Diyarbakır’da ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ konferansı!
Diyarbakır’da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından , "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" konferansı gerçekleştirildi. Burada konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek erken tanının önemine dikkat çekti
Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü, "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" konferansı düzenlendi. Konferansa Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikci, kaymakam eşleri, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, İlçe Sağlık Müdürleri, sağlık çalışanları ve Aile Destek Merkezlerine devam eden kadınlar katıldı.
‘Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür’
Burada konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Tanı konulan her 4 kadın kanserinden 1’i meme kanseridir. Yaşamı boyunca her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalanma riski vardır. 4 Şubat 2021 de Dünya Sağlık Örgütü artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştur. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir” dedi.
‘Erken teşhis hayat kurtarır’
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü olarak; Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Bismil ilçelerimizdeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Ek Hizmet Binası, Silvan Dr.Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi ve Ergani Devlet Hastanesi’nde meme kanseri tarama programı kapsamında ücretsiz mamografi çekimi yaptıklarının bilgisini veren Pamukçu, “Unutmayalım kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Tüm kadınlarımızı KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) ve Aile Sağlığı Merkezlerine kanser taramalarını yaptırmaları için bekliyoruz” diye konuştu.
Farkındalık stantları kuruldu
Konferansta; Prof.Dr. Ahmet Yalınkaya “Jinekolojik Kanserler Ve Gebelik Takibi”, Prof.Dr. Sadullah Girgin “Meme Kanserinde Erken Tanının Önemi”, İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birim Sorumlusu Dt. Hülya Batgi, Kanser Taramaları ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) konularında sunumları sonrası Meme Kanseri tanısı alıp, kanseri yenen Hemşire Betül Aydın deneyimlerini paylaştı. Konferansta Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı birimleri tarafından farkındalık stantları kurularak, katılımcılara el broşürleri, farkındalık materyalleri ve çeşitli hediyeler dağıtıldı. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.