Su zammına tepki!

Su zammına tepki!
TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Doğan Hatun, DBB'nin suya yüzde 35 ile yüzde 330 oranında zam yapmasına tepki gösterdi. Hatun, insanların...

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Doğan Hatun, DBB'nin suya yüzde 35 ile yüzde 330 oranında zam yapmasına tepki gösterdi. Hatun, insanların suya erişimi noktasında ekonomik olarak engellerin oluşturulmasının insani, ahlaki, vicdani ve hukuki açıdan doğru olmadığını vurguladı

DİYARBAKIR YENİGÜN  - Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğünün Diyarbakır merkez ve ilçelerinde suya yüzde 35 ile yüzde 330 oranında yaptığı zamma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen toplantıda açıklama yapan EMO Diyarbakır Şube Başkanı Doğan Hatun, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 27 Kasım 2019'da 340 sayılı kararla suya yüzde 35 ile yüzde 330 arasında değişen oranda fahiş bir zam yaptığını, faturalardaki anormallikten ulusal ve yerel medya çıkan haberlerden öğrendiklerini kaydetti.

‘Cezalandırma yöntemi olarak kullanılamaz’

Kayyumla yönetilen belediyenin halkın ekonomik koşullarını göz ardı ederek ticari bir şirket mantığıyla su fiyatlarına kabul edilemez miktarda zam yaptığını dile getiren Hatun, "Suyun metalaştırılması kabul edilemez bir durumdur. Bu politikalardan dolayı çok sayıda insan suya ekonomik olarak erişimde problem yaşamaktadır. Bir kamusal hak olan su hakkı bir kesimi cezalandırma yöntemi olarak kullanılamaz. Bu hak gaspına yol açmakta ve sosyal adalet anlayışına zarar vermektedir. Suya erişimde eşitliğin sağlanması ve su politikalarının en dezavantajlı durumda olan vatandaşlara göre iyileştirilerek düzenlemesi gerekmektedir” diye konuştu.

"Sadece seçimlerde belirli bir siyasi partiye oy verdikleri için suya zam yapılarak halkın cezalandırılması kabul edilemez" diyen Hatun, insanların suya erişimi noktasında ekonomik olarak engellerin oluşturulmasının insani, ahlaki, vicdani ve hukuki açıdan doğru olmadığını vurguladı. Suyun bir insan hakkı olması nedeniyle su politikalarının adalet ve hakkaniyet ilkelerine dayanan etik bir çerçevesi olması gerektiğini anlatan Hatun, "Hükümetler, bütün vatandaşların sağlık koşullarına uygun ve yeterli miktarda suyu sunmak için gerekli harcamaları yapmak zorundadır, asli görevleridir" ifadelerini kullandı.

‘Zamlar kent halkından saklandı’

"Haksız hukuksuz bir şekilde seçilmişlerin yerine atanan kayyum, suya astronomik oranlarda yapılan zamdan olacak ki bunu kent halkından saklamış ve zamları örtülü bir biçimde yapmıştır" sözleriyle açıklamasına devam eden Hatun, seçilmişlerin yerine atan kayyımın halkın iradesine vurduğu darbenin yanı sıra kent halkına ekonomik anlamda da darbe vurmak istediğini söyledi. Ülkede enflasyon oranlarının yüzde 30 ile 40 arasında seyrettiğini vurgulayan Hatun, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyonu yüzde 11,84 olarak açıklamasını eleştirerek, "Bu durumda kayyumlu belediye ise suyun yüzde 35-330 arasında değişen yüksek oranlarda artırılması ne anlama gelmektedir? Belediye ve halkın öz kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekilmesi ve belediye kasasının boşaltılması sonucunda belediyenin iş yapmaz noktaya gelmesi nedeniyle mi bu zamlar yapılmaktadır?" diye sorudu. TMMOB'a bağlı meslek odaları olarak suyun temel ihtiyaç maddesi olduğu için sosyal devlet gereği olarak belli bir oranda ücretsiz verilmesini söylediklerini ve bunu savunduklarını dile getiren Hatun, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu olarak yapılan zamların iptali için gerekli tüm hukuki süreçleri işleteceklerini kaydederek, sürecin takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.