Okan Bayülgen, ‘Richard’ ile Diyarbakır’da
Güneş OĞURLU/YENİGÜN HABER – Sezonun en çok izlenen oyunlarından olan ve “Yılın Prodüksiyonu” ve “Yılın Oyuncusu” ödülleriyle birlikte birçok ödüle layık görülen “Richard” oyunu Diyarbakır’da seyircilerle buluştu.
8 Şubat'ta (dün) saat 20.00’da Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde sergilenen oyun seyircilerden olumlu eleştiriler aldı.
Okan Bayülgen’in yazıp yönettiği ve oynadığı oyunda bazı ses aksaklıklarının yaşanması dikkati çekse de, oyuncu kadrosu, dekoru, kostümleri, ışıkları ve en önemlisi de canlı orkestrasıyla izleyicilerin büyük beğenisini aldı.
Oyunun son dakikalarında Okan Bayülgen, koltukların üzerinden seyircilerin arasına geçip hem seyircilere seslenerek hem de salon sonuna kadar giderek izleyicilerin de performansa aktif katılımını sağladı.
Oyun sonunda ekip ve seyirciler arasında söyleşi düzenlendi.
‘Richard’ Oyunu hakkında
İngiltere'de, 2012 yılında Kral III. Richard'ın kemiklerinin bulunmasıyla, William Shakespeare'in yazdığı oyundaki Kral Richard portresi sorgulanıyor. Çünkü III. Richard'ın ölümüyle beraber Tudorlar tahta geçmiş ve kendilerinden önceki hanedanlıkları ve kralları küçültücü ısmarlama oyunlar yazdırmışlardır. Shakespeare, bu oyununda da Richard'ı bir öteki, bir canavar yapmıştır.
İç içe geçmiş iki hikayesiyle oyun, bizi bir yandan Kral III. Richard'a öte yandan da 2012 yılında Richard severlerin ısmarladığı küçük bir tiyatro kumpanyasının provalarına götürüyor. Bu yolla Okan Bayülgen ise sadece Kral III. Richard üzerinden politikleşmiş ötekiliği değil aynı zamanda paralel kurgu ile göçmen Richard üzerinden sosyolojik ötekiliği de gösteriyor.
Shakespeare'in Richard oyunun kendisi ve bu oyunu prova eden tiyatrocularının iç içe geçmiş hikayesi, bir geçmiş bir geleceğe bir de o anı anlatan zaman yapısı giriş-gelişme-sonuç odaklı klasik anlatı yapısına karşı geliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.