DEM Parti İzmir Adayı Akın Birdal kimdir, nerelidir?

DEM Parti İzmir Adayı Akın Birdal kimdir, nerelidir?
DEM Parti'nin İzmir'de aday gösterdiği Akın Birdal, merak konusu haline geldi. Peki Akın Birdal kimdir, nerelidir, kaç yaşında? Detaylar bu haberde

Akın Birdal kimdir, nereli?

Akın Birdal, 2 Ocak 1948'de Niğde'de doğmuştur. Ziraat Mühendisi olan Birdal, insan hakları savunuculuğu, siyaset ve yazarlık gibi birçok alanda aktif rol almıştır.

Akın Birdal, Türkiye'nin saygın insan hakları savunucularından, yazarlarından ve siyasetçilerinden biridir. 1948 yılında Niğde'de doğan Birdal, Ziraat Mühendisi olmasına rağmen insan hakları ve demokrasi mücadelesine ömrünü adamıştır.

Yaşam Öyküsü:

Birdal, 1986 yılında kurulan İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) kurucu üyeleri arasında yer almış ve 1992-1999 yılları arasında genel başkanlık görevini yürütmüştür. 1998 yılında İHD Genel Merkezi'nde uğradığı suikast sonucu yaralanmıştır. 2007 yılında Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilmiştir.

Siyasi Geçmişi:

Birdal, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kurucu üyeleri arasında yer almış ve 2009 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ÖDP listesinden aday olmuştur. 2012-2016 yılları arasında Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) Vakfı Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Kitapları:

Birdal, insan hakları ve demokrasi mücadelesini anlatan birçok kitap yazmıştır. Başlıca kitapları arasında "Sarı Zarf: Bir Yaşam Öyküsü", "Yolu Beklenenler", "Sol Elim: Ulucanlar'dan Notlar", "Betula: Öyküler" ve "Cansuyu" yer almaktadır.

Demokratik Parti İzmir Eşbaşkan Adaylığı:

Birdal, 2023 yılında Demokratik Parti'den İzmir Eşbaşkan Adayı olmuştur. Seçimlerde kazanması halinde, İzmir'de eşitlik, özgürlük ve demokrasi için çalışacağını belirtmiştir.

Sonuç:

Akın Birdal, Türkiye'de insan hakları ve demokrasinin gelişmesi için önemli mücadeleler vermiştir. Yaşam öyküsü ve çalışmaları birçok kişiye ilham kaynağı olmuştur.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.