Dr. Mahmut Ortakaya’nın mücadelesi belgesele taşındı

Dr. Mahmut Ortakaya’nın mücadelesi belgesele taşındı
Yenigün yazarı Dr. Veysi Ülgen’in yönettiği Diyarbakır Tabip Odası’nın kurucularından Dr. Mahmut Ortakaya’nın hayatını konu alan ‘Bir hekim,...

Yenigün yazarı Dr. Veysi Ülgen’in yönettiği Diyarbakır Tabip Odası’nın kurucularından Dr. Mahmut Ortakaya’nın hayatını konu alan ‘Bir hekim, bir coğrafya’ belgeselinin gösterimi yapıldı.

Diyarbakır Tabip Odası’nın kurucularından Dr. Mahmut Ortakaya’nın mücadelesini anlatan ‘Bir hekim, bir coğrafya’ belgeselinin gösterimi yapıldı.

Dr. Mahmut Ortakaya

Dr. Veysi Ülgen’in hazırladığı belgeselin gösterimi, Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı,  Eski Türk Tabipler Birliği Başkanı Selim Ölçer, TİHV temsilcisi Murat Aba, SES Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli, SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Yıldız Orak, Diyarbakır Diş Hekimleri Yöneticisi Arzu Özbek,  Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Dr. Veysi Ülgen

“BELGESEL BİRÇOK BAKIMDAN FARKLILIK ARZ EDİYOR”

Programda konuşan Dr. Veysi Ülgen, belgeselin iyi hekimlik değerleri tarihi kadar asimilasyon, anadil ve sağlık mücadelesi tarihini de anlattığını söyledi. Ülgen, Diyarbakır Tabip Odası tarihini kitap olarak hazırladığım dönemde belgesel bir film yapmayı da düşünüyordum. Söz konusu kitap 2017 yılında J&J yayınlarından çıktı. Ve büyük ilgi gördü. Ancak söz konusu filmi o dönemin şartlarında yapamadık. 2019 yılında Diyarbakır Tabip Odası yönetici ve aktivistleri bana  ‘iyi hekimlik değerleri’ üzerinden Mahmut Ortakaya’nın mücadele yaşantısını anlatan bir film hazırlamayı önerdiler. Bu film toplumsal geleneğimizde aydınlara yaşarken değer verilmesine de örnek olacaktı. Çünkü var olan geleneğimizde aydınları ancak öldükten sonra değer veriyorduk. Bu öneri benim çok hoşuma gitti. Ve yapabileceğim konusunda bende bir özgüven duygusu da ortaya çıktı. Ancak belgesel film yapmak benim için kitap gibi kolay değildi. Elbette film öyküsü ya da senaryosunu tek başıma hazırlayabilirdim . Daha önce 2 belgesel filmin senaryosunu hazırlamıştım.  Ancak film yönetmemiştim. Belgesel film bir ekip ve teknoloji işiydi.  Bir de Mahmut Ortakaya’yı ikna etmemiz gerekiyordu. Ve Mahmut Ortakaya’nın 60 yıllık hekimlik hayatı ve Tabip Odası mücadele tarihi vardı. Bunu yapmak zaten Tabip Odası tarihini yapmaktı. Araya uzun pandemi dönemi girmesiyle belgese başlayamadık. Geçen yıl kısıtlı imkanlar ancak amatör bir ruh ve yoğun bir çabayla filme başladık.  Ve sonunda ‘Bir Hekim, Bir örgüt, Bir Coğrafya ‘adıyla filmi gerçekleştirdik. Film birçok bakımdan farklılık arz ediyor. Yine film iyi hekimlik değerleri tarihi kadar asimilasyon, anadil ve sağlık mücadelesi tarihini de anlatıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.