Teknoloji bağımlılığı çocukları akıl hastalıklarına yaklaştırıyor

Teknoloji bağımlılığı çocukları akıl hastalıklarına yaklaştırıyor
Yapılan bir araştırma, akıllı telefonlara, tabletlere ve video oyunlarına bağımlı çocukların, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde psikotik krizleri yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Kanadalı bilim insanları, ergenlik döneminde akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının, kişi 23 yaşına geldiğinde paranoya, sanrılar, halüsinasyonlar ve “tuhaf fikirler” ile bağlantılı olduğunu buldu.

Ancak araştırmacılar, aslında sorunun nedeninin teknolojinin kendisi olmayabileceğini ve bir çocuğun bu cihazlara olan bağımlılığının, onun zaten akıl hastalığına karşı savunmasız olduğuna dair bir uyarı olabileceğini söyledi.

JAMA Psikiyatri dergisinde yer alan araştırmanın arkasındaki ekip, "Yüksek medya kullanımı ve zihinsel sağlık sorunları, ebeveynlerin zihinsel sağlık sorunları, yalnızlık, zorbalık ve ebeveyn-çocuk ilişki sorunları gibi risk faktörlerini paylaşıyor gibi görünüyor." dedi.

Araştırmacılar ayrıca, bağımlı gençleri aniden ekran başında kalma sürelerinden mahrum bırakmaya zorlamanın ise işe yaramayacağı ve daha zararlı olabileceği konusunda uyardı.

Çalışma, 1997 ve 1998 doğumlu 2.120 Kanadalının medya alışkanlıklarını ve psikotik deneyimlerini inceledi. Bilgisayar kullanımını büyük ölçüde azaltanların, diğer kişisel deneyimler dikkate alındıktan sonra bile yetişkinlikte hâlâ daha sık psikotik deneyimler yaşadıklarını buldu.

Ayrıca internet kullanımının, video oyunları veya televizyon izlemekten ziyade depresyonla daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğu belirtildi. Bu arada oyun, duygusal düzenlemeyi ve sosyal becerilerin gelişimini TV gibi pasif teknoloji türlerinden daha fazla destekleyebilir.

Araştırmacılar, klinisyenlerin, teknolojiyi suçlamadan önce, psikotik deneyimler yaşayan oyun bağımlısı bir gencin neden bağımlı hale geldiğini düşünmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Oxford Üniversitesi'nden Dr. Simona Skripkauskaite de, "Ergenlik döneminde yüksek dijital teknoloji kullanımı, daha sonraki zihinsel sağlık sorunlarının nedeni olmaktan ziyade erken bir işareti olabilir." dedi.

Uzmanların dijital teknolojiyi tüm çağdaş sorunların temel nedeni olarak görmekten uzaklaştıklarını da söyleyen, Dr. Skripkauskaite, "Önceden var olan kişisel koşullar genellikle hem artan medya kullanımının hem de zihinsel sağlık sorunlarının altında yatmaktadır." diye ekledi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.