‘Sur mağdurları devlet mağdurlarına dönüştü’

‘Sur mağdurları devlet mağdurlarına dönüştü’
Sur’da tamamlanan yapıların anahtar teslim töreninde mağdur olduklarını dile getiren hak sahiplerinin durumuna ilişlin açıklamalarda bulunan SP Diyarbakır...

Sur’da tamamlanan yapıların anahtar teslim töreninde mağdur olduklarını dile getiren hak sahiplerinin durumuna ilişlin açıklamalarda bulunan SP Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Sur mağdurlarının devlet mağdurlarına dönüştüğünü savundu. Vatandaşa çıkarılan astronomik farklardan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Bocan, “Bire bir değişim yapın. Yapamıyorsanız bile, bari maliyet farkını yalnız isteyin veya ciddi bir indirim yapın ki vatandaş ödeyebilsin. Ki yarın farklı yeni mağduriyetler oluşmasın” dedi

Ahmet Baran/ YENİGÜN HABER - Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında TOKİ birinci etapta yer alan 47 konut, 8 ticaret ve 2 butik otelden sözleşmesi imzalanan 28 adedin anahtar teslimini dün yaptı. Alipaşa mahallesinde gerçeklerleştirilen teslim töreninde bazı hak sahipleri, mağdur edildiklerini savunarak, bu duruma tepki gösterdi.  Kendilerine haksızlık yapıldığını bu yüzden anahtar almayı reddettiklerini belirten hak sahipleri, yüz binlerce lira karşılığında kendilerine verilen evlerdeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

‘Sur'da binlerce vatandaşımız evlerini terk etmek zorunda kaldı’

Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan ise mağdur olduklarını dile getiren hak sahiplerinin duruma ilişkin basın açıklaması yaptı.   Bozan, “Hatırlanacağı üzere, Eylül 2015'te Sur ilçemizde, yetkililerin göz yumması üzerine, barikat ve hendekler kazılmış, aylarca devam eden çatışmalar sonunda, Sur'da oturan binlerce vatandaşımız, evlerini ve iş yerlerini terk etmek zorunda kalmış birçok mahalle yerle bir edilmişti. Olaylar sonrası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında “Toki marifetiyle yıkılan evlerin yerine aslına uygun yeni evler yapılacak hak sahipleri mağdur edilmeden, ya kendi evlerinde ya da Toki’nin farklı yerlerde yaptıkları projeden ev sahibi olabileceklerdi” denilmişti” dedi.

 ‘Teslim töreninde gerçekler ortay çıktı’

Yıllardır devam eden inşaatların bitme aşamasına geldiğini ve teslimatlar yapılmaya başlandığını kaydeden Bozan, ancak anahtar teslim töreninde bazı hak sahiplerinin anahtarlarını almaması ile mağduriyetlerini dile getirmesiyle bazı gerçeklerin ortaya çıktığına dikkat çekti.   Bozan, “Evleri yıkılan vatandaşlara 2015-2017 yılları arasında 2 yıl yalnız kira bedeli ödenmiş yıllardır vatandaş kendi imkanlarıyla kirasını ödüyor. Evi yıkılan vatandaşa, evine karşılık bir ev vermesi gerekirken bu yapılmamış, vatandaş ödeyemeyecek meblağlarda borçlandırılmıştır. Birkaç örnek verecek olursak. Takdir komisyonu;  Bir vatandaşın evini 55 bine sayarken Toki’nin yaptığı evi 4300 tl taksitle 800 bin TL ye saymış. Diğer bir vatandaşın evini 39 bine sayarken Toki’nin yaptığı evi de vatandaşa 835 bin TL’ye sayarak vatandaşı borçlandırmış.

[caption id="attachment_20851" align="alignleft" width="600"] Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan[/caption]

 ‘Vatandaş korkudan sözleşme imzalamış’

Üç tapuya sahip diğer bir vatandaş 3 tapusunun toplam bedeli 140 bin TL ye sayılırken Toki kendilerine 2 tane zemin kat ve kendi arsalarının üzerinde yapılan yeni yapıya karşılık 890 bin TL maliyet çıkartmış, üç tabunun bedeli 140 bin mahsup edildikten sonra, 750 bin geri ödemeli borçlandırmış. Diğer bir vatandaşın iki tapusundan biri dükkan yapılmış. Dükkanı tapu sahibine vereceklerine ihale usulü ile satacaklarmış. Böyle bir mantık olur mu? Hak sahibi dururken hangi hakla dükkanını ihaleye çıkarıyorsunuz? Zamanında bu vatandaşlara, “siz sözleşmeyi imzalamazsanız hiçbir hak iddia edemezsiniz elinizdeki de gider” diye tehdit etmişler. Görüştüğüm vatandaşlar da korkudan imzaladıklarını ifade ediyorlar” diye konuştu.

‘Devlet müteahhit vatandaş müşteri değildir’

Devletin müteahhit vatandaşın ise müşteri olmadığının altını çizen SP Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan hükümete şu soruları sordu;

“* Devlet olarak vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamakla sorumlu değil misiniz? Sorumlu olduğunuz ve koruyamadığınız vatandaştan, tapusuna karşılık hangi hakla,700- 800 bin TL fark istiyorsunuz?

*  Barikat ve hendekler kazılırken vatandaş emniyete telefon açıp haber verdiği halde, gelip müdahale etmediniz ve yaklaşık 20 bin vatandaşın mağdur olmasına sebep oldunuz. Bunu sorduğumuzda da, “efendim FETÖ’nün kadroları müdahale etmedi” diye savunma yaptınız. Peki buna inandık diyelim burayı geçtik. Ya bugün? Vatandaşın dairesine karşılık bire bir daire vermenize kim engel oluyor? Vatandaştan niye fark istiyorsunuz? Bunda da Fetö’nün eli mi var? Bilin ki artık kimse bu gösterdiğiniz mazeretlere inanmıyor.

* Bu vatandaşlara siz, bahçeler içinde saray mı yaptınız ki, 700-800 bin TL borçlandırıyor sunuz? Evine bir lokma ekmek götürmekten aciz bu vatandaşlar bu parayı nasıl ödesin?

* TOKİ’nin 700-800 bin TL diye çıkardığı maliyet, bağımsız uzmanlar tarafından tekrar hesaplanmalı ve gerçek maliyet ortaya konmalıdır. Yoksa birilerine rant mı sağlandı? Devlet terör sonucu evleri yıkılmış vatandaşına evini yapıp bedelsiz teslim etmesi gerekirken, maalesef Akp iktidar zihniyeti, “kendisini müteahhit vatandaşı müşteri” görerek bu evlerden kar etmeye çalışıyor gibi. Devlet hazine arsası üzerinde yaptığı evleri satışa sunmuyor ki, ürettiği daire ve dükkanları kar’la satsın.

* Vatandaşın evini bugüne kadar teslim etmediğiniz halde, 2017 sonrası neden kirasını kestiniz?

* Devletin, vatandaşını tehditle sözleşme imzalatma hakkı var mıdır? Kentsel dönüşüm olsa hadi kamu yararı var deriz. Burada vatandaşlarımız terör mağduru oldukları için, yapılacak bütün çalışmalar ve hazırlanacak sözleşmeler vatandaşın lehine olacak şekilde yapılması gerekmez miydi?

* Örnek daire ile vatandaşa teslim edilen dairelerin işçilik ve kullanılan malzemesi çok farklı. Bu vatandaşı kandırmak değil mi? İnşaatı yapan yüklenici firmadan bunun hesabı sorulacak mı?

* Çevre düzenlenmesi ve evlerin içindeki eksiklikler bitirilmediği halde, anahtar teslimatını neden yapıyorsunuz? Vatandaş eksiklikleri nasıl yapacak?

* Sur mağdurlarına bütün bu haksızlıklar yapılırken, iktidar partisinin Diyarbakır Milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları ve Diyarbakır’ın medar-ı iftiharı! olarak sunulan MKYK üyeleri ne yapar?”

‘Hak sahiplerine indirim yapılasın’

Sur’daki hak sahibi olan vatandaşlara indirim yapılması talebinde bulunan Fesih Bozan, “Görünen o ki, bugün anahtarlarını teslim ettiğiniz ve 700-800 bin TL borçlandırdığınız vatandaş, birkaç ay sonra ödeme yapamayacak ve devletle vatandaş mahkemelik olacaktır. Bu mahkemelik olaylarına fırsat vermemek için gelin daha işin başında iken, vatandaşa çıkardığınız astronomik farklardan vaz geçin. Bire bir değişim yapın. Yapamıyorsanız bile, bari maliyet farkını yalnız isteyin veya ciddi bir indirim yapın ki vatandaş ödeyebilsin. Ki yarın farklı yeni mağduriyetler oluşmasın” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.