Amida'nın Ruhu: Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat

Amida'nın Ruhu: Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat
Diyarbakırlı yazar Silva Özyerli’nin yeni kitabı “Amida'nın Ruhu-Diyarbakır'dan İstanbul'a Likörlü Hayat” kitabı çıktı.

Seher AKGÜN/YENİGÜN HABER – 2019’da yayımlanan “Amida’nın Sofrası–Yemekli Diyarbakır Tarihi” kitabı büyük beğeni kazanan Silva Özyerli’nin ikinci kitabı “Amida'nın Ruhu - Diyarbakır'dan İstanbul'a Likörlü Hayat” kitabı çıktı.

Arasya Yayıncılık’tan çıkan kitabın tanıtım yazısında, likörün coğrafi ve tarihsel hikâyesine ışık tuttuğu belirtilerek, şu ifadelere yer verilmiş:

“Ermenice ismi Amida ya da Dikranagerd, Kürtçe ismi Amed olan Diyarbakır’da doğup büyüyen Silva Özyerli, Diyarbakırlı Hıristiyanların yok olmaya yüz tutmuş likör kurma kültürünü zengin bir anlatıyla okurlara sunuyor. Özyerli’nin hafızasında canlanan Diyarbakır hikâyeleri, yazarın uzun yıllara dayanan araştırmalarının ve tecrübelerinin meyvesi olan eşsiz likör tariflerine eşlik ediyor. Amida’nın Ruhu: Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat, likörün coğrafi ve tarihsel hikâyesine ışık tutarken, Diyarbakır’ın unutulmuş geçmişini ve insanlarını yeniden gün ışığına çıkarıyor. Erkin Ön’ün fotoğraflarıyla zenginleşen, likör yapımı ve likör kültürü üzerine kapsamlı bir çalışma içeren Amida’nın Ruhu, bu literatürün nadir örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.”

ŞEYHMUS DİKEN'DEN ÖVGÜ

Yazar Şeyhmus Diken, kitap için, “Silva, sadece bir likör kitabı yazmamış! Şehrin hikâyatını da dökmüş kitaba. Şehirlerin bunca tektipleştirildiği bir çağ telefatında likör üzerinden bir şehir okuması. Boşuna dememiştik, ‘Daha çok işimiz var bu şehirde’…Yakın zamanda şehrinde yazarıyla buluşmak üzere.” Diyor.

SİLVA ÖZYERLİ KİMDİR?

1964’te Diyarbakır’da dünyaya geldi. Küçük yaşta, okumak üzere İstanbul’a gönderildi. İncirdibi Protestan İlkokulu’nda, Bezciyan Ortaokulu’nda ve ardından döndüğü Diyarbakır’da Kız Meslek Lisesi’nde okudu.

1982’de Diyarbakır’dan temelli ayrılıp İstanbul’a yerleşti. Evli, Nayra ve Arden adında iki çocuğu var. Son yıllarda yemek ve likör üzerine araştırmalar yapıyor. 2019’da yayımlanan Amida’nın Sofrası – Yemekli Diyarbakır Tarihi kitabı büyük beğeni kazandı, Dünya Gazetesi Kitap Dergisi Ödülleri’nde Gastronomi dalında Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. Yazarın ikinci kitabı Amida’nın Ruhu – Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat Mart ayında Aras Yayıncılık tarafından yayımlandı. Halen pek çok etkinlikte konuşmacı ve uzman olarak yer alıyor. Memleketi Diyarbakır’ın sofra kültürüne ait kaybolmuş veya kaybolmakta olan öğeleri keşfedip nisyana karşı durmaya çalışıyor.

Kaynak:SEHER AKGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.