Aile hekimleri iş bıraktı; ASM’ler bir hafta kapalı

Aile hekimleri iş bıraktı; ASM’ler bir hafta kapalı
Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan yeni düzenlemeye tepki gösteren aile hekimlerinin aldığı 2-6 Aralık tarihlerini kapsayan 5 günlük iş bırakma eylemi başladı.

Seher AKGÜN/YENİGÜN HABER – 5-7 Kasım'da üç gün süren ve uyarılarının dikkate alınmadığını belirten aile hekimleri, bugünden itibaren 5 günlük iş bırakma eylemine başlıyor.

Yönetmeliğin bilimsel temellerden uzak olduğunu ve muayene sayısına dayalı teşviklerin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğunu belirten hekimler, hastalarla hekimleri karşı karşıya getiren ve şiddeti teşvik eden bir zemini hazırladığını ifade ediyorlar. Ayrıca, hekim bağımsızlığına yapılan müdahaleler, iş ve gelir güvencesindeki derinleşen sorunlar, ebe ve hemşire eksikliklerinin giderilmemesi gibi pek çok eksiklik sıralanıyor.

TTB: Sağlıktan para kazanmak amaçlanıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Bakanlığın süreçte hiçbir iyileştirme yapmadığını ve aksine aile sağlığı merkezlerine baskı uyguladığını belirtti. Kırımlı, "Bize ‘Rapor yazıp para alacaksınız’ dediler. Koruyucu hekimliği ticarileştirmek istiyorlar, hastanın cebinden para alarak sağlığı korumak yerine sağlıktan para kazanmayı amaçlıyorlar," diyerek tepkisini dile getirdi.

2023/10/18/saglik-calisani-doktor-hemsire.jpg

Koruyucu sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı

Aile hekimleri, raporların ücretli hale getirilmesinin, aile hekimliğinin mesai dışında yurttaşlara ücret karşılığı hizmet verebilmesinin ve bazı raporların ücretlendirilmesinin planlandığı yeni düzenlemelere karşı çıkıyor. Hekimler, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması gerektiğini vurguluyor.

Türkiye'de resmî olarak 29 bin aile hekimliği birimi bulunurken, bunların yaklaşık iki bini boş ve faaliyette değil. Çalışan aile hekimi sayısı 27 bin civarında, ancak boş kalan birimler de hesaba katıldığında, aile hekimi başına düşen hasta sayısı 3 bin 100'den 3 bin 500'e yükseliyor.

Aile hekimliği daha verimli hale gelecek

Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile ilgili geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, sistemin daha verimli hale geleceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin detaylarını paylaşan Pamukçu, yönetmelikle birlikte sağlık hizmetlerinin ilk basamağı olan aile hekimliği sisteminin daha etkin ve verimli hale getirileceğini belirtti.

Diyarbakır’da hasta sayısı kademeli olacak düşürülecek

Pamukçu, yeni düzenlemeyle aile hekimlerinin kayıtlı hasta sayısının 4000’den 3500’e düşürüldüğünü ifade ederek, Diyarbakır’da bu sayıyı kademeli olarak 2500, hatta 2000’e indirmek için çalıştıklarını söyledi.

Pamukçu, yönetmelikle birlikte sağlık hizmetlerinin ilk basamağı olan aile hekimliği sisteminin daha etkin ve verimli hale getirileceğini söyledi.

İl genelinde 50 yeni aile sağlığı merkezinin yapımının planlandığını belirterek, bu çalışmaların sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Kaynak:SEHER AKGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.