Öğrencilerin sadece 3.2'si EBA'ya giriş yapabildi

Öğrencilerin sadece 3.2'si EBA'ya giriş yapabildi
Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, kentte kayıtlı olan 455 bin 978 öğrenciden sadece 14 bin 888'inin Eğitim Bilim Ağı'na giriş yapabildiğini açıkladı   Foto:...

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, kentte kayıtlı olan 455 bin 978 öğrenciden sadece 14 bin 888'inin Eğitim Bilim Ağı'na giriş yapabildiğini açıkladı

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle başlattığı uzaktan eğitime ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Diyarbakır’da Eğitim Bilim Ağı’na (EBA) kayıtlı 455 bin 978 öğrenci olduğu, ancak, bunlardan 14 bin 888'inin sadece EBA’ya giriş yaptığı belirtildi.  Her öğrencinin, uzaktan eğitimin gerektirdiği internet, bilgisayar ve tablete ulaşamadığı vurgulanan açıklamada, “Yine televizyonlarda verilen derslerin kalabalık, yoksul ailelere sahip öğrencilerin dersleri takip edebileceği düşünülmüştür. MEB ya gerçeklerden bihaberdir ya da aslında bunları hiç umursamamakta, eğitimi belli bir zümrenin hakkı olduğunu düşünmektedir. Anadilinde eşit, kamusal ve ulaşılabilir parasız eğitimden yoksun bu sistem uzaktan eğitimle beraber milyonlarca öğrenciyi tamamıyla eğitim sürecinin dışına atmıştır” denildi.

Sadece yüzde 3.2’si

Açıklamada, Diyarbakır’daki öğrenci sayısının sadece yüzde 3.2’sinin EBA’ya giriş yapabildiği belirtilerek, bu yüzdeliğin ekonomik koşullara göre şekillendiği kaydedildi. Kayapınar'da öğrencilerin yüzde 14.2’sinin, Sur'da yüzde 2.5’nin, Kocaköy'de yüzde 1,11'inin, Eğil’de ise öğrencilerin sadece yüzde 0,68’nin EBA’ya giriş sağlayabildiği bilgisine açıklamada yer verildi.  Açıklamada, uzaktan eğitimle birlikte öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetler ise şöyle sıralandı:

"Eğitimin aracı olmayan araçları kullanmaya zorlanmaktadır. Hem bakanlık hem de il ve ilçe ile okul müdürlükleri tarafından baskıya maruz kalınmaktadır. Eğitimde var olan sorunlar görmezden gelinerek tüm sorumluluk öğretmene yüklenmekte. EBA’ya giriş yapmayan öğrencilerden öğretmenler sorumlu tutulmaktadır. Ailelerin ekonomik sorunlarını çözüp tablet alma ve internete bağlanma sorununu çözme öğretmenlerin görevi mi? Ayrıca Vefa gurupları gibi bir öğretmenin asli görevi ve uzmanlık alanı olmayan başka görevler öğretmenler adına planlanmakta, bu sürece iradesi dışında zorlanmaktadır.”  Açıklamanın sonunda da, kamusal, parasız, anadilinde, eşit koşullarda bir eğitim sağlanması için gerekli adımların atılması çağrısı yapıldı.  (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.