Diyarbakır’da doktor göçü

Diyarbakır’da doktor göçü
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk tarafından mecliste gündeme getirilen doktor göçü ile ilgili konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Doktor Veysi Ülgen, sorunun uzun zamandan beridir devam ettiğini belirterek, “Mesleki saygınlıkları erozyona uğrayan hekimlerin, özlük hakları, çalışma ve mekânsal koşullar ve ekonomik şartlar düzelmediği sürece sorunun devam edeceğini söyledi.

YENİGÜN HABER – TBMM Genel Kurulu'nda; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'in birinci bölümünde Teklifin maddeleri üzerine söz alan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, hekimlerin iş yüküne ve genel sağlık politikalarına vurgu yaparak, “Sadece 2023'te 3 bin hekim Türkiye'yi terk etti. Benim seçim bölgem Diyarbakır'da her hafta 5 hekim yurt dışında çalışmak üzere, gitmek için alınması gereken iyi hâl belgesi alıyor” ifadelerini kullandı.

Hekimler kendilerini güvende hissetmiyor

Konuyla ilgili Öz Diyarbakır Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Doktor Veysi Ülgen, genel olarak hekimler uzun zamandan beridir birçok nedenden dolayı bölgeden göç ettiğini belirterek, “En başta hekimler kendilerini güvende hissetmiyor. Bunun yanında mesleki saygınlıkları da erozyona uğradı. Bir diğer neden ekonomik sebeplerdir” dedi.

DTO Başkanı Ülgen, genel olarak hekimler uzun zamandan beridir birçok nedenden dolayı bölgeden göç ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“En başta hekimler kendilerini güvende hissetmiyor. Bunun yanında mesleki saygınlıkları da erozyona uğradı. Son olarak ekonomik sebepler göçe zorlayan bir durum yarattı.

Mesleki saygınlık ve ekonomik şartlar iyileştirilmeli

Yurt dışına giden hekimlerle yaptığımız görüşmelerde paradan ya da maaştan bahsetmiyorlar. ‘Daha az hastaya daha iyi biçimde bakabiliyoruz. Hastalarımızdan bize herhangi bir saldırı olmuyor, bir şiddetle karşılaşmıyoruz ve mesleki saygınlığımız var. Bize hekim gibi davranıyorlar’ diyorlar.

Olayı sadece ekonomik olarak görmemek lazım. En önemli mesele hekimlere şiddet. Güvenli bir şekilde çalışabilmek çok önemli. Hekimler acilde olsun polikliniklerde olsun, yoğun bakımda olsun; her an bir hasta yakını ya da başka bir kimse tarafından saldırıya uğrayabiliyor. Hekime şiddet konusu henüz çözülmüş değil.”

Hekimlerin üzerindeki iş yükünün zorlayıcı bir sebep olduğunu dile getiren DTO Başkanı Doktor Veysi Ülgen, “Hekimler ekonomik olarak geçinmek için çok çalışmak zorunda kalıyor. Mesai dışında çalışmalar, nöbetler çalışma şartları zorlayıcı nedenler, mesleği yıpratan faktörler.

Oysa hekimler yaşanabilir bir ücret, mesleki ve özlük haklarının düzeltilmesini istiyor. Diyarbakır Tabip Odası olarak, kesinlikle hekim göçünü doğru bulmuyoruz. Diyoruz ki hekimler ülkesinde kalsın. Ancak bunun için de yukarıda sıraladığımız mesleki ve özlük hakları, çalışma ve mekânsal koşullar ve bunun yanında ekonomik şartların düzeltilmesi lazım. Bunlar yerine getirilirse hekimler kendi ülkelerinde kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.