Uzmanı uyardı; Sonbaharda yatağa düşmeyin
Zafer TÜZÜN/YENİGÜN HABER – Uzman Diyetisyen Gülşah Çok, sonbahar aylarında yaşanılacak olan hastalıklara karşı direnç kazanmak için bağışıklık sisteminin mutlaka güçlendirilmesinin gerektiğine dikkat çekerek, “Yaz aylarının sone erdiği, bir geçiş mevsimi olan sonbahara vücudumuz için kışa hazırlık dönemi diyebiliriz. Bu dönemde havaların soğuması ile birlikte sıklıkla hastalıklar, bağışıklığın düşmesi derken sonbahar bazen sıkıntılı geçebiliyor. Soğukların başlaması ve güneşin yerini yağmurların alması ile vücut dışarıdaki havaya karşı iç ısısını korumak için yağ dokusunu artırmaya yönelik çalışırken ve isteksizlik ve depresif ruh hali ile birlikte tatlı krizleri, metabolizmanın yavaşlaması ile karşılaşabiliyoruz” dedi.
Çok, Ani hava ısı değişimleri ile birlikte insanların bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara yol açtığını belirterek. Bu hastalıklara yakalanmamak için sonbahara özel beslenme önerilerinde bulundu. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve dengeli beslenmenizi sağlayacak bilgiler.
Çok, İnsanların sağlığını korunmak, hastalıklardan korunmak ve kilo kontrolünü sağlamak için dikkat etmeler gerekenleri şöyle sıraladı:
- Havaların soğuması ile su tüketimi unutulabiliyor. Günlük ortalama 8-12 bardak su tüketimine dikkat edilmedir.
- Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunu sağlamak için tabağınızı hazırlarken değişik besin gruplarına yer vermemiz önem taşımaktadır. Tabağınızda özellikle antioksidan kapasitesi yüksek değişik renkte besinleri bulundurmaya özen gösterin. Böylece farklı besin gruplarının etkileşiminden yararlanmış olacaksınız.
- Mevsim geçişleri bağışıklığın düşmesine sebebi olabilmektedir. Bu dönemde vücut direncini arttırmak için antioksidan olarak da görev yapan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi mineralleri yeteri kadar tüketmek gerekmektedir.
- Enfeksiyonların yaygın olarak geçirildiği bu dönemlerde protein kaynakları olan süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk balık gibi gıdaların tüketimi yeterli ve dengeli olmalıdır.
- Antioksidandan zengini renkli meyveler olan kızılcık, kırmızı, siyah üzümler, böğürtlen, mürdüm eriğini tüketmeye özen gösterin.
- C vitaminini greyfurt, mandalina, portakal, kivi, yeşilbiber, tere, roka, karnabahar, ıspanak gibi besinlerde bulunur. Bunların içindeki fitokimyasallar ve C vitaminiyle vücudunuz toksinlerden arındırın.
- A vitamini; Yumurta, süt, balık, havuç, kayısı gibi sarı, domates gibi turuncu ve ıspanak, brokoli, kabak gibi yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
- Bu dönemin yağlı tohumlar olan taze fındık, yer fıstığı ve ceviz E vitamininden zengindir. Diğer E vitamini kaynakları olan kuru baklagiller, yeşil yapraklı bitkiler ve tahılları sofranızdan eksik etmeyin.
- Omega 3, vitamin B6 ve seleneyum içeren sonbahar balıkları olan lüfer, palamut, istavrit, sardalye ve hamsi gibi deniz ürünlerini tüketerek immün sisteminizi güçlendirin.
- C vitamini deposu olan kuşburnu çayını ara öğünlerinize dâhil etmeyi unutmayın.
- Havaların soğumasıyla birlikte vücut ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek için harcamış olduğu enerjiyi miktarını düşürür. Kilo almak istemiyorsanız aldığınız kalori ile yaktığınız kalorinin eşit olması gerekmektedir. Dolayısıyla haftada 2 -3 kez fiziksel aktivite yapılmalıdır.
Kaynak:ZAFER TÜZÜN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.