Grip aşısı Covid-19'dan, Covid-19 aşısı gripten korur mu?

Grip aşısı Covid-19'dan, Covid-19 aşısı gripten korur mu?
Her iki aşının fonksiyonlarına ilişkin bilgiler veren Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Cansu Karabiber, tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi gripte...
Her iki aşının fonksiyonlarına ilişkin bilgiler veren Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Cansu Karabiber, tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi gripte de Covid-19’da da en önemli silahın "aşı" olduğunu söyledi.

 

YENİGÜN HABER – Siirt Halk Sağlığı İl Müdürlüğünde görevli Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Cansu Karabiber, Covid-19 aşısının kişiyi gripten de koruyup korumadığı yanı sıra grip aşısının da Covid-19'a karşı etkili olup olmadığı hususlarına açıklık getirdi.

İLKHA!da yer alan habere göre Covid-19 hastalığın bir RNA virüsü olduğunu, grip hastalığının etkeninin ise influenza virüsü olduğunu dile getiren Karabiber, "Grip aşısı yaptıran kişiler Covid-19 hastalığına karşı koruyuculuk kazanmadığı gibi Covid-19 aşısı yaptıran kişi de gripten korunmayacaktır. İkisi farklı virüslere karşı koruma sağlayan aşılardır. Bu anlamda, Covid-19 aşısı yaptıranların gribe yakalanmamak için ayrıca grip aşısı yaptırması gerekiyor." dedi.

"Grip ve Covid-19 arasındaki fark nedir?"

Covid-19 ile gribin birbirinden farklı olduğunu ifade eden Karabiber, bu virüslerden korunmak için en büyük silahın aşı olduğuna dikkat çekti.

Karabiber, "Grip, influenza dediğimiz bir virüsün enfeksiyon hastalığıdır. Covid-19 ise RNA virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olup ayrı hastalıklardır. Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi gripte de Covid-19’da da en önemli silahımız aşılardır. Kişilerin aşı olarak bu bağışıklık sistemini sağlaması dolayısıyla hastalıklara yakalandığında kolay atlatması, hastaneye yatmaması ve ölümlere yol açmaması için herkesin Covid-19 ve grip aşılarını olması gerekmektedir." dedi.

"65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların grip aşısı olmalarını öneriyoruz"

Özellikle risk grubunda olan yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerin grip aşısı yaptırmaları önerisinde bulunan Karabiber, yüksek ateş, öksürük, halsizlik ve kas ağrılarıyla kendini gösteren gribin en çok yaşlıları ve kronik hastalığı olanları etkilediğine dikkat çekti.

Gripten korunmanın en önemli yollarından birinin grip aşısı olduğuna dikkat çeken Karabiber şunları söyledi:

Grip, influenza virüsünün yol açtığı damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalığıdır. Hijyen kuralları ve teması engelleyerek gripten korunabiliriz ancak bizim en önemli silahımız aşılardır. Kişilerin grip aşışı olmasını öneriyoruz. Özellikle 65 yaş üstü, risk grubunda olanlar, kronik hastalığı, böbrek yetmezliği bulunanlar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve gebelerin grip aşısı olmalarını öneriyoruz. Risk grubunda olanlar aşıları ücretsiz yapabilmektedirler.

"Herkes grip aşısı olmalı mı, kimler grip aşısı yaptırmalı?"

Herkes grip aşısı olmalı mı, kimler grip aşısı yaptırmalı? sorularını cevaplandıran Karabiber, özellikle risk grubunda olanlar için grip aşısının çok önemli olduğuna şu şekilde dikkat çekti: Grip aşısının özellikle ekim ayının ikinci haftasında yapılmasını öneriyoruz. Kişiler e-nabız üzerinden öncelikli grupta olup olmadıklarını kontrol edebilirler. Eğer öncelikli grupta iseler aile hekimlerine reçete yazdırıp ücretsiz bir şekilde grip aşısına ulaşabilirler. Gribe neden olan influenza virüsü, yapısını sürekli değiştirmektedir. Dolayısıyla bizler her yıl grip aşısını olmak zorundayız. Ama daha önce grip aşısı yapıp sonrasında ciddi bir yan etkisi, alerji öyküsü olanların grip aşısı yapmalarını önermemekteyiz ancak onun dışındaki 65 yaş ve risk faktörü olan herkese grip aşısını öneriyoruz.

"Covid-19 ile grip, aynı semptomları gösterir ama farklı virüslere sahiptirler"

Her iki hastalığın birbirinden farklı olduğunu, kişilerin grip aşısı ile gripten korunurken Covid-19 aşısı ile de Coronavirus hastalığından korunduğunu belirten Karabiber, "Covid-19 karşımıza öksürük, nefes darlığı, tat ve koku kaybı, halsizlik, baş ağrısı gibi semptomlarla çıkmaktadır. Gripte de aslında benzer semptomlar olmakla birlikte ateş, baş ağrısı halsizlik, kas ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığı görülebilmektedir. Her iki hastalıkta da özellikle riskli gruplarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle ciddi akciğer enfeksiyonları, zatürre dediğimiz akciğerin yaygın iltihaplanmasına, dolayısı ile de hastanelere yatışa, riskli guruplarda ise ölümlere neden olabilmektedir. İki hastalık da bizim için önemli olup iki hastalığa karşı aşılanmamızın sağlanması gerekmektedir." diye belirtti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.