Çocuklarda ateş yükselince ne yapılmalı?

Çocuklarda ateş yükselince ne yapılmalı?
Farklı sebeplerle sıklıkla görülen yüksek ateş, anne-babaların bebeklerinde karşılaşmaktan en korktukları durumlar arasında yer alıyor. Bir hastalık...

Farklı sebeplerle sıklıkla görülen yüksek ateş, anne-babaların bebeklerinde karşılaşmaktan en korktukları durumlar arasında yer alıyor. Bir hastalık bulgusu olarak algılanan ateş, kimi zaman vücudun geliştirdiği bir savunma hareketiyken, kimi zamansa bir rahatsızlığın ilk belirtisi olabiliyor

YENİGÜN HABER - Kış aylarında çocuklarda sık görülen yüksek ateş, anne babaları da oldukça endişelendirmektedir. Ateş, müdahale edilmediğinde ciddi tablolara neden olabilirken, bazen de önemli hastalıkların da belirtisi olabilir.  Bir hastalık bulgusu olarak algılanan ateş, kimi zaman vücudun geliştirdiği bir savunma hareketiyken, kimi zamansa bir rahatsızlığın ilk belirtisi olabiliyor. Bu noktada bebeklerde görülen ateşin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Fesih Aktar, konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Normal kabul edilen vücut sıcaklığı

Bebeklerin bağışıklık sisteminin büyümelerine bağlı olarak geliştiğini, bebeklerin bu süreçte çeşitli hastalıklara karşı daha savunmasız olabildiğini kaydeden Aktar, “Çeşitli sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan ateş ise ebeveynlerin en önemli endişelerinin başında gelmektedir. Genel anlamda bilinmesi gereken en önemli unsur, ateş bir hastalık değil, bir rahatsızlığın göstergesi olarak vücudun gösterdiği tepkimedir. Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı yetişkin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken, bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir” dedi.

Çocuklarda en sık ateş yapan nedenler nelerdir?

Doç. Dr. Aktar, çocuklarda en sık ateş yapan nedenleri şu şekilde sıraladı;

  • Çocuklarda en sık ateş nedeni enfeksiyonlardır.
  • Üst solunum yolu hastalıkları (grip, boğaz enfeksiyonu, krup),
  • Alt solunum yolu infeksiyonu (zatürre, bronşit),
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Bağırsak enfeksiyonları,
  • Menenjite (beyin zarlarının iltihaplanması) neden olabilen tüm virüslerin veya bakterilerin neden olduğu hastalıklar olabilir.

Yüksek ateş durumunda nasıl müdahale edilebilir?

Yüksek ateşin özellikle de 1 yaşın altındaki bebekleri etkilediğine dikkat çeken Aktar şunları söyledi;

“Bu noktada erken ve doğru müdahale çok önemlidir. Eğer bebeğinizin ateşi çok yükseldiyse yapabileceğiniz uygulamalar;

-Ateşin yükselmesi vücutta ciddi sıvı kaybına yol açar. Üstelik terleme olmasa bile buharlaşmayla birlikte vücut çok fazla sıvı kaybeder. Bu noktada bebeğinizin kaybettiği sıvıyı karşılamanız gerekir. Bol bol su verebilir, bunun yanında taze sıkılmış meyve suları ve çorbaları tercih edebilirsiniz.

-Bebeğinizin ateşi varsa ve siz hasta olduğunu düşündüğünüz için onu sarıp sarmalıyorsanız en büyük hatayı yaparsanız. Bebeğinizin vücut sıcaklığını düşürmek için daha serin bir yere alın. Kalın giysiler yerine daha ince kıyafetleri tercih edin. İçinde bulunduğu odanın sıcaklığı 20-22 dereceyi geçmemelidir.

-Ilık su ile ıslattığınız temiz bir bez ile vücudunun sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.

-Eğer bu yöntemler işe yaramıyorsa ateş düşürücü ilaçlar deneyebilirsiniz. Ancak buna rağmen bebeğinizin ateşi düşmüyorsa mutlaka doktora götürülmelisiniz. Çünkü geç kalınması durumunda bebeğin havale veya menenjit gibi çok ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalma riski artar.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.