'Diyarbakır’da vakalar on kat arttı'

'Diyarbakır’da vakalar on kat arttı'
Bölge genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor.  Kentteki vakaların on kart attığının altını çizen...
Bölge genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da covid-19 vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor.  Kentteki vakaların on kart attığının altını çizen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, insanların test yaptırmaktan kaçındığını kaydetti. Akelma, “Sadece test yapanlara baktığımızda yüzde 40 pozitiflik görüyoruz. Bu da hastaneye yansımaya başladı. Vaka sayısı artışlarına baktığımızda on kata yakın bir artış var. 9’larda olan yoğun bakım hasta sayısı 50’lere çıktı. Kliniklerde 20 olan sayı 100’lere tırmandı” dedi

Omicron varyantının ortaya çıkmasının ardından Güneydoğu’da da Koronavirüs vakalarında büyük artış görülüyor. Diyarbakır’da vaka sayısı on kat, hasta sayısı ise üç kat arttı. Hastaneler pandemi kliniklerini yeniden açtı. 8-14 Ocak haftasında Corona virüsü bulaşanların oranı yüz binde 143,54 iken bu rakam 15- 21 Ocak haftasında yaklaşık yüzde 70 artarak yüz binde 243,07 oldu. Peki vakalar neden bu kadar arttı?

‘İnsanlar test yaptırmaktan kaçınıyor’

Bölgenin en büyük pandemi hastanelerinden olan Diyarbakır’daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakımlar Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Akelma, artışı VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’a değerlendirdi. Akelma, batıdaki illerde yaşanan artışın Güneydoğu’ya yansımaya başladığına dikkat çekerek, vaka sayılarının 10 kat arttığını söyledi. İnsanların test yaptırmaktan kaçındığını vurgulayan Akelma, “Diyarbakır 100 binde 243 civarında. Tabii bu, bize yansıyan vaka sayısı çünkü insanların çoğu bu aralar test yapmıyor. Sadece test yapanlara baktığımızda yüzde 40 pozitiflik görüyoruz. Bu da hastaneye yansımaya başladı. Vaka sayısı artışlarına baktığımızda on kata yakın bir artış var. 9’larda olan yoğun bakım hasta sayısı 50’lere çıktı. Kliniklerde 20 olan sayı 100’lere tırmandı” dedi.

Pandemi klinikleri yeniden açıldı

Vaka ve hasta sayılarının artması üzerine daha önce kapatılan kliniklerin yeniden açıldığını ifade eden Akelma, yatan hasta sayısının üç katına çıktığını söyledi. İnsan hareketliliği ve tedbirlere uyulmaması nedeniyle vakaların arttığını anlatan Akelma şöyle devam etti: “Batıda pik yapması o şehirlerin kalabalığı ile alakalı. Şehirler arası seyahatlerin serbest olması, kısıtlamaların olmaması dolayısıyla orada meydana gelen pik buraya yansıyabiliyor. Üniversite ve liselerin tatil olması nedeniyle orada yaşayan öğrencilerin gelmesi, orada azalması burada yeniden başlamasına sebep oldu.”

İnsanlar neden test yapmıyor?

Akelma’nın dikkat çektiği noktalardan biri de test yapılmaması oldu. İnsanların test yapmaktan kaçındığını ifade eden Akelma, nedenini şöyle açıkladı: “Omicron da test azalmasının sebebi şudur; hafif geçiriliyor. Özellikle aşılı olan kişilerde ve genç olanlarda hafif geçiriliyor. Birçok kişi bu nedenle hafif geçiriyor evde izole olmak istemiyor. Esnaf grubu işyerini kapatmak istemiyor. Tek kişi çalışan kişiler kurumlarının işini aksatmamak için test yapmıyor. Bu da test sayısında azalma getiriyor.” Omicron’un “ne korkulacak ne de hafife alınacak” bir varyant olduğuna dikkat çeken Akelma, bu varyantın da en fazla yaşlıları etkilediğini söyledi. Akelma, Omicron’un sevindirici tarafının gebeleri etkilememesi olduğunu hatırlatarak, “65 yaş aşısız ve yetersiz aşılı kişilerde ağır seyrediyor. Yoğun bakım hastalarının çoğu aşısızlar ve eksik aşılılar. Yüzde 95'ine yakını böyle. Yaşlıları çok etkiliyor. Şu anda yoğun bakımdaki 65 yaş üstü hastaların oranı yüzde 90’ı buluyor, kalan grup ta 50 yaş üstü. Şanslıyız gebelerde görmüyoruz. Gebe hastamızın olmaması bizi sevindiriyor. Deltada 16 ile 18 arasında gebe kaybettik” diye konuştu.

“Virüsle yaşamaya alışmalıyız”

Akelma, insanların virüsle yaşamaya alışması gerektiğine dikkat çekerek şu uyarıları yaptı: “Kesinlikle şunu öneriyorum, biz bu virüsle yaşamayı öğrenmedikçe hiçbir sonuç elde edemeyeceğiz. Bununla yaşamayı öğreneceğiz. Virüsle yaşamının temel dinamiği de şudur, inandığımız güvendiğimiz bir aşı yapmamız lazım. Her aşıya güvenmek zorunda değiliz. İnsanların aşı yapma tedirginliği var. Aşı seçerek olmalılar. Bunun en temel ayağını aşı oluşturuyor. Sonra maskeyle yaşamayı öğrenmeliyiz. Özellikle kış aylarında salgının fazla olduğu dönemlerde maskeyi sürekli takmalıyız.” Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı yüz bindeki vaka oranlarında büyük artış Hakkari’de kayıtlara geçti. 8-14 Ocak haftasında yüz binde 19,61 olan Hakkari’deki vaka oranı yüzde 296 artarak, 77,71 oldu. Aynı dönemde vakalarda Van’da yaklaşık yüzde 80, Şırnak’ta yüzde 56, Bitlis’te yüzde 128, Şanlıurfa’da yüzde 28, Muş’ta 97 oranında artış oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.