HDP kapatılırsa oyları nereye gidecek?

HDP kapatılırsa oyları nereye gidecek?
HDP'nin kapatılma süreci ile ilgili merak edilenlerin başında 'HDP kapatılırsa oyları nereye gidecek?' sorusu var. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi...

HDP'nin kapatılma süreci ile ilgili merak edilenlerin başında 'HDP kapatılırsa oyları nereye gidecek?' sorusu var. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, yaptıkları saha çalışmalarında seçmenin 4’te 3’ü partinin kapatılması halinde HDP’nin işaret edeceği partiye oy vereceği sonucunu çıkarttıklarını söyledi.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Türkiye’de düzenlenecek seçimlere ilişkin yaptıkları son araştırmaları baz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Gerçek Gündem’in sorularını yanıtlayan Genç, sahadaki verilerin “AK Parti’nin seçmen kaybını durdurma eğiliminde olduğunu” gösterdiğini ve muhalefetin henüz kararsız seçmeni ikna edemediğini belirtti.

‘AK PARTİ TOPARLANMA YOLUNDA’

AK Parti’nin toparlanmaya girdiğini kaydeden Genç, şunları söyledi:

“En son araştırmayı Aralık sonu Ocak başında yaptık. Gündeme ve seçmen eğilimine dair araştırmamızı basın ile de paylaştık. 20 kentte yaptığımız araştırma yüzde üç hata payı ve yüzde 98 güven aralığı gözetilerek yapıldı.

Araştırmada AK Parti lehine sahanın kısmen hareketlendiğini gözlemledik. Aslında bunu ilk kez de ölçmüyoruz. Bir süredir AK Parti’nin kendi kararsızlarını toparlamaya başladığına ilişkin kısmen veriler toplamaya başlamıştık. Bu çalışmada da öyle oldu. AK Parti’nin hala 2018 seçimlerine göre hala kendi seçmen aralığına ulaşmakla ilgili problemi olsa da birkaç ayda düzenli bir toparlanmaya girdiğini görüyoruz.”

[caption id="attachment_122710" align="alignnone" width="700"] Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç[/caption]

‘MUHALEFETİN HANDİKAPI LİDER BELİRLEYEMEMESİ’

Araştırmalarda CHP’nin 3 puanlık bir artışa ulaştığını gördüklerini söyleyerek muhalefetin önündeki engellere dikkat çeken Genç, “Altılı Masa’nın ülkenin sorunlarına karşısında bir program açıklayamaması ve lider belirleyememesi de muhalefet açısından bir handikap. Muhalefet aday belirledikten sonra Türkiye’nin sorunlarına karşı daha somut çözümler, yeni Türkiye algısına yönelik somut söylemlerle seçmenin önüne gelirse aslında AKP’ye dönmüş gibi görünen bir grup seçmenin yeniden muhalefet dönmesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

‘SEÇMEN HDP’NİN İŞARET EDECEĞİ PARTİYE OY VERECEK’

HDP’nin kapatılma ihtimaline yönelik soruya ise Genç, şöyle yanıt verdi:

“HDP’nin geldiği gelenek bu tip durumlara yabancı değil. Eğer geldiği geleneğin deneyimlerini üstlenebilir ve hazırlıkları doğru yapabilirse HDP için çok büyük bir problem olmaz. Araştırmalarımız bize HDP seçmenini kazanmayanın hem Meclis çoğunluğunu hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı 1’i alamayacağını söylüyor.

HDP’nin kapatılması halinde seçmenin ne yapacağı bizim sık sık ölçtüğümüz bir mesele. Seçmenin 4’te 3’ü partinin kapatılması halinde HDP’nin işaret edeceği partiye oy vereceğini söylüyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı seçiminde de HDP seçmeni kendi adayına oy vermeyi düşünüyor. Ancak ortak aday olursa, partinin tutumuna, adayın profiline ve vaatlerine bakıyor.”

Yeni sistem ile girilecek bir seçim sonrası oluşacak parlamentoda Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında büyük bir fark olmayacağını söyleyen Yüksel Genç’e göre Meclis’in kilit partisi HDP olacak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.