Murat Şenlikleri’nde temsili kutlama

Murat Şenlikleri’nde temsili kutlama
Koronavirüs tedbirleri kapsamında iptal edilen ve her yıl on binlerce kişinin katıldığı Murat Şenlikleritemsili olarak kutlandı   Fethullah...

Koronavirüs tedbirleri kapsamında iptal edilen ve her yıl on binlerce kişinin katıldığı Murat Şenlikleritemsili olarak kutlandı

Fethullah ÇELİK/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yüz yıllardır kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan Murat Şenlikleri (Ser Hivde) İlçeKaymakamlığı’nın korona virüsü tedbirleri kapsamında aldığı kararla iptal edildi.

641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Ser Hivde (Murat Şenlikleri), Mart ayının son haftasına denk gelen üç gün boyunca Silvan’a bağlı KumgölüKöyü (Emerka) Susamış Mezrası’na (NewalaMurê) gelen on binlerce kişi tarafından kutlanıyor.

Bölgenin ve Türkiye'nin değişik kentlerinden ziyaretçilerin katıldığı şenliklerde 3 gün 3 gece boyuncaalana binlerce çadır ve pazarlar kurulur, at yarışları yapılır, kına gecesi düzenlenir, halaylar çekilir, tefler eşliğinde zikir yapılırdı.

Bu yıl 27-29 Mart tarihleri arasında yapılmasıgereken şenliğin Korona Virüs tedbirleri kapsamında iptal edilmesi üzerine, kutlamaların gerçekleştiği NewalaMurê yakınlarında bulunan ziyaretgâhta bir grup vatandaş, temsili olarak mezarların üzerinde mumlar yakarak dualar etti.

Rivayete göre İslam ordusu komutanlarından Muaz Bin Cebel'e Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Ordudaki sahabe komutanlarla bölgeye hareket eder. Ordu, Silvan'ın 30 kilometre kadar kuzey doğusunda bulunan KumgölüKöyü (Emerka/Ömerka) yakınındaki Murat ovasında, Bizans'lılar tarafından pusuya düşürülür. Pusuda şehit düşenler oraya defnedilir. Yapılan savaşta Komutan Maaz olarak bilinen İslam ordusundaki sahabe komutanlardan biri de şehit olur. Annesinden ve nişanlısından helallik isteyerek bölgeye gelen sahabe komutanın annesi rüyasında Hz. Muhammed'i görür. Kendisine oğlunun şehitlik mertebesine erdiğini, onun için her yıl bir hafta sürecek anma şenliklerinin ihsan edildiğini ve bir şehit annesi olarak sevinmesi gerektiğini müjdeler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.