‘İnsanlar sofralarından da kısmaya başladı’

‘İnsanlar sofralarından da kısmaya başladı’
Hayat pahalığı nedeniyle alımgücü dibe vuran vatandaşlar, çareyi sofrtalarında kısmakta buldu. Vatandaş, ardı ardına gelen zamlardan dolayı neyapacağını...

Hayat pahalığı nedeniyle alımgücü dibe vuran vatandaşlar, çareyi sofrtalarında kısmakta buldu. Vatandaş, ardı ardına gelen zamlardan dolayı neyapacağını bilemezken, esnaf ise işyapamaz duruma geldi.  Vatandaşların sadece fiyat sorup, ürünlere bakmakla yetindiğini belirten esnaflar, “Her şey iki katına çıkmış ama gelir aynı. Geçen ramazanlar işler daha iyiydi,  daha çok müşteri geliyordu. İnsanlar artık sofradan da kısmaya başladı” dedi

YENİGÜN HABER - Vatandaşlar Ramazan ayını bu yıl da hem pandemi hem de ekonomik sıkıntılarla karşıladı. Her geçen gün artan hayat pahılığı vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı. MA’da yer alan habere göre ardı ardına gelen zamlardan dolayı alım güçleri her geçen gün biraz daha düşen vatandaşların sofraları, bereket ayı Ramazan’da da boş kalırken, esnaflar ise satış yapamamaktan dertli. Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesindeki Peynirciler Çarşısı esnafları da ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.  Son 5 yıl içerisinde 58 işyerinin kepenk kapattığı çarşıda sadece 20 işyeri açık. Ekonomik sıkıntılar üzerine eklenen pandemi tedbirleri koşullarında Ramazan ayına girdiklerini ifade eden çarşı esnafı, peynir fiyatlarına çok fazla bir zam gelmemesine rağmen iş yapamadıklarından yakınıp, bu yıl Ramazan ayının tadı ve tuzunun olmadığını dile getirdi.

‘Vatandaş peynir alamıyor, satışlarımız düştü’

Çarşıda 15 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Turan Yaşar, gün boyu iş yapamadan beklediklerini, vatandaşların sadece fiyat sorup, ürünlere bakmakla yetindiğini dile getirdi. Yaşar, “Müşteri geldi az önce ev için 1-2 kilo peynir alacaktı ama pahalı diye almadı. Bu yıl salamura peyniri 20 TL, örgülü 33 TL, Van peyniri 45 TL. Köylüler bize ucuza sattığını söylüyorlar ama müşteriler pahalı diyor. Ortada kaldık öylece. Vatandaş peynir alamıyor, satışlarımız düştü. Ramazan ayı bu sene renksiz” diye konuştu.

‘İnsanlar artık sofradan da kısmaya başladı’

Çarşı esnaflarından Davut Kaya da işlerin bu yıl çok durgun olmasından şikayetçi. Fiyatlar geçen seneye göre çok fazla değişmese de vatandaşın alım gücünün azaldığını ifade eden Kaya, şunları söyledi:

“Pandemi insanları çok etkiledi. Bir iki yıldır işsiz olan, evine bir kilo peynir götüremeyen insanlar var. Her şey iki üç katına çıktı, yaşam çok pahalılaştı. Müşteriye de hak veriyoruz, çünkü alım gücü yok. Her şey iki katına çıkmış ama gelir aynı. Geçen ramazanlar işler daha iyiydi,  daha çok müşteri geliyordu. İnsanlar artık sofradan da kısmaya başladı.”

‘Vatandaş ancak küflü peynir alabiliyor’

Esnaf Şeyhmus İla isimli esnaf ise, ekonomik sıkıntılardan kaynaklı insanların pazara gelip ancak küflü peynir alabildiğini savundu. Diyarbakır halkının yoksul olduğunu dile getiren İla, insanların alım gücünün düşmesiyle kendilerinin de iş yapamaz hale geldiklerini belirtti.  İla, “Bize peynir satan köylü yem parasının derdinde. Ucuza satıyorum diyor ama bizden alan vatandaşlar pahalı diyor. Köylü de haklı kendi emeğinin karşılığını alamıyor, vatandaşlar zaten sıkıntıda. Bugün bu şartlarda ben kazanamıyorum. Ramazan ayı diye köylüler bana ne kadar satıyorsa, ben de vatandaşaş öyle satıyorum. Bir lira bile fazladan veremiyorum. Kimse bir şey alamıyor, geçimini sağlayamıyor. Eski ramazanlar yok” diye yakındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.