Irak ve Suriye tezkeresi 2 yıl daha uzatıldı; CHP, HDP 'Hayır' derken, DEVA çekimser kaldı
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Irak ve Suriye’ye yönelik tezkere Ak Parti, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. Evet oyu kullanacağını açıklayan DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, parti kararıyla “Çekimser” kaldığını açıkladı
YENİGÜN HABER – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla getirilen Irak ve Suriye tezkeresine dair görüşmeler sona erdi. Tezkere Ak Parti, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. Irak ve Suriye’de asker bulundurma ve sınır ötesi operasyon yapmaya dair Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen yetki iki yıl daha uzatıldı.
Suriye ve Irak'a 2023 sonuna kadar askeri harekat yapılmasına izin veren Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, CHP, HDP ve TİP'in "hayır" oylarına karşı AK Parti, MHP, İYİ Parti ve Memleket Partisi'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı. Gün içinde tezkereye "evet" oyu vereceklerini açıklayan DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, oylamada parti kararıyla çekimser kaldığını açıkladı.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da katıldığı oylamada HDP’li 56 milletvekili hayır oyu kullandı.
“Destekleyeceğiz” diyen Yeneroğlu, parti kararıyla “Çekimser” kaldı
DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bugün öğlen saatlerinde mecliste yaptığı basın toplantısında, “Ülkemize yönelen tehditlerin bertaraf edilmesi, askeri mevcudiyetimizin kesintiye uğramaması, o bölgelerde görev yapan askerilerimizin güvenliği için ‘evet’ diyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Yeneroğlu tezkere sonrasında, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulunarak oylamada “çekimser” kaldığını ifade etti.
Mustafa Yeneroğlu paylaşımında şu cümlelere yer verdi:
“Az evvel Mecliste oylanan 16 Ekim 2021 tarihli tezkere oylamasına partimizin Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun bugünkü temayülü doğrultusunda destek vermedim. Parti eğilimimiz gereğince “çekimser” olduğumuzu kamuoyuna bildiririm.”
“Partimizin tutumuna yönelik eğilim, söz konusu tezkerenin; * Yetkinin mutat olmayan ve ayrıca seçim sürecini de kapsayacak denli uzun olmasıyla seçimleri huzursuz hale getirme ihtimali, * Birden fazla ülke sınırlarındaki farklı tehditlerin birleştirilerek sunulması, * Türkiye’de bulunacak yabancı askerlerin hangi şartlarda burada bulunacağının net olarak belirlenmemesi, * Ve en önemlisi tek yetkinin Cumhurbaşkanına verilmesi dolayısıyla oluşmuştur.”
“Biz Türkiye’nin ortak akıl ve istişare ile yönetilmesi için DEVA Partisi’ni kurduk. Dış politikanın, bir kişinin şahsi dürtülerine bağlı olarak yürütülen dış ilişkiler olmasını kabul etmiyoruz.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.