VİDEO HABER - ‘Virüs tamamen hayatımızdan çıkabilir!’
Koronavirüs’ün mutasyona uğramasının aşı çalışmalarını etkilemeyeceğini ifade eden Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, belki de virüsün önümüzdeki haftalarda ciddi mutasyonlara uğramasıyla tamamen hayatımızdan çıkmasının mümkün olabileceğini söyledi
YENİGÜN HABER - İngiltere'de ortaya çıkan ve yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtilen Covid-19'un mutasyona uğramış türü tüm dünyada endişeye neden oldu. Henüz Covid-19'un aşı çalışmaları sürerken, "Mutasyona uğramış Koronavirüs" haberi üretilmekte olan aşıların söz konusu yeni türe karşı etkili olup olmayacağına dair endişeleri daha da arttırdı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Virüs mutasyona uğradı, yeni tip virüs yüzde 70 daha bulaşıcı" açıklamasında bulunurken, Sağlık Bakanı Matt Hancock, "Kontrolü kaybettik" demişti. Açıklamaların ardından alınan yeni tedbirler ile birlikte vatandaşlar arasında "Aşı etkisiz mi olacak?" endişeleri arttı. Peki, uzmanlar yeni Koronavirüs mutasyonu hakkında ne diyor? Virüsün mutasyona uğramasının aşı çalışmalarını etkilemeyeceğini ifade eden Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, belki de virüsün önümüzdeki haftalarda ciddi mutasyonlara uğramasıyla tamamen hayatımızdan çıkmasının mümkün olabileceğini söyledi. İngiltere'de hızlı bir hareketliğin olduğu aylarda herkesin dışarda olduğu için virüsün yüzde 70 oranında bulaştırıcılık kazanmış olabileceğini değerlendiren Dekan Arıca, "Mutasyon olduğu için mi, yoksa insanlar dışarı çıkıp maske ve hijyen kurallarına uymadıkları için mi bu oran arttı? Bilemiyoruz, bilim adamları bu sorunun cevabını veremiyor." dedi.
‘İngiltere bunu anlık yakalayabiliyor’
RNA virüslerinin yapıları gereği mutasyona açık olduğundan şu an 4 bin civarında minik minik mutasyonlara uğradığını ifade eden Arıca, şöyle konuştu:
“İngiltere, 2 gün önce Covid-19'un bir mutasyon geçirdiğini açıkladı ve bu virüsün yüzde 70 oranında daha çok bulaşıcı olabileceğini duyurdu. İngiltere'nin bu konuda avantajı neydi? Virüs, mart ayında çıktıktan sonra 20 milyon pound vererek bir merkez açtı ve bu virüsün RNA'sının genetiğinin mutasyonlarını inceleyen bir sekans merkezi açtı. Bu merkez anlık mutasyon olduğunda hem onu yakalayabiliyor. Virüs, temmuz ayında Avusturya'da da mutasyona uğradı ama kapandı. Sokağa çıkma yasakları oldu, hijyene uyuldu ve 15 günde virüs kontrol altına alındı. Şu anda İngiltere'de bu mutasyon varken, Güney Afrika'da da bu mutasyon var, belki de Türkiye'de de şu an mutasyon var ama İngiltere bunu anlık yakalayabiliyor."
‘Covid-19 ciddi mutasyonlara uğrayıp tamamen hayatımızdan çıkabilir’
Virüsün mutasyona başlamasının belki daha iyi olabileceğini ve şu an ciddi mutasyonların da başladığını ifade eden Arıca, "Belki virüs önümüzdeki haftalarda biraz ciddi mutasyonlara uğrayıp tamamen hayatımızdan çıkabilir." dedi. İstanbul'da vaka sayısının geçtiğimiz haftaya oranla yüzde 40 azalmasını değerlendiren Arıca, "Türkiye'de bu virüsün mutasyona uğrayıp uğramadığını sekanslayan bir merkez olsaydı; 'Evet bir mutasyon var, yüzde 40 azaldı. Bu mutasyon yüzde 40 hasta yatışını engelliyor.' denilecekti. Bu nedenle her mutasyon bir sonuca yer açmayabilir, çünkü şu an binlerce mutasyon var. Bu nedenle biz bilim adamları olarak sebep sonuç ilişkisini şu an çok fazla bilmiyoruz, bunu bekleyip göreceğiz. Bunu iyiye yormak ve panik yapmamak gerekiyor." ifadelerini kullandı. Panik yaptığımız ve karamsar olduğumuz zaman bağışıklık sisteminin çökebileceğine dikkat çeken Arıca, "Bir köşede hepimiz öleceğiz' dediğimiz zaman yenik duruma düşüyoruz. Bu nedenle asla panik yapmayalım, bunu iyi yönde düşünelim. Zaten aşı da gelecek ve bizler hijyene uyduğumuz zaman Avusturya'da olduğu gibi vaka sayısı artsa bile hijyene ve diğer kurallara uyularak 15-20 içinde olay kapanır. Maske, mesafe, fiziksel mesafe ve aşıyı da eklediğimizde 4 kurala uyduğumuz zaman mutasyona da uğrasa çok fazla yapacağımız bir şey yok, biz kurallara uyacağız." şeklinde konuştu.
Virüsün mutasyona uğraması aşı çalışmalarını nasıl etkileyecek?
Virüsün mutasyona uğramasının aşı çalışmalarını etkilemeyeceğini, tam tersi başka aşı çalışmalarının da gündeme gelebileceğini belirten Arıca son olarak şunları söyledi:
"İngiliz bilim adamlarının bize açıkladığına göre daha az virüs yükü ile hasta olunabiliyor. Virüs vücuda daha kuvvetli yapışabiliyor ama 'Ölüm oranlarına etkisi var mı yok mu?' açıkçası bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bazen böyle hızlı yayılması ve yapışması bir toplumsal bağışıklığa neden olup ölüm oranlarını azaltabilir. Peki bu aşı çalışmalarını nasıl etkileyecek? Hiçbir yönde etkilemeyecek. Şu anda yürüyen 200'den fazla aşı çalışması var. Türkiye'de iki firma Hacettepe ve Erciyes Üniversitesi ön planda bulunuyor. Bu mutasyonların büyük olması önümüzdeki günlerde belki başka aşı çalışmalarını gündeme getirecek." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.