Hedef ‘taştan eserler müzesi’ açmak!

Hedef ‘taştan eserler müzesi’ açmak!
Diyarbakır'da 27 yıllık emekli Fransızca öğretmeni Mahmut Nurettin Medyelioğulları, 18 yıldır hobi olarak yaptığı taş işleme sanatında maddi kazanç...
Diyarbakır'da 27 yıllık emekli Fransızca öğretmeni Mahmut Nurettin Medyelioğulları, 18 yıldır hobi olarak yaptığı taş işleme sanatında maddi kazanç amaçlamadığını söyledi. Özellikle kentin tarihi yapılarının figürlerini taşta işlediğini belirten Medyelioğulları, bu işi, “taştan eserler müzesi” açarak emeğini taçlandırmak istiyor

Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - Diyarbakır'da 27 yıl boyunca Fransızca öğretmenliği yaptıktan sonra 2003'te emekli olan Mahmut Nurettin Medyelioğulları, rahmetli babasının kullandığı bir atölyeyi kapatmayarak, merakı üzerine metal oymacılığa başladı. Daha sonra taş işlemeciliğine geçip, ilk taş işlemesiyle zaman içerisinde farklı eserler ortaya koydu. Emekli öğretmen Mahmut Nurettin Medyelioğulları, merak üzerine başladığı bu sanatını yaklaşık 18 yıldır sürdürüyor. Yenigün Haber’e konuşan Mahmut Nurettin Medyelioğulları, özellikle kentin tarihi yapılarının figürlerini taşta işlediğini belirterek, maddi kazanç sağlamadığı bu işi, “taştan eserler müzesi” açarak emeğini taçlandırmak istiyor.

“Eserlerinin ana teması Diyarbakır’ın tarihi motifleri”

Medyelioğulları, sanatına dair şu sözleri kullanıyor:

“Taş işlemeciliği sanatında restorasyonda çalışan arkadaşlar vardı ama kimse bu incelikte çalışmıyordu. Bu sanatı hem kendim zevkle yapıyorum hem gençlere öğretiyorum. Yaşadığım sürece de öğrencilerimi yetiştirmeye çalışıyorum.”

Çoğu eserlerinde Diyarbakır ile ilgili motifler ve minyatürler yapan ve yaklaşık 18 yıldır ürettiklerini satmayan emekli öğretmen Medyelioğulları, “Bir iki sergiye katıldım ama benim amacım bu eserlerimi kalıcı bir sergi ya da bir taş müzesi olarak korumaktır. Çünkü eserlerimi götürüp, getirdiğimizde kırılıp, dökülüyor. Bu yüzden geçici sergi yerine kalıcı bir mekânda bir şekilde bırakmak istiyorum” diyor.

“Hayalim taştan eserler müzesi açmak”

 Taş işlemeciliğinin meşakkatli sabır gerektiren bir iş olduğunu vurgulayan Medyelioğulları, “Eğitim verdiğim gençler başlangıçta pek sıcak bakmıyor ancak zamanla keyif aldıklarını görüyorum” dedi.  Taş işleme sanatında bugüne kadar en az 40 kişiyi yetiştirdiğini anlatan Mahmut Nurettin Medyelioğulları, “Ben bu işten para kazanmıyorum; bugüne kadar da yapmadım. Satarsam da tümünü birden biri alıp sergilerlerse o da olabilir. Ancak öğrencilerimin bu işten para kazandıklarını görünce mutlu oluyorum tabii” sözlerini kullandı. Karacadağ'ın volkanik taşlarından ürettiği 300’den fazla eseri, 2019 yılı mayıs ayında “Müzeler Haftası” etkinlikleri kapsamında tarihi İçkale'de sergileyen Medyelioğulları, en büyük hayalin ise “taştan eserler müzesi” açmak olduğunu söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.