Küresel Kölelik İndeksi: Türkiye’de 500 bini aşkın ‘modern köle’ var

Küresel Kölelik İndeksi: Türkiye’de 500 bini aşkın ‘modern köle’ var
Walk Free Foundation sivil toplum örgütü 2018 Küresel Kölelik İndeksi'ne göre Türkiye'de 509 bin modern köle bulunuyor. Rapora göre dünya genelinde ise...

Walk Free Foundation sivil toplum örgütü 2018 Küresel Kölelik İndeksi'ne göre Türkiye'de 509 bin modern köle bulunuyor. Rapora göre dünya genelinde ise bu sayı 40.3 milyona ulaşıyor.

Foto: Arşiv

DİYARBAKIR YENİGÜN - 2018 Küresel Kölelik İndeksi, Türkiye'de her bin kişiden 6.5'inin zorla çalıştırılan veya zorla evlendirilen 'modern köleler' olduğunu belirtti. Türkiye, G-20 ülkeleri arasında satın aldığı ürün ve hizmetlerin zorla çalıştırılan kişiler tarafından üretilme riski bulunması karşısında önlem almayan 12 ülkeden birisi olarak gösterildi. Türkiye'nin ithal ettiği mallar arasında elektronik eşyalar, giysi, kakao, pamuk ve pirinç modern kölelik yoluyla üretilmiş olma riski taşıma sıralamasında en üst basamakta yer aldı. Bu beş ürünün yıllık ithalat miktarının 5 milyar dolar civarında olduğu kaydedildi.

Modern kölelikle mücadelede Türkiye iki yılda mesafe katedemedi

Türkiye modern kölelikle mücadelede sekiz kategoriden oluşan sıralamada B notu alarak Tayland, Nijerya, Lüksemburg, Uganda, Mısır ve Senegal gibi 4. gruptaki ülkeler arasında yer aldı.

Kölelik İndeksi 2016'dan 2018 yılına kadar Türkiye'de hükümetin modern kölelikle mücadelede ilerleme katetmediğine işaret etti.

2016 yılında Avrupa ve Orta Asya bölgesinde 3.6 milyon modern köle olduğu ortaya kondu. Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile birlikte bölgede bu olayın 3'te birinin (yüzde 39) görüldüğü ülke oldu.

Modern kölelerin yüzde 71'i kadın

Walk Free Foundation indeksi, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde her bin kişiden 3.6'sının zorla çalıştırıldığını söylerken zorla evlendirilme oranının binde 0.4 olduğunu belirtti. Ancak raporda tamamen verilere yansımaması sebebiyle zorla evlenmelerin bölgede daha yüksek oranda olabileceğinin altı çizildi.

Modern kölelik formu olarak kabul edilen zorla evlendirme vakıaları dünya genelinde 15.4 milyon oldu. 2016 rakamlarına göre yer yüzünde 24.9 milyon kişi ise zorla çalıştırılıyor. Modern kölelerin yüzde 71'ini kadınlar oluştururken yüzde 29'u erkeklerden meydana geliyor. (Euronews)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.