektedir. Yani atama ile göreve gelen kayyımın görevi bir süre sonra sona erecektir. Sur Belediyesi tarafından kentin farklı noktalarında 14 adet parselin satışı için ihale duyurusu yapılmıştır. Yerel seçimlere üç ay kala belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazlara dair alelacele alınan satış kararı, hem yasal hem de ahlaki yönden tartışmalıdır. Mevcut yönetimin 3 ay sonra değişeceği gün gibi ortadadır, buna rağmen kayyımın böyle bir tasarrufta bulunması kentin büyük tepkisine yol açmıştır. Teknik ve hukuki yönden incelendiğinde oluşan 14 adet parselin imar kanununun 18. Madde uygulaması ile  Düzenleme Ortaklık Payı (DOP)’dan elde edilen imar yollarının, imar kanununun 15., 16. Ve Tapu kanununun 21. Maddesi uyarınca ihdası yapılarak belediyeye tescili yapılmıştır. Daha sonra tescili yapılan bu 14 adet parsel, İmar Kanununun 18. Madde uygulaması ile 13 adet parsel konut ve 1 adet parsel de özel eğitim tesis alanı olarak satışa çıkarılmıştır. Bunlardan anlaşılacağı üzere aslında kamusal alanların yasal boşluklardan yararlanılarak rantsal alanlara dönüştürülmektedir. Bu alanların kamusal yarar doğrultusunda(yeşil alan, okul, sağlık merkezi, kültür merkezi vb.) kullanılması gerekirken, şu an tamamen ticari amaçla satışa çıkarıldığı anlaşılmaktadır.  Sur gibi bir bölgede tarihi kent kırımı sonrası oluşan binlerce evsiz ve mağdur bırakılmış insanımız varken, bu parsellerde mağduriyeti gidermek amacı ile sosyal konut üretilebilecekken, maalesef ticari amaçla satışa sunulmaktadır” şeklinde konuştu.

Yürütmenin durdurulması için dava açıldı

Belediyeye ait taşınmazların kamu yararı dışında kullanılmasına ilişkin olarak Danıştay’ın belediyelerin toplu arsa satışına dair iptal kararları aldığını hatırlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü; “Danıştay’ın bu durumda olan yani uygulama sahalarında kapanan yolların veya DOP’dan elde edilen taşınmazların kamu yararı dışında kullanılması durumunda iptal ettiği çok sayıda davanın olduğu bilinmektedir. Ayrıca daha önce Danıştay’ın belediyelerin toplu arsa satışına dair iptal kararlarının olduğunu da hatırlatmak isteriz. Hem siyasal ve idari teamüller hem de ihalenin yapılış biçimi ve süreci, seçim arifesinde yapılmaması gereken bu işlemin yangından mal kaçırma biçiminde işten kotarılmaya çalışıldığını göstermektedir. Daha önce yine kayyım marifetiyle Silopi Belediyesi’nde belediyeye ait birkaç parselin birilerine kelepir fiyatına peşkeş çekildiğini bildiğimizden bu satışlara da şüphe ile yaklaşılmaktayız.  Dün Silopi’de bugün de Sur’da bu yöntem uygulanmaya çalışılıyor. Yarın ise Diyarbakır’ın diğer ilçe belediyelerinin de arazi taşınmazlarının satışına dönük çalışmaların yapılacağının bilgisine sahibiz. Bu yapılan işlerin bir taraftan kamu malının talanı, diğer taraftan görevi kötüye kullanma olduğunu yetkililere hatırlatırız. Bu süreci bu çerçevede takip edeceğimizi belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya, kentimizin demokratik kitle örgütlerini de bu önemli süreçte üzerlerine düşen rolü yerine getirmeye ve kenti sahiplenmeye çağırıyoruz.  Biz TMMOB, İKK ve Sur Platformu olarak bu ihalenin derhal iptal edilmesi ve bu parsellerin seçim sonrasında gerekli revizyonları yapılarak halkın seçtiği meclis marifeti ile kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz.   Hukuka aykırı bu uygulamanın yürütmesinin durdurulması davası açtığımızın da bilgisini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.