Vegan beslenme yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Vegan beslenme yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?
Vegan beslenmenin kalp, hormonal, karaciğer, inflamatuar ve metabolik sistemler aracılığıyla tahmin edilen yaşı azalttığı iddia edildi.

BMC Medicine dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, sadece sekiz haftalık vegan diyetinin bile biyolojik yaşınızı neredeyse bir yıla yakın bir süre gençleştirebileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, vegan diyet uygulanan katılımcıların, DNA metilasyonu olarak bilinen bir yöntemle ölçüldüğünde, biyolojik yaş göstergelerinde gençleşmeyle uyumlu bulgular elde etmişler.

BİYOLOJİK YAŞTA FARKLILIK

Çalışmanın yazarlarından Dr. Lucia Aronica, BBC Science Focus’a verdiği demeçte şöyle diyor: “DNA metilasyonu ve diğer epigenetik modifikasyonlar, genlerimiz için bir ayar düğmesi gibi çalışır; onların aktivitelerini hızlandırır ya da yavaşlatır. Yaşlandıkça, DNA’mızdaki bu metil gruplarının düzeni belli şekillerde farklılaşır ve bu değişiklikler bilim insanları tarafından yaşlanmayı daha iyi anlamak için izlenebilir. Araştırmacılar bu düzenleri inceleyerek bir kişinin biyolojik yaşını belirleyebilir ve bu yaş takvim yaşıyla farklılık gösterebilir.”

21 EŞ YUMURTA İKİZİNDE DENENMİŞ

BMC Medicine dergisinde yayımlanan sekiz haftalık çalışma, 21 çift yetişkin eş yumurta ikizini içeriyor. Ki bu tarz araştırmalarda eş yumurta ikizlerinin kullanılması genetik benzerlikleri nedeniyle çok değerlidir.

Her çiftten bir ikiz, vegan diyet programına alınmış, diğer ikiz ise et, yumurta ve süt ürünlerini içeren bir omnivor diyeti sürdürmüş. Sonuçlar epigenetik yaşlanmaya dair sadece vegan grubunda düşüşler olduğunu göstermiş. Veganizm kalp, hormonal, karaciğer, inflamatuar ve metabolik sistemler aracılığıyla tahmin edilen yaşı azaltmış. Hatta bazı ölçütlere göre vegan olmak biyolojik yaştan neredeyse bir yıl daha genç görünen sonuçlar vermiş. Genel olarak vegan grubun biyolojik yaşındaki ortalama azalma etkileyici bir şekilde 0,63 yıl olmuş.

Bununla birlikte vegan diyetle birçok gıda grubuna ciddi sınırlamalar getiriliyor. Bu kazanım gibi görünen ölçümlerin (örneğin) et ürünlerinin, süt ürünlerinin veya yumurtanın kısıtlanmasından mı, bunların kombinasyonundan mı, yoksa genel olarak kilo vermekten mi kaynaklandığına dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu aşikar.

Zaten yazarlar da veganizmin yaşlanma üzerindeki uzun vadeli etkilerini ve kilo kaybından kaynaklanan kompozisyon değişikliklerini anlamak için daha detaylı çalışmalarla incelemelerin sürdürüleceğini vurgulamışlar. (Haber Merkezi)

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.